
De airfyer is perfect om eten snel én ook nog eens knapperig te bereiden. Gebruik je hiervoor olie? Dat is niet nodig! Wij delen de beste tips hoe jij je eten knapperig in de airfryer kunt maken, zonder het van tevoren in te vetten.
Lees verder na de advertentie
Iedereen wil dat perfecte, goudbruine, knapperige laagje op je eten, het liefst zonder het gebruik van (veel) olie. De airfryer is daar natuurlijk hét ideale hulpmiddel voor, maar soms blijven je groenten, aardappels of snacks toch een beetje slap. Gelukkig zijn er simpele trucs waarmee je al je eten knapperig uit de airfryer laat komen, zelfs zónder ook maar één druppel olie toe te voegen.
Benieuwd hoe het werkt? We leggen het stap voor stap uit, zodat jij voortaan elke keer kunt genieten van die perfecte bite uit je airfryer — zonder geknoei met olie of boter.
Eten knapperig in de airfyer
Of je nu zelfgemaakte frietjes maakt, bloemkoolroosjes roostert, tofu krokant wilt krijgen of een plantaardige schnitzel bereidt, met onze tips geef je elk gerecht die heerlijke crunch. En dat terwijl je eten lichter, gezonder én minder vet is.
- Laat marinade intrekken: heb je je eten gemarineerd? Laat het dan echt goed intrekken voordat je de airfryer aanzet. Als de marinade er nog niet goed is ingetrokken, zal het vocht er vanaf druipen en je eten eerder gaan stomen dan bakken. Marineer daarom bij voorkeur overdag al (leg het eten dan even in de koelkast), maar minimaal een uur van tevoren. Dep je eten desnoods nog droog om het overige vocht te verwijderen;
- Maak een paneerlaag: dit helpt het vocht op te vangen en maakt een knapperige buitenkant. Wil je het extra knapperig maken? Breng dat een tweede laag aan. Zo ben je er zeker van dat je eten in ieder geval een knapperige korst krijgt. Gebruik hiervoor paneermeel, panko, bloem of maïzena.
- Gebruik bakpapier met gaatjes: op deze manier kan het eventuele vocht door de gaatjes eruit lopen, zodat het niet onder je eten blijft liggen en hierin gaat garen. Zo kan de hete luchtcirculatie goed blijven functioneren;
- Temperatuurwisselingen: start met een iets lagere temperatuur (bijv. 160 °C) om het vocht langzaam te laten verdampen. Zet na een paar minuten de temperatuur omhoog naar zo’n 190–200 °C om het krokant te krijgen;
- Heb geduld: natte ingrediënten hebben vaak iets langer nodig om mooi bruin te worden. Draai ze halverwege de kooktijd om en houd ze goed in de gaten, zodat ze niet verbranden;
- Houd genoeg ruimte: zorg dat er nog genoeg ruimte is voor de hete luchtcirculatie. Wanneer dit niet het geval is – en je je airfryer dus te vol hebt gestopt -, zal niet alles van je eten de “ruimte” hebben om krokant te worden.
Nog meer airfryer tips?
Recepten uit de airfryer
Inspiratie nodig? Bekijk dan deze heerlijke airfryer recepten:

Krokante gnocchi caprese uit de airfryer
Gnocchi in de airfryer? Ja zeker, zo krijg je een knapperige buitenkant en behoud je de zachte binnenkant. Lekker in combinatie met de klassieke smaken van een salade caprese.

Airfryerkipnuggets
Maak in een handomdraai knapperige en goudbruine kipnuggets met de airfryer! Dit recept is eenvoudig, snel en beter dan frituren. Perfect als snack, borrelhapje of makkelijke maaltijd.

Tosti met gebakken uien, oude kaas en grillworst (uit de airfryer)
Zin in een ultieme tosti met een krokante bite en hartige smaken? Deze tosti met gebakken uien, pittige oude kaas en sappige grillworst uit de airfryer is een echte smaakbom! Perfect voor een snelle lunch of een lekkere snack.
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Onze tips

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.




