Taco, tortilla of burrito?

Taco, tortilla of burrito: wat zijn de verschillen? Wij leggen je graag de verschillen uit. Krijg je trek tijdens het lezen van dit artikel? Geen nood! We verzamelden een aantal heerlijke recepten zodat je meteen aan de slag kan in de keuken!

Tortilla

Tortilla is een flinterdun platbrood van tarwe- of maismeel dat de basis vormt van bijna elk Mexicaans gerecht. Tarwetortilla’s zijn vaak wat groter, steviger en elastischer, waardoor je ze goed kunt vullen met verschillende ingrediënten zonder dat ze zompig worden of scheuren. Maistortilla’s zijn wat kleiner en hebben een lichtgele kleur. Ze zijn ideaal als je kleine tortilla’s wilt serveren die je zo uit het vuistje eet. Ze combineren het beste met een lichte vulling zonder teveel saus, zoals zoete aardappel en zwarte bonen of bonen en chorizo. Voor wat stevigere gerechten zoals de tortilla-tosti met pittig gehakt, kaas en groenten of de quesadilla’s kun je beter tarwetortilla’s gebruiken. Staat het bij het recept niet specifiek aangegeven wat voor tortilla’s je moet gebruiken? Dan is de keuze helemaal aan jou.

Tortilla's met zoete aardappel en zwarte bonen

Taco

Taco’s zijn gevulde en dubbelgevouwen kleine tortilla’s. Taco’s kunnen zowel hard als zacht zijn. De harde tacoschelpen die je in de winkel koopt zijn gefrituurde tortilla’s, deze zijn ontzettend populair in de tex-mex keuken. Voor zachte taco’s gebruik je kleine tortilla’s die je alleen kort hoeft te verwarmen in de pan. Probeer bijvoorbeeld de zachte taco’s gevuld met pulled mushroom.

Foodie Friends Hanne pulled mushroom taco's

Quesadilla

Quesadilla betekent letterlijk een ‘kaasdingetje’ en het is eigenlijk het Mexicaanse equivalent van de tosti. Een simpele quesadilla bestaat uit 2 tortilla’s met daartussen geraspte kaas, maar je kunt ze ook vullen met gehakt, groenten en/of bonen. Je bakt quesadilla’s in de pan tot ze aan beide kanten mooi gekleurd zijn en de kaas gesmolten is. Vervolgens snijd je ze in punten die je dipt in saus.

Enchilada

Enchilada’s zijn opgerolde tortilla’s met een vulling die meestal bestaat uit gekruid gehakt of kip, groenten en bonen. De opgerolde enchilada’s leg je strak naast elkaar in een ovenschaal en overgiet je met een saus van tomaat en peper. Tot slot bestrooi je ze rijkelijk met geraspte kaas en gratineer je het geheel nog even in de oven.

Burrito

Burrito is een goedgevulde wrap van een grote tarwe tortilla gevuld met gekruide kip, gekookte rijst, bonen, mais, groenten en kaas. Een burrito vouw je strak in aluminiumfolie en bak je even rondom in de pan zodat hij warm en knapperig wordt. Voor het serveren snijd je de wrap schuin doormidden zodat de vulling mooi zichtbaar wordt.

Fajita

Fajita is net als een burrito een gevulde wrap, maar hierbij worden opgewarmde tortilla’s en de vulling los geserveerd aan tafel. Zo kan iedereen zijn eigen wrap samenstellen en opvouwen tot een envelopje. Tot populaire vullingen behoren reepjes gekruid en gebakken kippenvlees, paprika en ui. Probeer ook eens deze fajita’s met halloumi.

Halloumi fajita's

Taco, tortilla of burrito: wat zijn de verschillen? Het antwoord heb je! Tijd om aan de slag te gaan en een heerlijk Mexicaans feestje te bouwen. Laat je ons weten wat je hebt gemaakt?

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.