Pastasaus maken
In de Italiaanse keuken maken ze nauwelijks gebruik van pakjes en zakjes en maken ze alles from scratch. Dus ook de saus. Gelukkig is zelf pastasaus maken helemaal niet moeilijk. Zeker wanneer je onze handige recepten gebruikt. Je zult zien dat je hierna nooit meer anders wilt en alle potjes, zakjes en pakjes de deur uit doet. En als je dan toch bezig bent, probeer dan ook eens zelf verse pasta te maken. Dat lijkt een hele opgave, maar niets is minder waar. Dus hup, handen uit de mouwen en beginnen maar!
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Pasta & saus
Je denkt er waarschijnlijk nooit over na maar wist je dat bij zelf pastasaus maken de timing best precies komt? Want wanneer roer je de saus eigenlijk door de pasta? Het antwoord is niet eenduidig. Als je een warme saus hebt gemaakt, roer de pasta dan door de saus om te voorkomen dat de pasta gaat plakken. Voor pasta met droge ingrediënten, zoals voor dit recept: pasta cacio e pepe, moet je wat voorzichtiger te werk gaan. Voeg de pasta toe aan de saus en meng het geheel met wat olijfolie om plakken te voorkomen en extra smaak toe te voegen. Wat je in ieder geval nooit moet doen is de saus op de pasta scheppen. Dat is in strijd met de pasta-etiquette.
Tomatensaus maken
Op je pizza, in je pasta of door stoofschotels en soepen: tomatensaus is de meest gebruikte en veelzijdige saus uit de Italiaanse keuken. En je maakt nergens zo veel indruk mee als met een écht goede zelfgemaakte tomatensaus. Gelukkig is het heel makkelijk, bekijk het recept maar snel!
> naar het recept: tomatensaus maken
Bolognesesaus
Bolognesesaus is een traditionele saus, afkomstig uit de regio Emilia Romagna in Italië. Het oorspronkelijke recept stamt uit de vijftiende eeuw. Ragù is een verzamelnaam voor een stoofsaus op basis van vlees, groenten en sofrito. Ragù alla bolognese is een variatie op de ragù en tevens de populairste. Met dit recept maak je het eenvoudig zelf.
> naar het recept: pasta bolognese
Groene pesto maken
Misschien wel het populairste recept voor pastasaus maken: pesto. De extra vergine olijfolie zorgt naast de kruiden en de knoflook voor een lekkere diepe smaak. Al zijn er heel veel verschillende pesto variaties. Wat denk je bijvoorbeeld van pesto met basilicum, rucola of radijs?
> naar het recept: groene pesto maken
Groene pastasaus maken
In deze groene pastasaus zit lekker veel groenten verborgen. Ideaal voor kritische eters, want die zullen niet doorhebben dat ze ongemerkt veel spinazie en broccoli binnenkrijgen. Dit is het ideale recept om zelf pastasaus te maken voor gezinnen.
> naar het recept: spaghetti met groene saus