Advertentie
Je gerecht afmaken met een crunchy topping van witbrood doe je waarschijnlijk wel eens, maar er zijn flink wat heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over panko. Want wat is panko en wat maak je ermee?
Wat is panko?
Ben je gek op een knapperig jasje om je groenten, kip of vis? Dan wordt panko jouw nieuwe favoriete ingrediënt. Maar wat is panko eigenlijk? Het is Japans paneermeel gemaakt van een speciale soort witbrood dat wordt gegaard door elektrische stoom in plaats van in de oven. Hierdoor krijgt het brood geen korst. Na het garen wordt het brood gemalen tot grove vlokken. Het is veel lichter, luchtiger en knapperiger dan paneermeel zoals wij dat kennen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Bij de grotere supermarkten ligt het in de schappen bij Japanse producten als miso en sushibenodigdheden. Kun je hem daar toch niet vinden? Neem dan eens een kijkje bij de toko. Online bestellen is uiteraard ook een optie. Bewaar panko na aankoop op een koele en droge plek. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.
Hoe smaakt panko?
Nu we je vraag ‘wat is panko?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit broodkruim smaakt. Het is wat zoeter dan gewoon paneermeel en heeft een heerlijke luchtige, knapperige structuur. Onweerstaanbaar als je het ons vraagt!
Hoe gebruik je het?
Je gebruikt panko op dezelfde manier als paneermeel, maar dan met de garantie dat je diner of snack veel lekkerder wordt. Om je gerecht van dat extra laagje te voorzien, heb je dus naast het Japanse broodkruim ook bloem en ei nodig.
Hoe kun je panko vervangen?
Je kunt het ingrediënt vrijwel altijd vervangen door gewoon paneermeel, maar let op: het resultaat zal afwijken. Alleen panko geeft je gerechten dat lichte, crunchy jasje.
Wat kun je er allemaal mee?
Panko is de perfecte product om je gerecht specialer te maken. Paneer je kip, vis, garnalen, tonkatsu of favoriete groenten ermee en frituur of bak ze daarna in hete olie. Je kunt vrijwel alles voorzien van zo’n onweerstaanbaar laagje, alleen groenten die veel vocht bevatten zoals komkommer of tomaat zijn niet zo geschikt. In deze recepten komt het Japanse broodkruim echter helemaal tot zijn recht:
Sticky crispy aubergine
Door de toevoeging van paneermeel wordt deze aubergine lekker crispy. De zoete ingrediënten zorgen juist weer voor een sticky effect, zo heb je een hele belevenis bij elke hap!
Naar het receptGefrituurde garnalen met limoencurrymayonaise
Dit klinkt toch als de ultieme snack voor bij de borrel? Wat ons betreft wordt elke borrel direct feestelijk door deze heerlijke gefrituurde garnalen op tafel te zetten, al is het maar door de limoencurrymayonaise.
Naar het receptGefrituurde asperges op toast met kruidenmayonaise
Kun je asperges frituren? Jazeker! En het is ook nog eens ontzettend lekker, zeker in combinatie met de kruidenmayonaise. Je hebt gegarandeerd succes bij de eerstvolgende borrel met dit fijne recept!
Naar het receptOnze tips
Alles over asperges: de beste aspergetips & meer
Wat is gochujang en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Wat zijn zwarte bonen en wat kun je ermee?
Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Wat is gecondenseerde melk en wat kun je ermee?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Wat is bulgur en wat kun je ermee?
Alles over coquilles: recepten en tips
Wat is baharat en wat kun je ermee?
Wat is wakame en wat kun je ermee?
Wat is spitskool en wat kun je ermee?
Wat is oranjebloesemwater en wat kun je ermee?
Wat is halloumi voor een kaas en wat kun je ermee?
Wat is mascarpone en wat kun je ermee?
Wat is tofu en wat kun je ermee?
Roxanne