
Groenten zijn, naast vis en vlees, heerlijk om te grillen op de BBQ. Wat denk je bijvoorbeeld van maïskolven, aardappelpakketjes en meer? Met deze recepten voor groenten van de BBQ smult echt iedereen mee!
Lees verder na de advertentie
Als je denkt aan barbecueën, komen waarschijnlijk als eerste sappige hamburgers, gegrilde kippenpoten of een goed stuk zalm in je op. Maar wist je dat groenten van de BBQ minstens net zo lekker kunnen zijn? Van knapperige paprika’s en geroosterde aubergines tot gevulde portobello’s en zelfs gegrilde avocado’s. Met deze BBQ recepten geef je je groenten een heerlijke rooksmaak en smaken ze nét wat beter dan je gewend bent.
Meer BBQ-inspiratie?
Groenten op de BBQ
Ben je op zoek naar inspiratie voor heerlijke groenten op de BBQ? Bekijk dan snel de recepten hieronder of check onze handige verzamelpagina met vegetarische BBQ recepten.

Regenboogburgers met gegrilde groenten en wortelketchup
Dat vegaburgers niet alleen lekker maar ook kleurrijk zijn bewijst dit smaakvolle recept. Ook zo benieuwd? Duik snel de keuken in en maak deze heerlijke regenboogburgers met gegrilde groenten en ketchup van wortelen.

Gegrilde mais op de BBQ met rokerige limoenboter
Maïs op de BBQ is sowieso al een feestje, maar als je er dan ook nog eens rokerige limoenboter bij serveert kan het feest echt niet meer stuk. Geen zin om de BBQ aan te steken? Je maakt ze net zo makkelijk in een grillpan.

Auberginespiesjes met citroengras-gembermarinade
Gember geeft elk gerecht diepte en wat pit. Natuurlijk moeten de smaken wel in balans zijn, door citroengras te gebruiken in dit recept hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.

Pulled venkel BBQ bun
Even geen vlees, maar een vegetarische variant met pulled venkel! Onwijs lekker, makkelijk te maken én origineel! Hier weet je wel indruk mee te maken tijdens je BBQ-feestje.

Groentespiesjes met pistachepestoyoghurt
Geen gekookt eitje zonder zout, geen friet zonder mayonaise en geen spiesje zonder saus. Wat dacht je van deze pistachepestoyoghurt over je groentespies?

Witlofspiesjes met gegrilde zoete aardappel
Wist je dat je de witlof ook kunt grillen op de barbecue of grill? Zo maak je er deze heerlijke spiesen mee die je kunt serveren als bijgerecht!

Gepofte zoete aardappel met tahin en amandelen
De barbecue voegt altijd zo’n heerlijk rooksmaakje aan je eten toe. Zo ook bij dit recept voor gepofte zoete aardappel met tahin en amandelen.

Gegrilde groene asperges van de barbecue
Naast een mooi stuk mals vlees is het natuurlijk heerlijk om een lekker bijgerecht te serveren. Met deze groene asperges en paprikasalsa maak jij jouw spektakelstuk helemaal compleet.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten
Maak nu deze fantastische gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten uit het boek TLV Vegan van Jigal Krant. Eet smakelijk!

Portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto
Deze burgers wil je toch meteen opeten? De krokante halloumi en rucolapesto geven de burger een extra touch. Lekker om te serveren met zoete aardappelfriet.

Ratatouillespies met basilicumolie
Ratatouille op een spies is een creatieve manier van het serveren van je groenten. Door ze te grillen op de BBQ krijgen ze een heerlijke rooksmaak.

Scorched pumpkins
Ook al zijn ze niet volop in het seizoen tijdens de barbecuemaanden, dit is toch een recept dat je zeker wilt proberen! Door het grillen krijgen deze oranje kanjers een heerlijke rooksmaak, waardoor ze heerlijk zacht en vol van smaak worden.
Meer inspiratie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Gegrilde mais op de BBQ met rokerige limoenboter
Maïs op de BBQ is sowieso al een feestje, maar als je er dan ook nog eens rokerige limoenboter bij serveert kan het feest echt niet meer stuk. Geen zin om de BBQ aan te steken? Je maakt ze net zo makkelijk in een grillpan.
Ingrediënten
- 4 verse maiskolven
- zout
- 80 g gezouten boter (op kamertemperatuur)
- 1 tl pittig gerookte-paprikapoeder (pimentón picante)
- 2 limoenen (de schil geraspt en gehalveerd)
- 20 g parmezaan (fijngeraspt)
- 1 el olie
- handvol korianderblaadjes (voor de garnering)
Bereiding
Maak de maiskolven schoon. Haal de bladeren van de kolf af, verwijder de draden en snijd het kontje met een scherp mesje eraf. Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook en kook hierin de maiskolven 10 minuten. Ga je de maiskolven in de pan bereiden in plaats van op de barbecue? Kook ze dan 13 minuten voor.
Meng intussen de zachte boter met de pimentón tot het poeder goed opgenomen is. Roer de geraspte schil van 1 limoen en de helft van de parmezaan erdoorheen.
Steek de barbecue aan of verhit een droge grill- of koekenpan op middelhoog vuur. Dep de maiskolven droog en bestrijk ze rondom licht met de olie. Gril de maiskolven 7-10 minuten in de pan of op de barbecue en draai ze regelmatig tot ze rondom mooi geblakerd zijn.
Haal de maiskolven van de barbecue of uit de pan met een tang en leg ze op een bord of schaal. Verdeel de pimentón-limoenboter erover. Bestrooi met de overige limoenschil en parmezaan. Garneer met wat korianderblaadjes en serveer de limoenhelften erbij om over de maiskolven uit te knijpen.
© BBC Good food / Immediate Media Receptuur: Milli Taylor Foto’s: Jonathan Gregson Foodstyling: Esther Clark Styling: Jo Harris
Onze tips

Waar kun je clotted cream voor gebruiken?

Vegan dessertrecepten: 10x heerlijke plantaardige toetjes

Dit zijn de beste kazen voor kaasfondue

16x toetjes in een glaasje

6x bakken met speculaaskruiden

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.




