Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
romanesco

Wat is romanesco en wat kun je ermee?

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Broccoli en bloemkool zijn twee veelvoorkomende groentesoorten. Soms zie je in de supermarkt iets dat lijkt op allebei, maar dat geen van beide is. Dan heb je waarschijnlijk romanesco voor je. Maar wat is romanesco precies en wat kun je ermee?

Wat is romanesco?

Is het een bloemkool? Is het een broccoli? Romanesco (niet te verwarren met de Catalaanse saus romesco) lijkt op een beetje van beide, en dat is het eigenlijk ook. De naam komt van de eerste beschrijving in het 16e-eeuwse Italië, as broccolo romanesco, oftewel broccoli van Rome. Je herkent de groente aan de torentjes waaruit hij is opgebouwd. Daarom wordt hij ook wel torentjesbloemkool genoemd.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Romanesco

Waar koop je het?

De torentjesbloemkool is af en toe verkrijgbaar bij de grotere supermarkten, maar je vindt de groente veelal bij de (online) groenteboer of op de markt.

Bewaren

Bewaar de kool in de groentelade van de koelkast. Daar blijft ‘ie zo’n 6 dagen goed. Buiten de koelkast blijft de kool zo’n 2 dagen goed.

Bereiden

Je kunt romanesco eigenlijk op dezelfde manier als broccoli en bloemkool bereiden. Snijd de groente in roosjes, was ze eventueel, doe ze in de pan in een laagje water en kook ca. 10 minuten. Stomen gaat ook, dit doe je ca. 12 minuten. Bovendien leent de kool zich ook goed voor roerbakken, dit duurt zo’n 9 minuten.

Recepten met romanesco

Wil je deze mooie groente eens proberen? In veel gerechten waarin broccoli of bloemkool voorkomt kun je dat hiermee vervangen. Of probeer dit recept eens, met rosbief, romanesco en koolrabi.

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!