Advertentie
Waarschijnlijk ben je cajunkruiden wel eens tegengekomen in een ingrediëntenlijstje of heb je wel eens een potje in de supermarkt zien staan. Dat is niet zo vreemd: cajunkruiden worden steeds populairder en verschijnen bij steeds meer mensen in het keukenkastje. Maar wat zijn cajunkruiden eigenlijk? En wat kun je er allemaal mee?
Wat zijn cajunkruiden?
Cajunkruiden bestaan niet uit één kruid, maar zijn een mix van verschillende kruiden, specerijen en soms ook zout. Hoewel de mix vaak zelf gemaakt wordt op basis van persoonlijke voorkeur, hebben de kant-en-klare mixen in de supermarkt meestal dezelfde ingrediënten: paprikapoeder, knoflookpoeder, oregano, tijm, zwarte peper, uienpoeder en cayennepeper. Cajunkruiden zijn afkomstig uit de Cajunkeuken, die in de 18e en 19e eeuw werd ontwikkeld door de Cajun-Acadians in de Verenigde Staten. Hierbij hadden de West-Afrikaanse, Franse en ook Spaanse keukens invloed op de gerechten.
Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat kun je ermee?
Cajunkruiden zijn in superveel gerechten te gebruiken, dus we kunnen hier helaas niet álles noemen dat je ermee kunt. In ieder geval is de mix lekker om vlees, vis en ook zeevruchten te kruiden en kun je hem goed gebruiken in romige pastasauzen. Met name kip laat zich erg lekker op smaak brengen door cajunkruiden, maar vlak andere ingrediënten ook niet uit. Strooi het ook eens over verse friet, gebruik het in een marinade voor groenten of maak er gumbo mee. De mix heeft flink wat smaak, dus veel heb je er meestal niet van nodig.
Waar koop je cajunkruiden?
In veruit de meeste supermarkten is cajun makkelijk te verkrijgen. Anders kun je altijd nog op de markt kijken of bij kruidenwinkels. Aan veel cajunmixen is zout toegevoegd, waardoor je al snel te veel zout eet. Probeer daarom bij voorkeur een mix te vinden zonder toegevoegd zout. Zoals hierboven beschreven maken de meeste koks cajunkruiden zelf en gelukkig is dat ook erg makkelijk. Hieronder geven we je een basisrecept voor ca. 3 el cajunkruiden; voeg naar persoonlijke smaak meer of minder van een bepaald ingrediënt toe:
- 2½ tl paprikapoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- 1¼ tl gedroogde oregano
- 1¼ tl gedroogde tijm
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl cayennepeper
Hoe vervang je het?
Omdat cajunkruiden zo’n eigen smaak hebben, is het lastig om dit ingrediënt te vervangen. Als je de mix zelf maakt, kun je uiteraard de kruiden of specerijen die je niet lekker vindt eruit laten of er minder van toevoegen.
Hoe moet je het bewaren?
Zowel zelfgemaakte cajunmix als de mix die je in de supermarkt hebt gekocht bewaar je het liefst in een goed afgesloten, glazen potje op een koele, donkere plek (niet in de koelkast). Zorg ervoor dat er geen vocht bij de cajunkruiden komt, zodat je geen klontjes erin krijgt. Omdat cajunkruiden gedroogd zijn, zijn ze meestal wel enkele jaren goed.
Recepten met cajunkruiden
Volgens ons is het hoog tijd om eens een paar recepten met deze veelzijdige specerijenmix uit te proberen. Dit zijn onze lekkerste recepten met cajunkruiden:
Gumbo met kip en garnalen
Dit is een échte klassieker uit de Cajunkeuken, waarin ook de cajunkruiden verwerkt zitten. De kruiden combineren supergoed met de kip en de garnalen, dus twee keer opscheppen is gegarandeerd!
Steak met cajun-aardappels en rode coleslaw
Met cajunkruiden kun je ook aardappels heerlijk op smaak brengen. Als je nog niet aan het watertanden bent dan zorgen de frisse coleslaw en de malse bavette daar wel voor.
Cajunburger met knoflooksaus
Voor deze vegetarische cajunburger maak je de cajunkruiden helemaal zelf, dus je kunt precies mixen wat je lekker vindt. Ook leuk: de burger is gemaakt van broccoli en kikkererwten, dus stiekem is-ie heel gezond.
Cajunzalm met koolsalade
Deze maaltijd is licht en daardoor lekker op een dag dat de zon je het huis uit brandt. Van het hete fornuis heb je ook geen last, want dit recept is binnen een halfuurtje klaar.
Broodje met knapperige garnalen
Dit broodje met krokante garnalen en zelfgemaakte cajunmayo staat hoog op ons lijstje favorieten. Knoeien is met dit broodje niet uitgesloten, maar dat is het meer dan waard.
Onze tips
Dit zijn de lekkerste gerechten uit zinderend Zuid-Amerika
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
De leukste maïsweetjes op een rij
5x recepten met limoen
De verschillende soorten peper op een rij
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.