Advertentie
Seizoensgroenten maart: pastinaak
Verkrijgbaarheid: Pastinaak is van oktober tot en met maart van eigen bodem verkrijgbaar. Deze laatste maand is dus hét moment om nog met de groente aan de slag te gaan.
Voedingswaarden: De witte wortel bevat flink wat vitamine C en zit boordevol vezels en foliumzuur.
Welk deel is eetbaar? Kies in de supermarkt voor stevig, hard exemplaar zonder bruine plekken. Je kunt bijna de hele groente eten, behalve de bovenkant. Zelfs de schil is eetbaar! Als je een pastinaak gaat schoonmaken, snijd je de uiteinden van deze witte wortel af. Die gooi je weg. Vervolgens kun je de groente eventueel schillen of schoonborstelen. Was de pastinaak daarna en snijd hem eventueel in stukjes.
Smaak: Doordat pastinaak familie is van de welbekende oranje wortel, heeft ‘ie een soortgelijke smaak. De witte groente is echter het zoetere broertje. Zodra je een hap neemt van pastinaak, merk je de anijssmaak al snel op. De structuur is het beste te vergelijken met die van een romige aardappel.
Hoe gebruiken? Je kunt hem bakken, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in stamppotten, soepen, ovenschotels of zelfs als rauwkost in een salade. Ook is het mogelijk om er chips of puree van te maken.
Hoe bewaren? Je kunt de pastinaak te bewaren op een koele plek. Ze voelen zich helemaal thuis in de groentelade van de koelkast en blijven hier ongeveer twee weken goed. Wil je ze langer bewaren? Pastinaak kan ook in de vriezer en blijft hier zo’n zes maanden goed. Het is wel slim om de groente even te blancheren voor je hem invriest.
Pastinaaktartelettes
Mari: “Bestrooi de gevulde tartelettes met een dun laagje suiker, laat in een paar minuten iets vocht opnemen en brand er dan met een gasbrander of crème-brûlée-ijzer een goudgeel laagje op. Daarna pas de bloemen erop natuurlijk.”
Seizoensgroenten maart: spinazie
Verkrijgbaarheid: Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november. Let er wel op dat deze eerste oogst vaak wat stugger een grootbladerig is.
Voedingswaarden: Zoals we allemaal van Popeye weten, zit spinazie vol ijzer. Daarnaast bevat de groene bladgroente vitamine A, B, C, K, kalium en verschillende antioxidanten. Daarnaast is de bladgroente één van de weinige groentesoorten met vitamine B1. Deze vitamine heb je nodig voor de werking van je hartspier. Zet dus zeker wat vaker spinazie op het menu! Maar niet overdrijven he? Het is namelijk een nitraatrijke groente waardoor je ‘m beter niet vaker dan twee keer per week op tafel kan zetten.
Welk deel is eetbaar? Wanneer je verse spinazie gaat bereiden, kan het beste eerst de grootste stelen verwijderen. Die kunnen wat taai zijn.
Smaak: Spinazie heeft een zachte, aardse en volle smaak.
Hoe gebruiken? Omdat de bladeren van de eerste oogst wat stug zijn, kan je deze het beste in warme gerechten verwerken. Spinazie is ontzettend veelzijdig en in tal van gerechten te verwerken, wat dacht je van een lekkere lasagne of juist een curry? Je kunt spinazie koken, wokken, roerbakken en ga zo maar door. De latere oogst is ook heel geschikt om rauw te eten.
Hoe bewaren? Verse spinazie kan je het beste gelijk op de dag van aankoop eten. Daarna is de spinazie nog ongeveer 2 dagen in de koelkast houdbaar. Wil je de groente langer bewaren? Blancheer ‘m dan kort en vries de groente vervolgens in. Zo kun je de bladgroente tot wel één jaar bewaren.
Super spinaziepannenkoeken van Jamie Oliver
Extra groenten binnenkrijgen maar toch lekker snoepen? Maak de super spinaziepannenkoeken van Jamie. Zijn nieuwe boek VEG ligt nu in de winkel!
Spitskool
Deze koolsoort kan je – je raadt het al – herkennen aan zijn spitse vorm. De spitskool moet heldergroen zijn en lekker knapperig aanvoelen. Voelt ‘ie ietwat zacht aan? Kies dan lekker een ander! Het is niet erg als de buitenste bladeren enigszins beschadigd zijn, want die haal je er af.
Verkrijgbaarheid: De groente is in Nederland van mei tot en met maart verkrijgbaar. Deze laatste maand moeten we dus nog even ons kans grijpen om van deze koolsoort te genieten.
Voedingswaarden: Net als andere koolsoorten zit spitskool boordevol vezels en vitamine C.
Welk deel is eetbaar? Haal voor gebruik de buitenste bladeren van de kool af en verwijder de harde delen van de stronk aan de onderkant. Het binnenste gedeelte is eetbaar.
Smaak: De koolsoort is wat sappiger en licht verteerbaarder dan de bekendere ronde koolsoorten zoals witte kool. De smaak laat zich het beste omschrijven als zacht.
Hoe gebruiken? Stoven, smoren, stomen of roerbakken; met spitskool kan je alles! Door de zachte smaak past spitskool in tal van gerechten. Wil je je lekker verwarmen aan kool verwerk hem dan in gerechten zoals soepen, sauzen, stoofpotjes en roasts.
Hoe bewaren? Je kunt de groente tot een week op een koele plek bewaren. Heb je de groente al gesneden? Bewaar hem dan afgedekt in de koelkast. Als je ‘m blancheert, kun je de groente ook invriezen. Zo kan je de koolsoort tot wel één jaar bewaren.
Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten
Maak nu deze fantastische gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten uit het boek TLV Vegan van Jigal Krant. Eet smakelijk!
Iedere week recepten met seizoensgroenten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Postelein
Postelein kun je scharen onder de noemer vergeten groenten en dat terwijl deze plant ook in ons land geteeld wordt. Al komt de groene bladgroente oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Je herkent hem aan de kleine, ruitvormige blaadjes. Het is belangrijk om te kijken of de blaadjes en steeltjes er fris en groen uitzien. Postelein wordt vaak verkocht in bosjes.
Verkrijgbaarheid: Van half maart tot half oktober kun je in de winkel Nederlandse postelein kopen. Maart is dus bij uitstek de start om te genieten van deze seizoensgroenten.
Voedingswaarden: Postelein bevat opvallend veel vitamine A. Daarnaast bevat de bladgroente vitamine C, B11, ijzer en calcium.
Welk deel is eetbaar? De gehele groente is eetbaar, met uitzondering van de worteltjes. Snijd deze er dus af voor je er iets lekkers mee gaat maken. Dit doe je het gemakkelijkst voordat je het bosje loshaalt.
Smaak: Deze bladgroente smaakt scherp, fris en een beetje zuur. Lekker is de stevige textuur en de knapperige bite. De smaak is overigens niet heel sterk en daardoor past het perfect in veel gerechten.
Hoe gebruiken? Door de niet zo uitgesproken smaak komt de groente in veel gerechten tot zijn recht. Zo kun je ‘m roerbakken, koken, stomen, rauw verwerken in salades of stamppot en ga zo maar door.
Hoe bewaren? Een bosje postelein koop je het liefst zo vers mogelijk, want je kunt hem niet zo lang bewaren: zo’n twee dagen in de koelkast. Wel is het mogelijk om de groente in te vriezen. Blancheer hem dan even twee minuten alvorens je hem in een diepvrieszakje of bakje stopt. Hier blijft hij dan enkele maanden goed.
Seizoensgroenten maart: raapstelen
Deze voorjaarsfavorieten worden ook wel ‘keeltjes’ genoemd en zijn eigenlijk het jonge loof van de meiknol. Ze worden, afhankelijk van het soort, met wortel en al geoogst of aan de grond afgesneden. In de winkel herken je ze aan hun langwerpige, ingesneden blad.
Verkrijgbaarheid: Raapstelen zijn een echte voorjaarsgroente en is van maart tot juni verkrijgbaar uit Nederland.
Voedingswaarden: De groente is rijk aan vitamine C en ijzer.
Welk deel is eetbaar? Raapstelen horen er bij aankoop frisgroen uit te zien en knapperig vers te zijn. De groente wordt vaak in bosjes verkocht. Voor je raapstelen kunt verwerken in jouw lekkere gerecht, snijd je eerst de wortel af. Die is niet eetbaar. Was de groente vervolgens in ruim koud water voor je hem verder bereidt.
Smaak: Raapstelen hebben over het algemeen een lichtpittige smaak die doet denken aan jonge spinazie.
Hoe gebruiken? Deze seizoensgroenten van maart zijn super veelzijdig. Je kunt ze koken, stomen, koud verwerken in een salade, er soep of stamppot van maken en nog veel meer!
Hoe bewaren? Het is aan te raden om raapstelen zo vers mogelijk te kopen. Meestal blijven ze slechts drie dagen goed in de koelkast, dus wacht niet te lang. Het beste bewaar je ze in in een open zak. Het is ook mogelijk om de groente in te vriezen. Blancheer ze kort en stop ze in een diepvrieszakje, zodat je maximaal één jaar kunt bewaren.
Pappardelle met romige raapsteeltjessaus en pan grattato
Deze pappardelle is extra romig door het gebruik van slagroom in het recept. Daarnaast maken de raapsteeltjes en Parmezaanse kaas het tot een waar feestje op je bord.
Seizoensfruit: bloedsinaasappel
Verkrijgbaarheid: Bloedsinaasappels zijn in seizoen van december tot maart.
Voedingswaarden: Zoals alle citrusvruchten is de bloedsinaasappel rijk aan vitamine C. Daarnaast bevat de vrucht veel antioxidanten en vezels.
Welk deel is eetbaar? Voordat je de vrucht gaat eten, moet je ‘m eerst pellen. De binnenste partjes kan je vervolgens zo opeten. De naam dankt de vrucht aan het feit dat de partjes als ware ‘bloeden’ wanneer je ze open snijd. Het sap is namelijk prachtig helderrood van kleur.
Smaak: De smaak van de bloedsinaasappel is friszoet tot zoet. De smaak wordt zachter naarmate de vrucht rijpt. Maar vergis je niet, bloedsinaasappels zijn (fris)zuurder en ietwat bitterder dan het bekendere broertje de sinaasappel.
Hoe gebruiken? Net als bij sinaasappels kan je bloedsinaasappels zo uit het vuistje eten. Ook kan je ‘m persen zodat je het sap kan drinken. Het sap of de partjes van de vrucht kan je in tal van (zoete) recepten verwerken. Wat dacht je van een frisse touch in je salade of een zoete pavlova met bloedsinaasappel? Door de prachtige kleur fleurt deze vrucht elk gerecht op!
Hoe bewaren? Je kunt dit seizoensfruit het beste bewaren op een koele plek of in de koelkast. Zo blijft de vrucht tot wel twee weken vers.
Veldsla
Verkrijgbaarheid: Veldsla is het hele jaar door verkrijgbaar in de winkel al is de slasoort in Nederland in het seizoen van januari tot en met maart.
Voedingswaarden: Veldsla is rijk aan vezels, vitamine A en C en een bron van kalium, ijzer en foliumzuur.
Welk deel is eetbaar? Je kunt veldsla in zijn geheel eten. Het onderste deel van de stengel zou je eventueel kunnen afsnijden maar snijd vooral niet te veel weg. De meeste smaak zit namelijk in de stengel.
Smaak: Deze seizoensgroenten van maart heeft een frisse, lichtpittige en nootachtige smaak.
Hoe gebruiken? In soep, stamppot of salade, veldsla is een echte alleskunner. Je kan de slasoort zowel rauw als verhit eten.
Hoe bewaren? Veldsla is het lekkerst op de dag van aankoop. Wil je deze bladgroente langer bewaren? Leg ze dan in een open verpakking in de koelkast. Zo blijft het nog maximaal twee dagen goed. Leg veldsla vooral niet in de buurt van appels, kiwi’s en peren, dan verdwijnt de smaak sneller.
Seizoensgroenten maart: koolraap
“Koolraap? Dat was toch knólraap?” Nee zeker niet! Al zijn het beide gladde knollen met een paarse gloed, de koolraap is toch echt een stuk groter dan de knolraap. De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Daarnaast is de koolraap meer geel-paars van kleur en heeft ‘ie geel vruchtvlees. Deze dikbuikige knol groeit onder de grond, in tegenstelling tot andere koolsoorten. Let erop dat koolraap stevig en droog is wanneer je de knol koopt. De groente mag geen beschadigde plekken hebben. Is hij zacht geworden? Kies dan voor een andere. Dit geeft namelijk aan dat de knol vanbinnen al oud en droog is geworden. Zonde van je lekkere gerecht!
Verkrijgbaarheid: Nederlandse koolraap is van oktober tot en met maart in het seizoen. Maart is dus het moment om nog van deze seizoensgroenten te genieten.
Welk deel is eetbaar? Een koolraap is rauw eetbaar maar de kool moet wel eerst geschild worden. De schil kan je namelijk niet eten. Snijd ook de houtige bovenkant weg, die is niet lekker.
Smaak: Een koolraap heeft een vrij zoete, bijzonder aromatische aardse smaak, een beetje richting biet. Daarnaast bevat koolraap veel zetmeel waardoor de smaak zich als ietwat melig laat omschrijven.
Hoe gebruiken? Rauw is ‘ie lekker in salades maar je kunt ‘m ook koken, stoven, grillen, bakken, garen en ga zo maar door. Doordat koolraap veel zetmeel bevat, is de groente erg geschikt om in soepen te verwerken. Ook lekker: er ‘frietjes’ van snijden om te frituren.
Hoe bewaren? Je kunt deze groente het beste donker, droog en koel bewaren. In de kelder of een voorraadkast en in ieder geval uit de zon. Koud en donker dus, maar niet in de koelkast. Op de fruitschaal kun je koolraap tot wel 6 weken bewaren. Ten minste, niet wanneer je de groenten in hun geheel bewaard. Zijn ze al geschild of gesneden? Bewaar ze dan wél in de koelkast.
Lees ook: Wat is koolraap en wat kun je ermee?
Onze tips
Noedel recepten: 12x de lekkerste variaties
7x bakken met peren
Stoven op z’n Italiaans: 4x recepten
Cocktails maken: dit zijn de lekkerste recepten voor thuis
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
De beste recepten met artisjok
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.