
Nori en tempeh zijn producten die de meeste vegans inmiddels omarmd hebben, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. We vertellen je dan ook graag alles over edelgistvlokken. Want wat zijn edelgistvlokken en wat maak je ermee?
Wat zijn edelgistvlokken?
Kaasliefhebbers opgelet! Voor alle gerechten die je gewend was te bedekken onder een dikke laag kaas is er een plantaardige optie. Namelijk edelgistvlokken. Maar wat zijn edelgistvlokken precies?
Het zijn gedroogde en bewerkte vlokken van gist die in tegenstelling tot bakkersgist geen rijzende eigenschappen bevatten. Edelgist is ook rijk aan plantaardige eiwitten en bevat daarnaast van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Daardoor is het bijvoorbeeld een goede aanvulling op je dieet.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Edelgistvlokken koop je bij de grotere supermarkten of bij de natuurwinkel. Je kunt het product ook online bestellen, bijvoorbeeld bij BioToday.
Hoe smaken edelgistvlokken?
Je bent vast ook benieuwd hoe edelgistvlokken eigenlijk smaken. We verklapten het al even, maar deze smaakmakers zijn het perfecte plantaardige alternatief voor kaas.
Het kan zijn dat je er even aan moet wennen, maar daarna zal je al snel fan zijn van de lekkere umamismaak. Gebruik het bijvoorbeeld eens in vegan recepten, je zult versteld staan van het resultaat.
Hoe moet je ze bewaren en hoe lang zijn ze houdbaar?
Bewaar het product koel, donker en afgesloten om er zo lang mogelijk van te genieten. Kijk altijd op de verpakking voor de exacte houdbaarheidsdatum en het bewaaradvies.
Wat kun je er allemaal mee?
Je kunt edelgistvlokken meteen zonder te bakken over je salade, soep, pasta of pizza strooien. Of gebruik ze eens voor lasagne, om pesto mee te maken of in je stoof.
Recepten met edelgistvlokken
Enthousiast geworden? Dat snappen we helemaal, probeer deze recepten met edelgistvlokken maar eens!

Vegan lasagne
Wie zegt er ooit nee tegen een hele grote schaal lasagne? We know, het liefste wil je hem helemaal alleen op schoot nemen en volledig in je eentje uitlepelen. Maar onthoud: cooking is love made visible. Deel je liefde dus samen met familie en vrienden, want iedereen zal van deze showstopper gaan genieten. Sharing is caring: één en al liefde voor en met deze vegan lasagne!

Hummus-pesto
Wij eten het liefste iedere dag hummus, maar af en toe variëren is wel zo fijn en leuk. Deze hummus-pesto kun je goed gebruiken als dip bij borrelhapjes, maar op een cracker of op brood tijdens de lunch is hij ook zeker een aanrader.

Pastinaak-notentaart
Deze pastinaak-notentaart is alleen al een feest om naar te kijken, maar hij zit ook nog vol heerlijke smaken en bijzondere combinaties. Misschien lijkt het ingewikkeld door het aantal stappen van het recept, maar eigenlijk ben je in een halfuurtje al klaar en hoeft hij dan alleen nog maar in de oven. Tip: je kan ‘m de dag van te voren al maken, in de koelkast bewaren en voor serveren even afbakken terwijl je met je gezelschap aan tafel van een lekker drankje geniet.
Onze tips

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is rabarber en wat kun je ermee?

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Alles wat je moet weten over asperges

Leer de klassieker kennen: alles over cognac

Pastinaak: wat is het, hoe smaakt het & lekkerste recepten

Aardpeer: wat is het en wat kun je ermee?

Wat is matcha en waar is het goed voor?

Portobello: dit zijn de allerlekkerste recepten

Cassave: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten?
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.