Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Recepten met gerookte-paprikapoeder: gegrilde mais met rokerige limoenboter

Groenten op de BBQ: 12 onweerstaanbare recepten

Groenten zijn, naast vis en vlees, heerlijk om te grillen op de BBQ. Wat denk je bijvoorbeeld van maïskolven, aardappelpakketjes en meer? Met deze recepten voor groenten van de BBQ smult echt iedereen mee!

Lees verder na de advertentie

Als je denkt aan barbecueën, komen waarschijnlijk als eerste sappige hamburgers, gegrilde kippenpoten of een goed stuk zalm in je op. Maar wist je dat groenten van de BBQ minstens net zo lekker kunnen zijn? Van knapperige paprika’s en geroosterde aubergines tot gevulde portobello’s en zelfs gegrilde avocado’s. Met deze BBQ recepten geef je je groenten een heerlijke rooksmaak en smaken ze nét wat beter dan je gewend bent.

Meer BBQ-inspiratie?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Groenten op de BBQ

Ben je op zoek naar inspiratie voor heerlijke groenten op de BBQ? Bekijk dan snel de recepten hieronder of check onze handige verzamelpagina met vegetarische BBQ recepten.

vegaburgers: regenboogburger

Regenboogburgers met gegrilde groenten en wortelketchup

Dat vegaburgers niet alleen lekker maar ook kleurrijk zijn bewijst dit smaakvolle recept. Ook zo benieuwd? Duik snel de keuken in en maak deze heerlijke regenboogburgers met gegrilde groenten en ketchup van wortelen.

Naar het recept
Recepten met gerookte-paprikapoeder: gegrilde mais met rokerige limoenboter

Gegrilde mais op de BBQ met rokerige limoenboter

Maïs op de BBQ is sowieso al een feestje, maar als je er dan ook nog eens rokerige limoenboter bij serveert kan het feest echt niet meer stuk. Geen zin om de BBQ aan te steken? Je maakt ze net zo makkelijk in een grillpan.

Naar het recept
Auberginespiesjes met citroengras-gembermarinade

Auberginespiesjes met citroengras-gembermarinade

Gember geeft elk gerecht diepte en wat pit. Natuurlijk moeten de smaken wel in balans zijn, door citroengras te gebruiken in dit recept hoef je je daar geen zorgen meer over te maken.

Naar het recept
pulled fennel BBQ bun

Pulled venkel BBQ bun

Even geen vlees, maar een vegetarische variant met pulled venkel! Onwijs lekker, makkelijk te maken én origineel! Hier weet je wel indruk mee te maken tijdens je BBQ-feestje.

Naar het recept
Groentespiesjes met pistachepestoyoghurt

Groentespiesjes met pistachepestoyoghurt

Geen gekookt eitje zonder zout, geen friet zonder mayonaise en geen spiesje zonder saus. Wat dacht je van deze pistachepestoyoghurt over je groentespies?

Naar het recept
Witlofspiesjes met gegrilde zoete aardappel

Witlofspiesjes met gegrilde zoete aardappel

Wist je dat je de witlof ook kunt grillen op de barbecue of grill? Zo maak je er deze heerlijke spiesen mee die je kunt serveren als bijgerecht!

Naar het recept
Gepofte zoete aardappel met tahin en amandelen

Gepofte zoete aardappel met tahin en amandelen

De barbecue voegt altijd zo’n heerlijk rooksmaakje aan je eten toe. Zo ook bij dit recept voor gepofte zoete aardappel met tahin en amandelen.

Naar het recept
Entrecote met gegrilde groene asperges en paprikasalsa

Gegrilde groene asperges van de barbecue

Naast een mooi stuk mals vlees is het natuurlijk heerlijk om een lekker bijgerecht te serveren. Met deze groene asperges en paprikasalsa maak jij jouw spektakelstuk helemaal compleet.

Naar het recept

Tip!

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten

Maak nu deze fantastische gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten uit het boek TLV Vegan van Jigal Krant. Eet smakelijk!

Naar het recept
weekmenu Portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto

Portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto

Deze burgers wil je toch meteen opeten? De krokante halloumi en rucolapesto geven de burger een extra touch. Lekker om te serveren met zoete aardappelfriet.

Naar het recept
aubergine ratatouillespies met basilicumolie

Ratatouillespies met basilicumolie

Ratatouille op een spies is een creatieve manier van het serveren van je groenten. Door ze te grillen op de BBQ krijgen ze een heerlijke rooksmaak.

Naar het recept
scorched pumpkins

Scorched pumpkins

Ook al zijn ze niet volop in het seizoen tijdens de barbecuemaanden, dit is toch een recept dat je zeker wilt proberen! Door het grillen krijgen deze oranje kanjers een heerlijke rooksmaak, waardoor ze heerlijk zacht en vol van smaak worden.

Naar het recept

Meer inspiratie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Recepten met gerookte-paprikapoeder: gegrilde mais met rokerige limoenboter

Gegrilde mais op de BBQ met rokerige limoenboter

Maïs op de BBQ is sowieso al een feestje, maar als je er dan ook nog eens rokerige limoenboter bij serveert kan het feest echt niet meer stuk. Geen zin om de BBQ aan te steken? Je maakt ze net zo makkelijk in een grillpan.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 4 verse maiskolven
  • zout
  • 80 g gezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 1 tl pittig gerookte-paprikapoeder (pimentón picante)
  • 2 limoenen (de schil geraspt en gehalveerd)
  • 20 g parmezaan (fijngeraspt)
  • 1 el olie
  • handvol korianderblaadjes (voor de garnering)

Bereiding

  1. Maak de maiskolven schoon. Haal de bladeren van de kolf af, verwijder de draden en snijd het kontje met een scherp mesje eraf. Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook en kook hierin de maiskolven 10 minuten. Ga je de maiskolven in de pan bereiden in plaats van op de barbecue? Kook ze dan 13 minuten voor.

  2. Meng intussen de zachte boter met de pimentón tot het poeder goed opgenomen is. Roer de geraspte schil van 1 limoen en de helft van de parmezaan erdoorheen.

  3. Steek de barbecue aan of verhit een droge grill- of koekenpan op middelhoog vuur. Dep de maiskolven droog en bestrijk ze rondom licht met de olie. Gril de maiskolven 7-10 minuten in de pan of op de barbecue en draai ze regelmatig tot ze rondom mooi geblakerd zijn.

  4. Haal de maiskolven van de barbecue of uit de pan met een tang en leg ze op een bord of schaal. Verdeel de pimentón-limoenboter erover. Bestrooi met de overige limoenschil en parmezaan. Garneer met wat korianderblaadjes en serveer de limoenhelften erbij om over de maiskolven uit te knijpen.

© BBC Good food / Immediate Media Receptuur: Milli Taylor Foto’s: Jonathan Gregson Foodstyling: Esther Clark Styling: Jo Harris

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!