Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
gevulde spitskool

Kerstgroenten: 5x lekkere, feestelijke en gezonde recepten

Profielfoto van
BasBas Erkens

Wil je deze kerst groente de hoofdrol geven op je tafel? Of juist lekker veel kerstgroenten als bijgerecht serveren bij je vlees of vis? Het kan allemaal! Wij zetten de 5 lekkerste groentegerechten voor kerst op een rij.

Lees verder na de advertentie

Kerstgroenten

Voor kerst ben je op zoek naar gerechten met de ‘wauw-factor’, en de tijd dat alleen een grote kerstkalkoen dat effect kan bereiken, is wel voorbij. Steeds meer sterrenrestaurants zetten in op groente met kerst en laten zien hoe je groente niet alleen heel smakelijk klaarmaakt, maar hoe je ze ook echt fantastisch kan presenteren.

Dit soort tips en tricks ontdek je allemaal in onze unieke uitgave:

Lees verder na de advertentie

De lekkerste gerechten met kerstgroenten:

Wij wilden dit jaar groentegerechten bedenken die net even anders zijn dan je bent gewend. Met bijzondere smaakcombinaties of een unieke presentatie, zorg je ervoor dat groente met kerst echt de hoofdrol op je tafel krijgen.

Lees verder na de advertentie

Wat dacht je bijvoorbeeld van een gevulde spitskool? Of een lekker salade met kerst? Zo laat je groente deze kerst als hoofdgerecht stralen!

gevulde spitskool

Gevulde spitskool

Spitskool gevuld met flespompoen en parmezaan en vervolgens geroosterd in de oven. Dit gerecht kun je echt als hoofdgerecht serveren.

Naar het recept
Geurige freekehsalade met geschaafde spruitjes

Geurige freekehsalade met geschaafde spruitjes

Warme salade van freekeh met veel kruiden, geschaafde spruitjes, zoete gedroogde cranberry’s, knapperige amandelen en pistachenoten en verse granaatappelpitjes. Dit is een mooie aanvulling op een stuk geroosterd vlees bijvoorbeeld.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Nog meer kerstgroenten:

Naast frisse salades en gevulde spitskool, verdienen nog meer groente gerechten een plekje op de kersttafel. Wat denk jij bijvoorbeeld van geroosterde aardappels met sumak of koekjes van prei en dragon? Dit zijn de beste bijgerechten voor kerst:

Geroosterde sumakaardappels met rode ui en groene tahinsaus

Geroosterde sumakaardappels met rode ui en groene tahinsaus

Aardappels zijn een populair bijgerecht met kerst. Ze mogen wat ons betreft dan ook niet in dit rijtje met groente gerechten ontbreken! Door de sumak krijgen ze een frisse toets en de tahinsaus geeft het geheel een kruidige smaak. Veel spannender dan aardappelroosjes uit de frituur!

Naar het recept
Groene stuffingkoekjes met prei en dragon

Groene stuffingkoekjes met prei en dragon

Deze klein groentekoekjes zijn leuk voor jong en oud. Ze zijn gemaakt van gestoofde prei, peterselie en dragon en samengehouden met paneermeel en ei. Dit is ook zo’n voorbeeld van een gerecht dat je goed vooraf kunt maken! Lekker handig voor de feestdagen.

Naar het recept
Geroosterde roodlof met steranijs-clementineglazuur

Geroosterde roodlof met steranijs-clementineglazuur

Ten slotte dit heerlijke recept met roodlof. De bittere smaak van roodlof kan goed een zoetige tegenhanger gebruiken. Dat is de steranijs-clementineglazuur in dit gerecht. De steranijs in dit geheel geeft natuurlijk een super kerstige smaak en dat maakt dit gerecht meteen heel feestelijk om te serveren.

Naar het recept

Gratis het hele jaar door de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het beste recept met kerstgroenten

Kun je niet kiezen uit al die heerlijke recepten met kerstgroenten? Laat je dan inspireren door onze grote favoriet:

Foodies favoriet

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 1 spitskool (groot)
  • zout en peper
  • 50 g parmezaan (geraspt)
  • 100 g boter (in stukjes)
  • 1 fles appelcider (à 300 ml)
  • 3 el ahornsiroop

Bereiding

  1. Schil de flespompoen en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de bovenkant en snijd met behulp van een mandoline in halvemaantjes van 2 mm dik.

  2. Snijd de spitskool in de lengte doormidden en blancheer beide helften ca. 4 minuten in een grote pan met kokend water. Neem voorzichtig uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Blancheer de plakjes pompoen in dezelfde pan niet langer dan 2 minuten. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C). Verwijder de kern van de spitskool en snijd elke helft in tweeën, zodat je vier stukken kool hebt: twee buitenste delen en twee binnenste delen. Leg een van de buitenste delen in een grote ovenschaal, met de snijzijde naar boven. Vul de binnenkant van de kool met een laagje pompoen. Bestrooi met zout, peper en parmezaan. Verdeel er een paar klontjes boter over en leg het binnenste deel van de kool erop met de snijzijde naar beneden. Vul ook deze met een laag pompoen en bestrooi met zout, peper en parmezaan. Herhaal met de andere stukken kool, zodat je weer een hele spitskool hebt.

  4. Schenk de cider eroverheen en rooster 30-35 minuten goudbruin in de oven. Controleer of de kool aan de bovenkant niet te bruin wordt en verlaag de temperatuur anders naar 180⁰C. Bedruip de kool na ca. 20 minuten met alle sappen en sprenkel de ahornsiroop erover. Serveer op een mooie schaal en snijd in dikke plakken.

Receptuur: Ajda Mehmet Foto’s: Willem van Santen Styling: S’usi Gastro Studio

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!