Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Boeken en eten

8x culinaire boeken waar je honger van krijgt

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

Advertentie

Naast koken is lezen mijn favoriete hobby en als het even kan lees ik het liefst over koken en eten. Of het buiten nou 30 of min 30 is, ik zit in een luie stoel een boek te lezen waarvan het water me in de mond loopt. Ik heb mijn favoriete culinaire boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen verzameld, zowel romans als non-fictie. Bij elk boek krijg je een passend recept, zodat je je helemaal kunt onderdompelen in het verhaal.

De smaak van droef en zoet – Aimee Bender

Dit boek (vertaald uit het Engels, The Particular Sadness of Lemon Cake) is een van de bijzonderste boeken die ik ooit heb gelezen. De negenjarige Rose is in staat om tijdens het eten de emoties van degene die het eten gemaakt heeft te proeven. Rose, die haar familie en hun verborgen emoties en levens opeens op een heel andere manier leert kennen, ervaart de gave meer als een vloek dan een zegen. Mooi, origineel en een beetje verdrietig. Dit boek is voor iedereen die de connectie tussen eten en emotie wil ontdekken.

Rose ontdekt haar gave terwijl ze de citroencake van haar moeder eet, dus welk recept past daar beter bij dan deze friszoete citroencakejes?

> naar het recept: gestoomde citroencakejes met specerijensiroop en yoghurthangop

Gestoomde citroencakejes met specerijensiroop en yoghurthangop

The Language of Food – Annabel Abbs

Als eindredacteur bij Foodies leek een boek dat over taal én eten gaat wel voor mij persoonlijk gemaakt. The Language of Food vertelt het verhaal van Eliza Acton. Dit is de vrouw die de eerste hand legde aan onze huidige stijl van kookboeken, met een losse ingrediëntenlijst en bereidingstijden. Samen met keukenmeid Ann Kirby zet de rijke Eliza in 19e-eeuws Engeland de lekkerste recepten op papier. Verwacht verrukkelijke beschrijvingen van eten, een kijkje in een 19e-eeuwse keuken en een bijzondere maar wringende vriendschap.

In het kookboek dat Eliza Acton uiteindelijk publiceerde stond het allereerste recept voor deze klassieke Engelse cake. Maak hem zelf en je waant je zó een echte lord of lady.

> naar het recept: traditionele Christmas cake

Christmas cake

My Life in France – Julia Child

Deze beroemde Amerikaanse kok bracht in de jaren 60 de Franse cuisine naar de Amerikaanse keukens. In haar memoires, My Life in France, lees je hoe ze na de Tweede Wereldoorlog met haar man in Parijs ging wonen. Hier maakte ze voor het eerst kennis met de Franse keuken. Julia’s beschrijvingen van het eten dat ze daar at en haar herinneringen aan hoe ze haar eerste kookboek met haar Franse vriendinnen in elkaar zette zijn ontzettend leuk om te lezen. Je krijgt meteen zin om zelf in de keuken te gaan staan. Dikke aanrader dus!

Julia Childs lievelingseten was vichyssoise, een soep op basis van aardappel en prei die koud geserveerd wordt. Ze publiceerde het recept hiervoor dan ook in haar kookboek, The Art of French Cooking. Met ons recept voor vichyssoise verander je voor heel even in Julia Child.

> naar het recept: vichyssoise

culinaire boeken

Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert had alles waar ze ooit van gedroomd had, maar toch was ze ongelukkig. Na een scheiding en een mislukte nieuwe relatie besloot ze om op reis te gaan naar Italië, India en Indonesië. Haar bevindingen tijdens deze reizen legde ze vast in Eten, bidden, beminnen, een boek dat wereldwijd inmiddels al meer dan 10 miljoen keer is verkocht en in 2010 zelfs werd verfilmd. Dankzij Elizabeths beschrijvingen van al het heerlijke eten dat ze op reis zag en at wil je meteen zelf een vliegticket in je winkelmandje stoppen.

In Rome, de Italiaanse hoofdstad waar het ‘eten’-gedeelte van het boek zich afspeelt, ontdekte Elizabeth Gilbert de hemelse combinatie van verse vijgen en parmaham. Voeg hier nog romige Gorgonzola en pittige chiliolie aan toe en je begrijpt meteen waarom Elizabeth 4 maanden in Italië bleef.

> naar het recept: vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie

Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie culinaire boeken

Chop Chop – Simon Wroe

Na de universiteit komt hoofdpersoon Monocle maar niet aan een baan, en hij besluit als keukenhulp te gaan werken bij The Swan, een voormalig succesvol restaurant. Hier maakt hij kennis met het bijeengeraapte zooitje dat het keukenteam vormt en dat keihard wordt afgebeuld door Bob, de chef-kok van The Swan die van plan is het restaurant terug te brengen naar zijn gloriedagen. Snel, grappig en een tikje duister: Chop Chop is een boek voor iedereen die benieuwd is hoe het er achter de schermen aan toegaat in de restaurantwereld.

Chop Chop kent een incident met kreeften dat ik niet ga verklappen, maar waarbij ik je wel een passend recept geef. Met weinig ingrediënten en een heel klein beetje geduld tover je zo deze kreeft met verrukkelijke gesmolten saffraanboter op tafel.

> naar het recept: kreeft met saffraanboter

Kreeft met saffraanboter

Tong – Jo Kyung-Ran

Nadat haar vriend haar verlaat voor een andere vrouw besluit succesvol chef Jung Ji-Won haar kookschool te sluiten en verliest ze zichzelf in een depressie. Als ze besluit terug te keren naar de Italiaanse keuken waar ze haar passie voor koken ontdekte, hervindt ze haar liefde voor eten en besluit ze, op een culinaire manier, wraak te nemen op haar vriend. Tong is een origineel verhaal dat lekker wegleest voor iedereen die wel eens een gebroken hart heeft genezen met lekker eten.

Bij het Italiaanse restaurant waar Jung Ji-Won weer aan de slag gaat hoort natuurlijk een Italiaans gerecht. Dit recept neemt de klassieke Romeinse combinatie van Parmezaanse kaas en versgemalen zwarte peper en verwerkt hem in een romige risotto waarmee je iedereen kunt verleiden.

> naar het recept: cacio e pepe risotto

Cacio e pepe risotto

Eat a Peach – David Chang

In 2004 opende David Chang restaurant Momofuku. Hij verwachtte geen succes, maar in 2009 kreeg het restaurant 2 Michelinsterren en anno 2023 kent Momofuku 14 locaties. In Eat a Peach vertelt David Chang over zijn leven, van zijn jeugd in Virginia met zijn Koreaans-Amerikaanse ouders en de opening van de eerste Momofuku tot zijn Netflixserie Ugly Delicious en zijn worstelingen met zijn mentale gezondheid. Een fascinerend verhaal voor iedereen die benieuwd is naar de man achter deze restaurantketen.

Bij dit boek geef ik uiteraard een recept van niemand minder dan David Chang zelf. Deze bo ssäm is een gerecht met varkensvlees uit de Koreaanse keuken. Serveer er kimchi bij voor een lekker pittige bite.

> naar het recept: bo ssäm

Bo ssäm culinaire boeken

Huis van de herfst – Sandra Konst

Dit boek heb ik nog niet gelezen (ik bewaar hem voor de herfst), maar van de samenvatting kreeg ik al meteen honger. De dertigjarige Lucia is haar vermogen om te ruiken kwijtgeraakt en moet daarom stoppen met haar werk in een Venetiaans restaurant. Ze vertrekt naar de pompoenkwekerij van haar moeder op het Italiaanse platteland, waar ze de pompoenen omtovert tot de lekkerste gerechten. Haar leven lijkt even een idylle, maar (gelukkig voor ons lezers) dat blijft niet zo. Een boek voor iedereen die een beetje verliefd is op Italië én voor alle pompoenliefhebbers.

Bij dit boek hoort vanzelfsprekend een Italiaans gerecht met pompoen en wat is er nou Italiaanser dan Gorgonzola?! De zachtzoete, aardse pompoensmaak past heerlijk bij de romige, pittige Gorgonzola dolce. Een perfecte maaltijd om al lezend onder een dekentje op de bank te verorberen!

> naar het recept: pompoengratin met Gorgonzola en salie

Pompoengratin met Gorgonzola en salie

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!