Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Knapperige snacks uit de airfryer

Krokant zónder olie: deze airfryer-geheimen wil je kennen

De airfyer is perfect om eten snel én ook nog eens knapperig te bereiden. Gebruik je hiervoor olie? Dat is niet nodig! Wij delen de beste tips hoe jij je eten knapperig in de airfryer kunt maken, zonder het van tevoren in te vetten.

Lees verder na de advertentie

Iedereen wil dat perfecte, goudbruine, knapperige laagje op je eten, het liefst zonder het gebruik van (veel) olie. De airfryer is daar natuurlijk hét ideale hulpmiddel voor, maar soms blijven je groenten, aardappels of snacks toch een beetje slap. Gelukkig zijn er simpele trucs waarmee je al je eten knapperig uit de airfryer laat komen, zelfs zónder ook maar één druppel olie toe te voegen.

Benieuwd hoe het werkt? We leggen het stap voor stap uit, zodat jij voortaan elke keer kunt genieten van die perfecte bite uit je airfryer — zonder geknoei met olie of boter.

Eten knapperig in de airfyer

Of je nu zelfgemaakte frietjes maakt, bloemkoolroosjes roostert, tofu krokant wilt krijgen of een plantaardige schnitzel bereidt, met onze tips geef je elk gerecht die heerlijke crunch. En dat terwijl je eten lichter, gezonder én minder vet is.

  1. Laat marinade intrekken: heb je je eten gemarineerd? Laat het dan echt goed intrekken voordat je de airfryer aanzet. Als de marinade er nog niet goed is ingetrokken, zal het vocht er vanaf druipen en je eten eerder gaan stomen dan bakken. Marineer daarom bij voorkeur overdag al (leg het eten dan even in de koelkast), maar minimaal een uur van tevoren. Dep je eten desnoods nog droog om het overige vocht te verwijderen;
  2. Maak een paneerlaag: dit helpt het vocht op te vangen en maakt een knapperige buitenkant. Wil je het extra knapperig maken? Breng dat een tweede laag aan. Zo ben je er zeker van dat je eten in ieder geval een knapperige korst krijgt. Gebruik hiervoor paneermeel, panko, bloem of maïzena.
  3. Gebruik bakpapier met gaatjes: op deze manier kan het eventuele vocht door de gaatjes eruit lopen, zodat het niet onder je eten blijft liggen en hierin gaat garen. Zo kan de hete luchtcirculatie goed blijven functioneren;
  4. Temperatuurwisselingen: start met een iets lagere temperatuur (bijv. 160 °C) om het vocht langzaam te laten verdampen. Zet na een paar minuten de temperatuur omhoog naar zo’n 190–200 °C om het krokant te krijgen;
  5. Heb geduld: natte ingrediënten hebben vaak iets langer nodig om mooi bruin te worden. Draai ze halverwege de kooktijd om en houd ze goed in de gaten, zodat ze niet verbranden;
  6. Houd genoeg ruimte: zorg dat er nog genoeg ruimte is voor de hete luchtcirculatie. Wanneer dit niet het geval is – en je je airfryer dus te vol hebt gestopt -, zal niet alles van je eten de “ruimte” hebben om krokant te worden.

Nog meer airfryer tips?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten uit de airfryer

Inspiratie nodig? Bekijk dan deze heerlijke airfryer recepten:

Krokante gnocchi met bolletjes mozzarella, halve cherrytomaatjes en basilicum.

Krokante gnocchi caprese uit de airfryer

Gnocchi in de airfryer? Ja zeker, zo krijg je een knapperige buitenkant en behoud je de zachte binnenkant. Lekker in combinatie met de klassieke smaken van een salade caprese.

Naar het recept
Airfryerkipnuggets

Airfryerkipnuggets

Maak in een handomdraai knapperige en goudbruine kipnuggets met de airfryer! Dit recept is eenvoudig, snel en beter dan frituren. Perfect als snack, borrelhapje of makkelijke maaltijd.

Naar het recept
Tosti met gebakken uien, oude kaas en grillworst

Tosti met gebakken uien, oude kaas en grillworst (uit de airfryer)

Zin in een ultieme tosti met een krokante bite en hartige smaken? Deze tosti met gebakken uien, pittige oude kaas en sappige grillworst uit de airfryer is een echte smaakbom! Perfect voor een snelle lunch of een lekkere snack.

Naar het recept

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!