Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Teriyaki

Wat is teriyaki en wat kun je ermee?

Advertentie

Teriyaki is typisch een term die je dikwijls op menukaarten of recepten ziet staan, maar waarvan je eigenlijk niet weet wat het nou echt betekent. Daarom vertellen we je vandaag alles over teriyaki, want wat is het en wat kun je ermee?

Wat is teriyaki?

Al denk je misschien bij het horen van teriyaki aan de bekende saus, dat is eigenlijk niet waar het woord naar verwijst. Het woord “teriyaki” is samengesteld uit twee Japanse woorden: “teri” (glans) en “yaki” (grill of bakken). De vertaling duidt dan ook precies wat het is: een kooktechniek waarbij vlees, vis of groenten worden gemarineerd en geglazuurd met een saus, voordat ze worden gegrild of gebakken. Deze saus is meestal op basis van van sojasaus, mirin, suiker en soms saki en wordt ook wel onder de naam teriyaki verkocht.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt het?

De smaak van teriyaki valt het best te omschrijven als zoet en hartig. De umami-smaak komt door de sojasaus sterk naar voren en door de suiker is het lekker zoet. Wanneer je teriyakisaus aan een gerecht toevoegt, karamelliseert het en wordt de smaak rijker en complexer.

Waar koop je het?

De kooktechniek teriyaki kun je natuurlijk niet kopen, maar de saus gelukkig wel. Het is in de meeste supermarkten wel verkrijgbaar. Vaak vind je de kant-en-klare marinades en sauzen in het gangpad met Aziatische producten. Al is zelf maken natuurlijk stiekem nog lekkerder. De ingrediënten voor de saus zijn ook in de meeste supermarkten wel verkrijgbaar, al moet je voor de mirin misschien even zoeken. Bij de toko vind je het zeker!

Hoe kun je de teriyaki saus vervangen?

Kun je geen kant-en-klare teriyaki saus vinden en heb je geen zin of tijd om het zelf te maken? Dan zou je het kunnen vervangen door hoisinsaus. Deze Aziatische smaakmaker heeft een vergelijkbare zoete en hartige smaak en kan een goede vervanger zijn in recepten waar teriyaki wordt gebruikt als glazuur of marinade. Een ander eenvoudig alternatief is het mengen van gewone sojasaus met een beetje suiker om de zoete smaak van teriyaki te evenaren.

Wat kun je ermee?

De kooktechniek maakt vlees, vis, of groenten extra smaakvol. Dat bewijzen deze heerlijke recepten wel:

Paddenstoelen slawraps

De teriyaki-techniek maakt de smaak van paddenstoelen zo rijk en complex, dat ze haast naar vlees smaken. Dat maakt het de perfecte vulling voor deze Aziatische wraps.

> naar het recept: paddenstoelen slawraps

Teriyaki-paddenstoelen slawraps

Krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer

Maak zalm eenvoudig een stuk smaakvoller door het te marineren in de Aziatische saus. In dit recept maak je het helemaal zelf!

> naar het recept: krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer

Krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer

Teriyakimakreel met ananas

Ook met makreel smaakt het goed. Zeker in combinatie met zoete en frisse smaken zoals ananas. Probeer maar!

> naar het recept: teriyakimakreel met ananas

Teriyakimakreel met ananas

Lees ook: 7x must-haves in je keuken als je Japans gaat koken

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!