
Crème fraîche heeft iedereen weleens in huis, maar weet jij eigenlijk wel wat het precies is? Waarschijnlijk niet. Daarom vertellen we je graag alles over dit ingrediënt. Want wat is crème fraîche en welke recepten maak je ermee?
Lees verder na de advertentie
Wat is crème fraîche?
Je hebt het vast weleens gebruikt, maar wat is het eigenlijk? Het is een zuivelproduct dat over de hele wereld wordt gebruikt. Het heeft een romige structuur en lichtzure smaak. Dat komt doordat het product in feite een met melkzuurbacteriën aangezuurde room is. Crème fraîche, wat in het Frans gewoon ‘verse room’ betekent, heeft een dikke consistentie en moet een vetpercentage van 35% of meer hebben om zo genoemd te mogen worden. Hierdoor heeft het een wat lobbige structuur die in allerhande gerechten goed tot zijn recht komt.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Kerst Tip

Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.
Crème fraîche is breed verkrijgbaar en je kunt het in de meeste supermarkten wel kopen. Het wordt meestal verkocht in kleine bakjes of potjes, vaak van plastic. Je vind het product in het gekoelde zuivelschap. Wil je liever een ambachtelijk product? Neem dan een kijkje bij een delicatessenzaak, kaaswinkel of gespecialiseerde boerderij.
Lees verder na de advertentie
Hoe smaakt crème fraîche?
Nu we weten wat het is, kunnen we uitleggen hoe het smaakt. Het heeft een milde, lichtzure smaak die vergelijkbaar is met zure room. Zoals de naam al doet vermoeden is zure room net een tikkeltje zuurder qua smaak en ook wat minder romig. De smaak van crème fraîche is wat toegankelijker en dit maakt het heel veelzijdig toepasbaar.
Lees verder na de advertentie
Crème fraîche vervangen?
Omdat het ingrediënt zo op zure room lijkt is dit de perfecte vervanger. Vooral in koude gerechten kun je het ingrediënt zo prima vervangen. Bij warmere bereidingen is het gebruik van zure room wat minder geschikt omdat er een kans bestaat dat het gaat schiften. Vervang het in dat geval liever door slagroom of roomkaas.
Lees verder na de advertentie
Wat kun je er allemaal mee?
Crème fraîche is een erg veelzijdig zuivelproduct dat goed past in zowel zoete als hartige gerechten. Het voegt een romig element toe en kan zo een balans bieden aan pittige, kruidige of zoete smaken. Een lepeltje smaak bijvoorbeeld heerlijk in de soep en is de perfecte basis voor romige sauzen bij pasta, vlees, vis of groenten. Ook in zoete baksels komt de zure smaakmaker goed tot zijn recht. Voeg het bijvoorbeeld toe aan taarten, cakes of andere gebakjes.
Lees verder na de advertentie
Recepten met crème fraîche:
Nu je weet wat crème fraîche is, kun je vast niet wachten om met dit heerlijke ingrediënt aan de slag te gaan. Wat denk jij van deze heerlijke recepten ermee?

Flammkuchen met geitenkwark, mosterd en spek
Misschien wel de lekkerste manier om je restjes crème fraîche op te maken is om er een flammkuchen mee te maken. Het is namelijk een van de basis ingrediënten van het bekende wintersport gerecht. Samen met wat uien en spek zet jij eenvoudig dit heerlijke gerecht op tafel.

Gegrilde courgette met spaghetti en crème fraîche
Vaak gebruik je de zure room in pasta’s voor een romige saus, maar in dit recept schep je gewoon een flinke klodder boven op de spaghetti. Onder de pasta vind je dan weer heerlijke gegrilde courgette voor de nodige vitamines.

Vijgen in kaneelportsiroop met crème-fraîche-ijs
In je taart, cake of als ijs: de zure room is de perfecte basis voor allerhande zoete gerechten. Zeker in combinatie met vers fruit, zoals deze smaakvolle vijgen in kaneelportsiroop.
Lees verder na de advertentie
Lees ook:
Onze tips

Je hebt het al gegeten, maar kent het niet: dit is koji

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



