Advertentie
Broccoli en bloemkool zijn twee veelvoorkomende groentesoorten. Soms zie je in de supermarkt iets dat lijkt op allebei, maar dat geen van beide is. Dan heb je waarschijnlijk romanesco voor je. Maar wat is romanesco precies en wat kun je ermee?
Wat is romanesco?
Is het een bloemkool? Is het een broccoli? Romanesco (niet te verwarren met de Catalaanse saus romesco) lijkt op een beetje van beide, en dat is het eigenlijk ook. De naam komt van de eerste beschrijving in het 16e-eeuwse Italië, as broccolo romanesco, oftewel broccoli van Rome. Je herkent de groente aan de torentjes waaruit hij is opgebouwd. Daarom wordt hij ook wel torentjesbloemkool genoemd.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
De torentjesbloemkool is af en toe verkrijgbaar bij de grotere supermarkten, maar je vindt de groente veelal bij de (online) groenteboer of op de markt.
Bewaren
Bewaar de kool in de groentelade van de koelkast. Daar blijft ‘ie zo’n 6 dagen goed. Buiten de koelkast blijft de kool zo’n 2 dagen goed.
Bereiden
Je kunt romanesco eigenlijk op dezelfde manier als broccoli en bloemkool bereiden. Snijd de groente in roosjes, was ze eventueel, doe ze in de pan in een laagje water en kook ca. 10 minuten. Stomen gaat ook, dit doe je ca. 12 minuten. Bovendien leent de kool zich ook goed voor roerbakken, dit duurt zo’n 9 minuten.
Recepten met romanesco
Wil je deze mooie groente eens proberen? In veel gerechten waarin broccoli of bloemkool voorkomt kun je dat hiermee vervangen. Of probeer dit recept eens, met rosbief, romanesco en koolrabi.
Lees ook:
Onze tips
Knoflook: wat is het en wat kun je ermee?
Bladselderij: wat is het en wat zijn de lekkerste recepten
Kombucha: wat is het en hoe maak je het?
Savooiekool: wat is het + de lekkerste recepten
Alles over kumquat (+ heerlijke recept)
Venkelzaad: wat is het + de lekkerste recepten
Foelie: wat is het en waar gebruik je het voor?
Wat is chai en wat maak je ermee?
Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?
Yuzu: wat is het + de lekkerste recepten
Ponzu: wat is het + heerlijke recepten
Mierikswortel: wat is het + de lekkerste recepten
Lavas: wat is het en waar gebruik je het voor?
Maismeel: wat is het + de lekkerste recepten
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Fenegriek: wat is het, waarmee vervangen + lekkerste recepten
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?