Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
tortilla

Taco, tortilla of burrito: wat zijn de verschillen?

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Haal je de fajita en enchilada altijd door elkaar? Wij zetten alle tortillagerechten voor je op een rijtje en leggen de verschillen voor eens en altijd duidelijk uit. Na het lezen van dit artikel weet je alle verschillen!

Taco, tortilla of burrito?

Taco, tortilla of burrito: wat zijn de verschillen? Wij leggen je graag de verschillen uit. Krijg je trek tijdens het lezen van dit artikel? Geen nood! We verzamelden een aantal heerlijke recepten zodat je meteen aan de slag kan in de keuken!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tortilla

Tortilla is een flinterdun platbrood van tarwe- of maismeel dat de basis vormt van bijna elk Mexicaans gerecht. Tarwetortilla’s zijn vaak wat groter, steviger en elastischer, waardoor je ze goed kunt vullen met verschillende ingrediënten zonder dat ze zompig worden of scheuren.

Maistortilla’s zijn wat kleiner en hebben een lichtgele kleur. Ze zijn ideaal als je kleine tortilla’s wilt serveren die je zo uit het vuistje eet. Ze combineren het beste met een lichte vulling zonder teveel saus, zoals zoete aardappel en zwarte bonen of bonen en chorizo.

Voor wat stevigere gerechten zoals de tortilla-tosti met pittig gehakt, kaas en groenten of de quesadilla’s kun je beter tarwetortilla’s gebruiken. Staat het bij het recept niet specifiek aangegeven wat voor tortilla’s je moet gebruiken? Dan is de keuze helemaal aan jou.

Taco

Taco’s zijn gevulde en dubbelgevouwen kleine tortilla’s. Taco’s kunnen zowel hard als zacht zijn. De harde tacoschelpen die je in de winkel koopt zijn gefrituurde tortilla’s, deze zijn ontzettend populair in de tex-mex keuken. Voor zachte taco’s gebruik je kleine tortilla’s die je alleen kort hoeft te verwarmen in de pan. Probeer bijvoorbeeld:

Foodie Friends Hanne pulled mushroom taco's

Pulled mushroom taco’s

Hanne: “De zelfgemaakte chilisaus moet je 7 dagen laten fermenteren, begin hier dus op tijd mee. Wil je niet zo lang wachten, gebruik dan een kant-en-klare chilisaus.” Ze is een echte foodie en deelt op haar Instagram @gewoonhanne.nl en haar blog gewoonhanne.nl gerechten die ‘gewoon gemakkelijk’, ‘gewoon gezond’ en vooral‘ gewoon lekker’ zijn.

Naar het recept

Quesadilla

Quesadilla betekent letterlijk een ‘kaasdingetje’ en het is eigenlijk het Mexicaanse equivalent van de tosti. Een simpele quesadilla bestaat uit 2 tortilla’s met daartussen geraspte kaas, maar je kunt ze ook vullen met gehakt, groenten en/of bonen. Je bakt quesadilla’s in de pan tot ze aan beide kanten mooi gekleurd zijn en de kaas gesmolten is. Vervolgens snijd je ze in punten die je dipt in saus.

Quesadilla van pulled pork met cheddar

Quesadilla van pulled pork met cheddar

Dit is een echte aanrader voor alle pulled pork fans! Een knapperige quesadilla met superzacht varkensvlees binnenin. De kaas maakt het af!

Naar het recept

Enchilada

Enchilada’s zijn opgerolde tortilla’s met een vulling die meestal bestaat uit gekruid gehakt of kip, groenten en bonen. De opgerolde enchilada’s leg je strak naast elkaar in een ovenschaal en overgiet je met een saus van tomaat en peper. Tot slot bestrooi je ze rijkelijk met geraspte kaas en gratineer je het geheel nog even in de oven.

Burrito

Burrito is een goedgevulde wrap van een grote tarwe tortilla gevuld met gekruide kip, gekookte rijst, bonen, mais, groenten en kaas. Een burrito vouw je strak in aluminiumfolie en bak je even rondom in de pan zodat hij warm en knapperig wordt. Voor het serveren snijd je de wrap schuin doormidden zodat de vulling mooi zichtbaar wordt.

Fajita

Fajita is net als een burrito een gevulde wrap, maar hierbij worden opgewarmde tortilla’s en de vulling los geserveerd aan tafel. Zo kan iedereen zijn eigen wrap samenstellen en opvouwen tot een envelopje. Tot populaire vullingen behoren reepjes gekruid en gebakken kippenvlees, paprika en ui. Probeer ook eens:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!