Wat is zeewier?

Zeewier is een verzamelnaam voor sommige groepen algen. Het zijn meercellige plantachtige organismen die in zee leven en net als planten uit wortels, stengels en bladeren bestaan. Er zijn meer dan 500 soorten eetbaar zeewier die vooral populair zijn in de Japanse of Koreaanse keuken. Soms wordt voor eetbaar zeewier, algen en ander in zee groeiend, eetbaar groen de verzamelnaam ‘zeegroente’ gebruikt.

Is zeewier gezond?

Zeewier is een bron van eiwit en ijzer, waardoor het uitermate geschikt is om regelmatig op het menu te zetten als onderdeel van een vegetarisch of veganistisch dieet. Maar ook voor vleeseters heeft zeewier veel voordelen. Zo bevat zeewier veel verschillende vitaminen en mineralen en gezonde onverzadigde vetten. Wel bevatten sommige soorten zeewier heel veel jodium en zout, waardoor ze niet geschikt zijn om dagelijks of in grote hoeveelheden te eten.

Waar koop je zeewier?

Een groot aanbod aan zowel vers als gedroogd zeewier vind je bij grote biologische supermarkten of bij een goede toko. Ook zijn er gespecialiseerde webshops die zeewier aanbieden.

Welke soorten zijn er en hoe gebruik je ze?

Er zijn heel veel soorten eetbaar zeewier, maar slechts een klein deel heeft een vaste plek in de culinaire wereld veroverd. We hebben de bekendste soorten die in Nederland beschikbaar zijn en veel gebruikt worden, voor je op een rijtje gezet.

Wakame

De groene slierten hebben een ziltige smaak en rubberachtige structuur en worden vooral gebruikt in salades en soepen of als onderdeel van poké bowls. Je kunt wakame vers kopen bij grote en biologische supermarkten of als onderdeel van kant-en-klare salades. Er is ook gedroogde wakame te koop, deze moet je voor gebruik eerst even weken.

Nori

Nori ken je waarschijnlijk vooral in de vorm van flinterdunne donkergroene vellen die je gebruikt voor het maken van sushi en onigiri. Dit is gedroogde en geroosterde nori die klaar is voor gebruik. Hoewel sushi de bekendste toepassing is, kun je veel meer met nori. Zo kun je het over soepen, salades en Japanse rijstgerechten verkruimelen ter garnering. Nori is een belangrijk onderdeel van furikake – een typisch Japanse smaakmaker van zeewier, gedroogde vis en sesam die je over verschillende gerechten kunt strooien. In de winkel vind je ook verschillende snacks gemaakt van nori.

Kombu

Kombu is een bekende soort bruin zeewier die je meestal in gedroogde vorm koopt. De smaak is heel geconcentreerd en je hebt dus voor de meeste gerechten maar een klein beetje kombu nodig. Gedroogde kombu is, naast bonitovlokken (gedroogde tonijnsoort), het belangrijkste ingrediënt van dashi – de bekende Japanse bouillon die de basis vormt van veel gerechten, waaronder ramen. Je kunt een beetje gedroogde kombu als smaakmaker aan verschillende gerechten toevoegen voor een extra umamiboost. Verse kombu kun je gebruiken in salades, soepen en wokgerechten. Vind je de kombu te zout, kun je hem eerst grondig spoelen of weken in water om te ontzouten.

Zeesla

Zeesla is geen slasoort, maar een soort zeewier die zijn naam te danken heeft aan zijn grote groene bladeren. Zeesla heeft een frisse en sterke smaak die wat lijkt op die van zuring. Je kunt verse zeesla het beste gebruiken in salades met een simpele vinaigrette van olie en citroensap maar je kunt het ook kort roerbakken in olie.

Dulse

Dulse is een zogenaamd roodwier met een donkerrode tot paarse kleur. Je koopt dulse meestal in de vorm van gedroogde vlokken die je in heel veel verschillende gerechten kunt gebruiken, van soepen en salades, tot vis- en rijstgerechten en zelfs in sauzen en dressing. Dulse geeft alle gerechten een lekker zoutige, rokerige smaak. Opgebakken in een beetje olie, lijkt zijn smaak en structuur zelfs op die van bacon.

Zeekraal

Zeekraal is botanisch gezien geen zeewier, maar omdat hij net als zeewier in de zee groeit, wordt hij vaak in dezelfde categorie geschaard. Zeekraal is een knapperige, licht zoutige zeegroente die lekker combineert met verschillende vissoorten en zeevruchten. Je hoeft de zeekraal maar kort te blancheren of roerbakken, zodat hij zijn bite niet helemaal verliest. Gedroogde zeekraal wordt door zijn hoge zoutgehalte gebruikt als een natuurlijke vervanger van zout.

Aan de slag?

Zin om aan de slag te gaan met zeewier? Probeer dan een van onderstaande recepten. Ben je nog niet uitgekookt? Meer recepten met zeewier vind je in het maartnummer van Foodies dat vanaf 23 februari in de winkels ligt.

Bibimbap met spek en eieren

Bibimbap met spek en eieren

Sliptong met zeekraal en salsa verde

Sliptong met zeekraal en salsa verde

Zeewierburger

zeewierburger

Yakitori van shiitake met wakamesalade

yakitori van shiitake