Advertentie
Kokosmelk is in tal van gerechten te verwerken, zowel zoet als hartig. Denk je nu meteen aan een heerlijke curry? Zeker! Maar er zijn nog veel meer heerlijke recepten met kokosmelk, tijd om onze favorieten op een rijtje te zetten.
Recepten met kokosmelk
Je kent de blikken kokosmelk vast vanuit de supermarkt of de toko, misschien gebruik je het zelfs regelmatig in recepten. Het is het geraspte vruchtvlees van de kokosnoot, geweekt in warm water. Door dit mengsel te filteren ontstaat vervolgens kokosmelk, een romig ingrediënt dat we maar al te graag verwerken in diverse recepten.
Van smaakvolle curry’s tot aan knapperige wentelteefjes, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij delen onze favoriete recepten met kokosmelk, welke ga jij maken?
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Traditionele tom kha kai soep met kip
Voor het voetjes-in-het-Thaise-strandzandgevoel is lepelen van deze traditionele tom kha kai de beste keuze.
Frisse curry met mungbonen
Met een curry zit je altijd goed. Lekker, verwarmend én ook nog eens heel voedzaam. Helemaal als je de curry maakt met mungbonen!
Kipcurry met kokosmelk
Dit recept is ideaal voor in een slowcooker, al kun je natuurlijk ook de curry een tijdje laten pruttelen op het fornuis. Hoe dan ook, de kokosmelk zorgt voor extra smaak én romigheid in dit recept.
Mosselen in kokosmelk
Dit simpele recept zorgt ervoor dat de mosselen lekkerder smaken dan ooit tevoren, probeer maar eens uit. Houd je niet zo van koriander? Met peterselie smaken de mosselen ook fantastisch.
Moqueca (Braziliaanse visstoof)
Dit is een fris stoofgerecht met vis, garnalen, kokosmelk en ook koriander. Traditioneel wordt deze Braziliaanse stoof in een speciale aardewerken pot gemaakt maar in een braadpan lukt het ook. Misschien is dit wel één van onze favoriete recepten met kokosmelk!
Nog meer recepten met kokosmelk:
Indonesische pindasoep
Wat ons betreft is soep echt niet alleen iets voor in het najaar, zeker niet deze Indonesische pindasoep. Het hele jaar door smaakt een kommetje van deze soep namelijk geweldig, mede dankzij de kokosmelk.
Gegratineerde zoete aardappel met rode curry
Ixta Belfrage vertelt over haar recept: “Dit gerecht smaakt een beetje als panangcurry maar dan in gratinvorm. Dien dit op als indrukwekkend vegan hoofdgerecht met een salade erbij of wat gebakken groente, geef het bij vlees of vis, of serveer het eens als onderdeel van een reeks gerechten.”
Quiche van kokosdeeg met spicy kokos-aardappelvulling
Kokosmeel is supergezond, het zit dan ook vol vezels en eiwitten. Daarnaast is het ook nog eens erg lekker om te gebruiken in de keuken, zeker in combinatie met bijvoorbeeld kokosmelk.
Kheer – rijstpudding met sinaasappel en kardemom
Deze Indiase rijstpudding is wat ons betreft het ideale dessert bij je eerstvolgende etentje. Fris, romig, zoet en ook nog eens ontzettend smaakvol!
Wentelteefjes met kokos en geroosterde ananas
Wentelteefjes zijn ideaal om restjes oud brood op te maken. Probeer eens deze frisse versie met kokos en ananas bij het eerstvolgende ontbijtje op bed, maar pas op: deze wentelteefjes zijn verslavend lekker.
Quesillo
Justin Niessen over zijn recept met kokosmelk: “Quesillo, kesio in de alternatieve spelling, is een flan op basis van gecondenseerde melk.” Deze Caribische flan is favoriet op de redactie, gelukkig kun je ‘m nu ook zelf maken.
Ons favoriete recept met kokosmelk:
Traditionele tom kha kai soep met kip
Voor het voetjes-in-het-Thaise-strandzandgevoel is lepelen van deze traditionele tom kha kai de beste keuze.
Ingrediënten
- 1 el arachideolie
- 1 el gele currypasta
- 250 ml kokosmelk (van Mae Ploy)
- 500 ml kippenbouillon
- 50 g verse gember (geschild en geraspt)
- 4 stengels citroengras (gekneusd)
- 4 kaffirlimoenblaadjes
- 2 rode lomboks (of de helft rode pepers)
- 400 g kipdijfilet (in blokjes)
- 250 g gemengde paddenstoelen (in plakjes)
- 1-2 el palmsuiker (of donkerbruine basterdsuiker)
- 2 tl Thaise vissaus (nam pla)
- sap van 1 limoen
- Thaise basilicum (om te garneren)
Bereiding
Verhit de olie in een soeppan, voeg de currypasta toe en bak al roerend ca. 1 minuut. Giet de kokosmelk en de kippenbouillon erbij, voeg de gember, het citroengras, de limoenblaadjes en de lomboks toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30-40 minuten koken op laag vuur.
Proef tussendoor of je de soep al pittig genoeg vindt. Is hij pittig genoeg? Verwijder dan de pepertjes alvast. Voeg de kip en paddenstoelen toe aan de bouillon en kook voor 15 minuten mee op laag vuur.
Breng de soep op smaak met de palmsuiker, de vissaus en het limoensap. Verdeel de soep over soep kommen. Garneer met enkele blaadjes Thais basilicum.
Foto: Sander Damen Receptuur & foodstyling: Jacqueline Sluijter
Lees ook:
Onze tips
Boerenkoolstamppot: ouderwets lekkere recepten en tips
7x de lekkerste ovenschotel recepten
Traybake: snelle en makkelijke recepten uit de oven
Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven
Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten
Kaneelbroodjes maken: zo doe je dat
Pittige blaadjes: 5x recepten met rucola
5x overheerlijke chocolademousse recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.