Verschillende soorten noedels

Noedels kun je indelen op basis van meerdere criteria. Zoals bijvoorbeeld de keuken waarin ze gebruikt worden (bijvoorbeeld Chinees of Japans), het ingrediënt waarvan ze gemaakt zijn (tarwe-, rijst- of eiernoedels) of gerechten waarvoor ze geschikt zijn. Zo kunnen verschillende soorten noedels in meerdere categorieën vallen en kan de aanduiding op de verpakking bij merken anders zijn. Lees hieronder wat de bekendste soorten noedels zijn, hoe je ze gebruikt en ook wat de belangrijkste verschillen zijn.

Meer handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Udon

Udon zijn Japanse noedels gemaakt van tarwebloem, water en zout. Deze noedels bevatten nooit ei. Daarom zijn ze wit van kleur en ook goed geschikt voor veganisten. Udon noedels zijn lang en rond, maar vele malen dikker dan bijvoorbeeld mie. Hierdoor hebben ze een lekkere bite. Daarnaast moet je ze ook relatief lang koken in vergelijking met andere verschillende soorten noedels, meestal wel tien minuten. Udon noedels worden vaak gebruikt in soepen en wokgerechten met typische Japanse smaakmakers, zoals bijvoorbeeld mirin en gember. Probeer maar eens deze simpele yaki udon noedels die in een handomdraai op tafel staan.

verschillende soorten noedels: yaki udon noodles

Ramen

Ramen zijn dunne Japanse tarwenoedels die het meest op de Chinese mie lijken. Ze worden vaak gedroogd verkocht als instantnoedels in bijvoorbeeld kleine vierkante verpakkingen. Meestal slurp je ramen noedels zo uit een kom bouillon, maar je kunt ze ook combineren met vlees en groenten. Zoals in dit recept voor Japanse ramen noedels met kip, doperwten en spinazie.

Japanse ramen noedels

Soba

Sobanoedels worden traditioneel gemaakt van boekweitmeel, maar in de winkels vind je ze vaak gemaakt van een mix van tarwebloem en boekweitmeel. Sobanoedels die 100% van boekweit zijn gemaakt, zijn van nature ook glutenvrij. De boekweit geeft de noedels hun typische nootachtige smaak, lichtbruine kleur en een stevige structuur. Ook zijn deze noedels rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat ze misschien wel de gezondste noedelsoort maakt. Soba kun je net als udon noedels in soepen en wokgerechten gebruiken, alleen zal iedere noedelsoort tot een heel ander resultaat leiden. Soba is veel dunner maar heeft een heel uitgesproken smaak, terwijl udon noedels dik zijn en een neutrale smaak hebben. Ontdek deze bijzondere noedelsoort bijvoorbeeld in combinatie met paksoi en garnalen.

paksoi met garnalen

Mie

Mie zijn Chinese noedels gemaakt van tarwebloem. Ze zijn lang, rond en dun en lijken hierdoor het meeste op bijvoorbeeld Italiaanse spaghetti. Er is gewone mie en eiermie, waar ook eieren aan zijn toegevoegd. Dus eet je veganistisch, kijk dan altijd goed op het etiket. Omdat mie zo dun is, hoef je het maar een paar minuten te weken in heet water. Gebruik deze noedels voor verschillende Chinese gerechten in combinatie met bijvoorbeeld dikke woksauzen en grove stukken vlees, vis of groenten. Probeer deze Chinese kool met noedels en garnalen maar eens uit.

Verschillende soorten noedels: mie

Mihoen

Dit zijn fijne Chinese rijstnoedels die na het koken haast doorzichtig lijken te zijn. Mihoen wordt meestal gebruikt als onderdeel van loempia’s of spring rolls of in salades. Deze spring rolls vul je naast mihoen ook met komkommer, paprika en wat verse kruiden.

spring rolls

Rijstnoedels

Net als mihoen worden rijstnoedels van rijstbloem gemaakt, alleen zijn deze platter en dikker. Rijstnoedels zijn erg populair in de Thaise keuken en eet je vaak in de soep, salades en wokgerechten. Meestal worden deze op smaak gebracht met Thaise currypasta en bevatten ze dus behoorlijk wat pit. Voeg rijstnoedels eens aan de traditionele tom kha kai soep om ‘m eens wat meer body te geven en lekker vullend te maken.

Traditionele Tom kha kai soep met kip

Lees ook: