Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
seizoen marieke

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in juni

Advertentie

Lokale groenten en fruit uit het seizoen smaken het lekkerst, zitten vol voedingsstoffen en zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Welke groenten en fruit van eigen bodem kun je het beste in juni op je boodschappenlijstje zetten? Wij zochten het voor je uit!

Seizoensgroenten juni: aardbeien

Verkrijgbaarheid: De zomerkoninkjes zijn oorspronkelijk van mei tot september in het seizoen.

Voedingswaarden: Aardbeien zitten boordevol vezels, vitamine C en foliumzuur. Van de populairste fruitsoorten bevat alleen kiwi meer vitamine C..

Welk deel is eetbaar? De kroontjes (het groene gedeelte) van de aardbei worden vaak verwijderd. Doe dit wel pas na het wassen het fruit. Anders zuigen de aardbeien zich al snel vol met water en dat verminderd de smaak.

Smaak: De smaak van aardbeien kan het beste omschreven worden als zoet, sappig en zacht.

Hoe gebruiken? Waar zijn aardbeien niet lekker in? Verwerk ze bijvoorbeeld in een frisse salade, smoothie of in een zoet baksel. Wij hebben de lekkerste recepten alvast voor je verzameld.

Hoe bewaren? Aardbeien blijven het langst goed wanneer ze onafgedekt op een koele plek worden bewaard. Hoe droger je ze bewaart, hoe beter. In de koelkast blijven ze tot 3 dagen goed. Wanneer je ze los over een bord verspreidt, heb je het meeste kans dat je er lang van kunt genieten. Wanneer je ze bij elkaar in het bakje bewaart, worden ze al snel beurs.

> naar het recept: aardbeienmuffins met kardemom

Aardbeienmuffins met kardemom

Iedere week recepten met seizoensgroenten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Munt

Verkrijgbaarheid: Deze smaakmaker is jaarrond van eigen bodem verkrijgbaar. In het najaar verwarmen wij ons het liefste aan dampende kopjes muntthee en in de zomer als frisse smaakmaker.

Welk deel is eetbaar? Vaak worden alleen de muntblaadjes gegeten. Maar wist je dat je de stengel van de muntplant ook gewoon kunt eten?

Smaak: De frisse smaak en opvallende mentholgeur zijn kenmerkend voor munt.

Hoe gebruiken? Het kruid geeft al je gerechten een frisse touch. Gebruik het als smaakmaker in salades of desserts. Of juist als frisse tegenhanger bij zwaardere smaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van lamskoteletjes met muntsaus?

Hoe bewaren? Gewikkeld in nat keukenpapier blijven de takjes dagenlang in je koelkast houdbaar.

> naar het recept: lamsbout met munt-basilicumpesto

Lamsbout met munt-basilicumpesto

Aubergine

Verkrijgbaarheid: De dieppaarse groente is jaarrond verkrijgbaar, al eten wij ‘m het liefste in de zomer. Dat is de meest duurzame keuze.

Voedingswaarden: De groente bevat veel vitamines zoals C, K en B6.  Een echte power hap dus!

Welk deel is eetbaar? Je kunt de groente in zijn geheel eten, alleen het groene steeltje haal je er vanaf. Eet aubergine alleen nooit rauw, dan kan je behoorlijk last van je buik krijgen.

Smaak: Aubergine heeft een neutrale smaak en wordt in veel mediterrane gerechten gebruikt.

Hoe gebruiken? Door de pasta, in een ovenschotel of in een salade. Aubergine is een groente die eigenlijk overal wel bij past. Je kunt ‘m roerbakken, roosteren, stomen en grillen.

Hoe bewaren? Je bewaart ze het beste op een donkere en koele plaats buiten de koelkast. Zo blijft de paarse kanjer wel tot een week goed.

> naar het recept: auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten

Auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten

Courgette

Verkrijgbaarheid: Van februari tot november is deze veelzijdige groente van eigen bodem verkrijgbaar. Al is ‘ie in de zomermaanden op z’n best.

Voedingswaarden: Courgettes zijn rijk aan kalium, wat goed is voor je hart en bloedvaten.

Welk deel is eetbaar? Na het wassen is de groente in zijn geheel eetbaar.

Smaak: Courgette is een echte allemansvriend. Dit komt door de zachte en neutrale smaak.

Hoe gebruiken? Courgette is een heerlijke groente die goed tot zijn recht komt in de meest uiteenlopende gerechten. Of je hem nou vult, er spaghetti van maakt of hem gewoon klein snijdt en verwerkt in je favoriete ovenschotel, hij stelt nooit teleur.

Hoe bewaren? Bewaar het op een koele plaats buiten de koelkast. Zo behoudt de groente het beste z’n smaak en kan ‘ie niet gaan schimmelen.

> naar het recept: tian met broccoli, courgette en venkel

tian met broccoli, courgette en venkel

Venkel

Verkrijgbaarheid: Deze plant behoort tot de schermbloemenfamilie en is het hele jaar te koop bij vrijwel iedere supermarkt. In Nederland hebben we wat venkel betreft een schone teelt; er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Voedingswaarden: Deze groente is een echte vitaminebom. Venkel zit boordevol antioxidanten en bevat veel vitamines zoals B1 en B2.

Welk deel is eetbaar? Voor de bereiding snijd je de stronk en groene stelen af. Gooi het groen vooral niet weg, want dit is een geweldige garnering voor je gerecht. Als je de groente rauw gebruikt, verwijder je ook de kern van de venkel.

Smaak: Als drop een groente was, zou het absoluut deze groente zijn. De groente heeft een uitgesproken, anijsachtige smaak. De opvallende verschijning is een beetje zoet, maar ook wat pittig als je hem rauw eet. Als je venkel kookt, wordt de smaak zachter.

Hoe gebruiken?  De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven, gebruiken in salades, soepen, sausjes en ga zo maar door. Zelfs ijs behoort tot de mogelijkheden!

Hoe bewaren? Hoe verser de venkel, des te lekkerder hij is. Als je hem pas later wilt gebruiken, kun je hem het beste in vershoudfolie wikkelen en in de koelkast. Dan blijft hij ongeveer een week goed. Als je hem langer wilt bewaren, kun je ‘m enkele minuten blancheren en vervolgens invriezen. Dan is de groente ongeveer zes maanden houdbaar in de vriezer.

> naar het recept: venkelrisotto met garnalen

seizoensgroenten juni

Seizoensgroenten juni: Komkommer

Verkrijgbaarheid: Van juni tot september is het letterlijk komkommertijd.

Voedingswaarden: Komkommers zitten vol met vezels en goede voedingsstoffen zoals kalium, vitamine K en antioxidanten

Welk deel is eetbaar? In principe kun je de groente in zijn geheel eten. Wel worden de uiteindes vaak afgesneden; die zijn wat taai.

Smaak: De smaak is heerlijk fris en vrij neutraal. Eigenlijk lust iedereen het wel.

Hoe gebruiken? Veel mensen eten ‘m graag rauw maar wist je dat je ‘m ook kan stoven, smoren of bakken? Dit is in veel Aziatische keukens populair!

Hoe bewaren? Komkommers houden niet van kou; je kunt ze dus het beste buiten de koelkast bewaren. Een koele en donkere plaats is perfect. Hier blijven ze wel tot een week lekker knapperig.

> naar het recept: pittige komkommerraita met gegrilde naan

Pittige komkommerraita met gegrilde naan

Rode biet

Verkrijgbaarheid: Wist je dat er zowel zomer- als winterbieten zijn? In juni gaan we natuurlijk voor zomerbieten, die zijn van mei tot en met september in het seizoen. Ze zijn wat kleiner dan de winterse variant.

Voedingswaarden: Rode bieten bevatten hartstikke veel vitamines zoals A, C en B11. Ook bevatten ze nitraat, wat in een grote hoeveelheid ongezond kan zijn. Gelukkig bevat een portie gekookte bieten geen gevaarlijke hoeveelheid.

Welk deel is eetbaar? Zomerbieten bevatten loof. Deze kun je, net als het velletje, het beste er voor het eten vanaf halen.

Smaak: Bieten hebben een fris, zoetig en typisch aardse smaak. Hoe jonger de biet, hoe malser ze zijn. Stop ze dus snel in je mandje!

Hoe gebruiken? Bietjes kun je koken, stoven of bakken. Zijn ze gaar? Dan kun je er een heerlijke salade mee maken met bijvoorbeeld appel of geitenkaas.

Hoe bewaren? Met loof zijn de bieten ongeveer een week houdbaar. Is het loof er al af? Dan blijven ze 3 dagen goed.

> naar het recept: browniecake met rode biet

Browniecake met rode biet

Seizoensgroenten juni: artisjok

Verkrijgbaarheid: Verse artisjokken zijn het lekkerst, maar helaas: die zijn in Nederland slecht verkrijgbaar. Van mei tot november zijn ze verkrijgbaar.

Voedingswaarden: De bloemknop zit vol met vitamines zoals A, B1, B2, B6, C en foliumzuur.

Welk deel is eetbaar? De bloemknop is in zijn geheel eetbaar. Je pelt de blaadjes er één voor één vanaf.

Smaak: Deze groente is lekker zacht van smaak, maar je proeft wel een lichte bitterheid.

Hoe gebruiken? Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kunt ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen

Hoe bewaren? Verse artisjok droogt snel uit. Verwerk hem daarom gelijk in een gerecht of wikkel hem in een vochtige theedoek voor je hem in de koelkast legt. Dan blijft hij enkele dagen goed. Kijk voor het bewaaradvies uit blik of pot even op de verpakking van het product.

> naar het recept: artisjokken alla romana

Artisjokken alla romana

Basilicum

Verkrijgbaarheid: Jaarrond maakt deze smaakmaker al je Italiaanse gerechten af.

Voedingswaarden: Wist je dat het kruid bomvol mineralen zit? Gebruik ‘m dus gerust wat vaker.

Welk deel is eetbaar? Vaak worden alleen de blaadjes gegeten. Maar wist je dat je de stengel van de plant ook gewoon kunt eten?

Smaak: Basilicum heeft een typische en kruidige smaak.

Hoe gebruiken? De smaakmaker wordt vooral in Italiaanse gerechten gebruikt. Een echte klassieker is basilicumpesto.

Hoe bewaren? Het beste bewaar je de stengels gewikkeld in nat keukenpapier in de koelkast.

> naar het recept: pappardelle met macadamiapesto

snelle Pappardelle met macadamiapesto op tafel

Seizoensgroenten juni: paksoi

Verkrijgbaarheid: Deze knapperige koolsoort ligt jaarrond van eigen bodem in het schap.

Voedingswaarden: Zowel de stengels als bladeren zitten boordevol vitamines en mineralen. Zo zitten ze bomvol vitamine A & C.

Welk deel is eetbaar?  Je kunt bijna de gehele groente gebruiken voor je gerecht, behalve het harde gedeelte van de stronk. Ook de bladeren zijn hartstikke lekker, vooral als je ermee gaat roerbakken of dit verwerkt in een soep.

Smaak: Een paksoi is een knapperige groente die ietwat pittig is. Door de uitgesproken smaak is het niet nodig om veel kruiden te gebruiken. De groente heeft genoeg smaak van zichzelf.

Hoe gebruiken? Heel veel! Je kunt hem bakken, wokken, stoven, koken, stomen, klaarmaken in de oven, grillen en gebruiken in salades, soepen of als rauw bijgerecht serveren. Door dit ingrediënt krijgt jouw gerecht echt een Aziatische twist.

Hoe bewaren? Koop de paksoi het liefst niet te vroeg, want je kunt deze slechts enkele dagen bewaren. Dit doe je in de koelkast, dan blijft hij op zijn best. Al is deze groente het lekkerste als je ‘m op de dag van aankoop meteen gebruikt.

> naar het recept: paksoisalade met mango, rode ui en kokos

Paksoisalade met mango, rode ui en kokos seizoensgroenten juni

Seizoensgroenten juni: bloemkool

Verkrijgbaarheid: Raar maar waar; deze ‘winterse’ groente is vanaf juni weer in het seizoen.

Voedingswaarden: Net als alle andere koolsoorten zit ‘ie boordevol vitamine C.

Welk deel is eetbaar? Bloemkool is in zijn geheel eetbaar; ook de bladeren & stronk.

Smaak: Door de milde en toegankelijke smaak is dit een van de meest populaire groentes van ons land.

Hoe gebruiken? Traditioneel wordt bloemkool gekookt maar tegenwoordig zien we dat de groente ook anders bereidt wordt; roosteren, bakken, stoven. De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt de roosjes ook rauw eten als snack.

Hoe bewaren? In de koelkast kun je een bloemkool ongeveer een week bewaren. Liever wat langer? Blancheer de roosjes dan en vries ze in. Zo blijven ze tot een jaar goed.

> naar het recept: bloemkooltartelette met olijfjes

Bloemkooltartelette met olijfjes seizoensgroenten juni

Raddicio

Verkrijgbaarheid: Het kleurrijke Italiaanse broertje van de witlof is vanaf juni weer in Nederland verkrijgbaar.

Voedingswaarden: Ook de laatste in het rijtje met seizoensgroenten van juni is hartstikke gezond.

Welk deel is eetbaar? Je kunt de krop in zijn geheel eten.

Smaak: Net als bij witlof is de smaak wat bitter.

Hoe gebruiken? In Italië vind je radicchio in allerlei vormen en maten, in Nederland kom je meestal de ronde krop tegen: de radicchio di chioggia. Deze soort wordt ook vaak gebruikt in slamelanges, maar misschien is hij gestoofd met wat honing en blauwe kaas nog wel het lekkerst. Een klassieke bereiding is radicchio met risotto. De wat bittere smaak combineert heerlijk met de zachte, romige textuur van risotto.

Hoe bewaren? De groente blijft in de koelkast tot wel een week goed.

> naar het recept: gegrilde radicchio met basilicumolie en geitenkaas

seizoensgroenten juni

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!