Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Chocoladeciambella met amarenakersen en pistache

Deze recepten met pistache zijn perfect voor de feestdagen!

Pistache is helemaal hip en dat snappen wij maar al te goed. Dat knapperige nootje smaakt niet alleen lekker, de knalgroene kleur maakt van elk gerecht een plaatje. Perfect voor de feestdagen dus. Wij verzamelden daarom de lekkerste recepten met pistache.

Lees verder na de advertentie

Pistache kennen we tegenwoordig vooral van de Dubai chocolade en de Dubai oliebol, maar je kunt nog veel meer met dit felgroene nootje. Wat denk je bijvoorbeeld van een feestelijke trifle, zoals op de voorkant van ons kerstnummer staat, of een verrassend voorgerecht? Met deze recepten steel je de show in de feestelijke decembermaand!

Nog meer feestelijke receptinspiratie?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met pistache:

Trifle met laagjes van Jumbo’s Feeststol met pistache, amarena en hazelnoten, gekonfijte citroen en wittechocoladeroom

Trifle van feeststol met pistache, amarena, gekonfijte citroen en wittechocoladeroom

Een feeststol met pistache, amarena en hazelnoten is van zichzelf al lekker, maar gecombineerd met gekonfijte citroen en witte chocoladeroom maak je er pas echt een feestje van!

Naar het recept
Cover voor

Bruschette met ricotta en pistache-olijvensalsa

Met dit feestelijke hapje maak jij je gasten vast blij, terwijl jij de laatste hand legt aan het kerst voorgerecht.

Naar het recept
Laagjesgehaktbrood met spek, cranberry’s en pistache

Laagjesgehaktbrood met spek, cranberry’s en pistache

Dit gehaktbrood gevuld met cranberry’s en pistache is op en top kerst als je het ons vraagt. Lekker met een salade of gegrilde groenten.

Naar het recept
Cranberrykoeken met pistache-botercrème

Cranberrykoeken met pistache-botercrème

Een koekje kan altijd. Zeker als het er twee zijn mét pistache-botercrème ertussen. Om je vingers bij af te likken…

Naar het recept
Frambozenprofiteroles met witte chocolade en pistache

Frambozenprofiteroles met witte chocolade en pistache

Als er een toetjesmuseum zou bestaan, zouden dit kunstwerk er zeker in komen. Dit pronkstuk staat prachtig op tafel, bij elke feestelijke gelegenheid.

Naar het recept
Kerstpanettone met sinaasappelroom en cranberries

Kerstpanettone met sinaasappelroom en cranberries

Ga zelf helemaal los en bak je eigen panettone of ga voor gemak en koop er eentje bij de bakker. Gevuld met room is dit een echte showstopper op de kersttafel.

Naar het recept

Kerst Tip

Een ontspannen kerst.
Een ontspannen kerst.

Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.

Brioche-ster met hazelnootpasta

Brioche-ster met hazelnootpasta

Wij verzekeren je: met deze ster van briochebrood scoor je punten tijdens het kerstontbijt of de brunch!

Naar het recept
Chocoladeciambella met amarenakersen en pistache

Chocoladeciambella met amarenakersen en pistache

Ciambella is de Italiaanse versie van een tulband. Met romige mascarpone, zoetzure amarenakersen en pistachenootjes is dit echt een feestje van Italiaanse smaken.

Naar het recept
eetbare kerstcadeautjes: truffels

Caketruffels met pistachekruim

Nog iets lekkers bij de koffie? Deze truffels zijn zo gemaakt en smaken o-zo-lekker. Ook leuk om in een doosje cadeau te doen tijdens de feestdagen.

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Nóg meer feestelijke receptinspiratie?

Dat vind je in Het grote kerstnummer!

Favoriet van de redactie
Trifle met laagjes van Jumbo’s Feeststol met pistache, amarena en hazelnoten, gekonfijte citroen en wittechocoladeroom

Trifle van feeststol met pistache, amarena, gekonfijte citroen en wittechocoladeroom

Een feeststol met pistache, amarena en hazelnoten is van zichzelf al lekker, maar gecombineerd met gekonfijte citroen en witte chocoladeroom maak je er pas echt een feestje van!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 Jumbo’s Feeststol met pistache, amarena en hazelnoten*
  • 100 g amarenakersen (uit blik, uitgelekt, bij de delicatessenzaak, groothandel of online verkrijgbaar)
  • 2 el pistachenoten (fijngehakt)

Voor de wittechocoladeroom

  • 750 ml slagroom
  • 1 vanillestokje (gehalveerd, merg eruit geschraapt)
  • 250 ml witte chocolade

Voor de gekonfijte citroen

  • 2 grote bio-citroenen (gewassen, in schijfjes van ca. 6 mm dik)
  • 250 g suiker
  • 1 kaneelstokje

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • keukenpapier
  • spuitzak
  • trifleschaal of andere grote schaal

Bereiding

  1. Verhit voor de room 200 ml slagroom met de vanille in een steelpan op laag vuur (breng niet aan de kook). Hak de witte chocolade en doe in een ruime kom. Giet de hete room op de chocolade en laat een halve minuut staan.

  2. Roer met een garde goed door tot de chocolade helemaal gesmolten en opgelost is. Roer de rest van de room erdoorheen. Dek af met vershoudfolie en laat in de koelkast helemaal afkoelen.

  3. Blancheer voor de gekonfijte citroen de citroenschijven ca. 10 minuten in rustig kokend water. Schep uit het water en laat uitlekken op keukenpapier. Giet het water weg.

  4. Giet 250 ml schoon water in de pan en voeg de suiker en het kaneelstokje toe. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de citroenschijven toe en konfijt ze op laag vuur ca. 45 minuten tot de schil mooi glazig is geworden.

  5. Laat afkoelen in de siroop. Verwijder zoveel mogelijk de pitjes uit de citroen, als deze goed zacht is gaat dit makkelijk. Gooi de siroop niet weg, die gebruik je nog bij het opmaken van de trifle.

  6. Snijd de feeststol in plakken van ca. 1,5 cm dik en snijd die vervolgens in plakjes van ca 4 cm. Neem het vanillestokje uit de wittechocoladeroom en gooi weg. Klop de room met de suiker lobbig en schep in een spuitzak.

  7. Spuit een laag van de room op de bodem van de trifle-schaal. Leg er een laag kerstbrood op en wat stukjes citroen en een paar amarenakersen. Bedruip het brood met wat van de citroensiroop en wat pistachefondant*

  8. Bouw de trifle zo verder op tot je 4 of 5 lagen brood en room hebt. Decoreer de bovenkant van de trifle met de resterende citroen, de amarenakersen, de pistachefondant, de gevriesdroogde kersen* en wat gehakte pistachenootjes.

Fotografie en receptuur: Willem van Santen

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!