Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Wat is tamarindepasta

Wat is tamarindepasta en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Sojasaus, chili-olie en ketjap worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over tamarinde. Want wat is tamarindepasta en wat kun je ermee?

Wat is tamarindepasta?

Misschien ben je dit ingrediënt wel eens tegengekomen in Foodies Magazine, want we koken er maar al te graag mee. Maar wat is tamarindepasta eigenlijk? Het is een pasta gemaakt van de vruchten van een tropische boom. De vruchtjes zitten in grote bruine peulen die qua vorm op tuinbonen lijken. Tamarinde komt oorspronkelijk uit Afrika, maar heeft zich door de eeuwen heen via India over het hele Aziatische continent verspreid waar het veelal gebruikt wordt als smaakmaker in sauzen, marinades, chutneys en zelfs voor het maken van een verfrissend drankje. Tamarinde is ook een van de ingrediënten van de bekende Britse worcestersaus.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Tamarindepasta is te koop bij de grotere supermarkten. Bij de toko of Indiase supermarkt zit je sowieso goed, je vindt het vaak in kleine potjes tussen de specerijen.

Hoe smaakt tamarindepasta?

Nu we je vraag ‘wat is tamarindepasta?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit ingrediënt smaakt. Het heeft een frisse smaak die van zoetig naar friszuur varieert. Hoe rijper de tamarindevruchten, hoe zoeter de smaak. Aan de pasta wordt vaak suiker toegevoegd om hem nog zoeter te maken.

Hoe kan je tamarindepasta vervangen?

Je kunt de zoetzure smaak van tamarindepasta vervangen door vers citroen- of limoensap. Een andere manier om het te vervangen is door 1 deel azijn te mengen met 1 deel suiker.

Hoe moet je tamarindepasta bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Bewaar een ongeopend potje op een koele, donkere plek. Het blijft na openen zeker tot zes maanden goed, mits je hem in de koelkast bewaart en altijd een schone lepel gebruikt. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met tamarindepasta? Deze heerlijke pasta is ideaal om je Aziatische gerechten meer smaak te geven. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je marinade, saus of dressing en ervaar zelf die heerlijke verfrissende smaak. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten met tamarinde:

Tamarinde-garnalencurry

Tamarinde-garnalencurry

Deze heerlijke curry met tamarindepasta en garnalen staat al in twintig minuten op tafel, en dat zonder in te leveren op smaak. Je begrijpt vast waarom dit een van onze favoriete recepten is.

Naar het recept
pad thai met paarse broccolini en pindasaus

Pad thai met paarse broccolini en pindasaus

Pad thai is ontzettend lekker door alle verschillende smaken én ook nog eens snel op tafel te zetten. Ideaal voor doordeweeks dus. Door de tamarindepasta krijgt deze pad thai een nog diepere smaak.

Naar het recept
Viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad

Viscurry met kokos, tomaat en kerrieblad

Deze viscurry zit boordevol verwarmende ingrediënten, waaronder kokos, tomaat en kerrieblad. Krijg je gasten te eten? Ze zijn gegarandeerd onder de indruk als je dit gerecht serveert.

Naar het recept
Sticky crispy aubergine

Sticky crispy aubergine

Aubergine is helemaal hip, en wij snappen precies waarom. Gebruik je deze groente nog niet zo vaak? Nadat je dit recept hebt geprobeerd staat de aubergine vast wat vaker op je boodschappenlijstje!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!