Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Wat zijn cajunkruiden en wat kun je ermee?

Wat zijn cajunkruiden en wat kun je ermee?

Advertentie

Waarschijnlijk ben je cajunkruiden wel eens tegengekomen in een ingrediëntenlijstje of heb je wel eens een potje in de supermarkt zien staan. Dat is niet zo vreemd: cajunkruiden worden steeds populairder en verschijnen bij steeds meer mensen in het keukenkastje. Maar wat zijn cajunkruiden eigenlijk? En wat kun je er allemaal mee?

Wat zijn cajunkruiden?

Cajunkruiden bestaan niet uit één kruid, maar zijn een mix van verschillende kruiden, specerijen en soms ook zout. Hoewel de mix vaak zelf gemaakt wordt op basis van persoonlijke voorkeur, hebben de kant-en-klare mixen in de supermarkt meestal dezelfde ingrediënten: paprikapoeder, knoflookpoeder, oregano, tijm, zwarte peper, uienpoeder en cayennepeper. Cajunkruiden zijn afkomstig uit de Cajunkeuken, die in de 18e en 19e eeuw werd ontwikkeld door de Cajun-Acadians in de Verenigde Staten. Hierbij hadden de West-Afrikaanse, Franse en ook Spaanse keukens invloed op de gerechten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat kun je ermee?

Cajunkruiden zijn in superveel gerechten te gebruiken, dus we kunnen hier helaas niet álles noemen dat je ermee kunt. In ieder geval is de mix lekker om vlees, vis en ook zeevruchten te kruiden en kun je hem goed gebruiken in romige pastasauzen. Met name kip laat zich erg lekker op smaak brengen door cajunkruiden, maar vlak andere ingrediënten ook niet uit. Strooi het ook eens over verse friet, gebruik het in een marinade voor groenten of maak er gumbo mee. De mix heeft flink wat smaak, dus veel heb je er meestal niet van nodig.

Waar koop je cajunkruiden?

In veruit de meeste supermarkten is cajun makkelijk te verkrijgen. Anders kun je altijd nog op de markt kijken of bij kruidenwinkels. Aan veel cajunmixen is zout toegevoegd, waardoor je al snel te veel zout eet. Probeer daarom bij voorkeur een mix te vinden zonder toegevoegd zout. Zoals hierboven beschreven maken de meeste koks cajunkruiden zelf en gelukkig is dat ook erg makkelijk. Hieronder geven we je een basisrecept voor ca. 3 el cajunkruiden; voeg naar persoonlijke smaak meer of minder van een bepaald ingrediënt toe:

  • 2½ tl paprikapoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1¼ tl gedroogde oregano
  • 1¼ tl gedroogde tijm
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper

Hoe vervang je het?

Omdat cajunkruiden zo’n eigen smaak hebben, is het lastig om dit ingrediënt te vervangen. Als je de mix zelf maakt, kun je uiteraard de kruiden of specerijen die je niet lekker vindt eruit laten of er minder van toevoegen.

Hoe moet je het bewaren?

Zowel zelfgemaakte cajunmix als de mix die je in de supermarkt hebt gekocht bewaar je het liefst in een goed afgesloten, glazen potje op een koele, donkere plek (niet in de koelkast). Zorg ervoor dat er geen vocht bij de cajunkruiden komt, zodat je geen klontjes erin krijgt. Omdat cajunkruiden gedroogd zijn, zijn ze meestal wel enkele jaren goed.

Recepten met cajunkruiden

Volgens ons is het hoog tijd om eens een paar recepten met deze veelzijdige specerijenmix uit te proberen. Dit zijn onze lekkerste recepten met cajunkruiden:

Gumbo met kip en garnalen

Dit is een échte klassieker uit de Cajunkeuken, waarin ook de cajunkruiden verwerkt zitten. De kruiden combineren supergoed met de kip en de garnalen, dus twee keer opscheppen is gegarandeerd!

> naar het recept: gumbo met kip en garnalen 

cajunkruiden: gumbo met kip en garnalen

Steak met cajun-aardappels en rode coleslaw

Met cajunkruiden kun je ook aardappels heerlijk op smaak brengen. Als je nog niet aan het watertanden bent dan zorgen de frisse coleslaw en de malse bavette daar wel voor.

> naar het recept: steak met cajun-aardappels en rode coleslaw

Steak met cajun-aardappels en rode coleslaw

Cajunburger met knoflooksaus

Voor deze vegetarische cajunburger maak je de cajunkruiden helemaal zelf, dus je kunt precies mixen wat je lekker vindt. Ook leuk: de burger is gemaakt van broccoli en kikkererwten, dus stiekem is-ie heel gezond.

> naar het recept: cajunburger met knoflooksaus

cajunburger met knoflooksaus

Cajunzalm met koolsalade

Deze maaltijd is licht en daardoor lekker op een dag dat de zon je het huis uit brandt. Van het hete fornuis heb je ook geen last, want dit recept is binnen een halfuurtje klaar.

> naar het recept: cajunzalm met koolsalade

Cajunzalm met koolsalade

Broodje met knapperige garnalen

Dit broodje met krokante garnalen en zelfgemaakte cajunmayo staat hoog op ons lijstje favorieten. Knoeien is met dit broodje niet uitgesloten, maar dat is het meer dan waard.

> naar het recept: broodje met knapperige garnalen

Broodje met knapperige garnalen

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!