Typisch Frans eten
Een knapperig stokbrood met heerlijke roomboter, een lauwwarme salade niçoise of een luchtige madeleine; wie houdt er niet van? Reden genoeg om een vakantie naar het zuiden te boeken. Deze Franse gerechten zijn zeker het proberen waard! Geen tripje naar Parijs of het Franse platteland op de planning staan? Geen probleem, met onze recepten kun je ook thuis typisch Frans eten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Croissants
Weinig is meer Frans dan een echte croissant. Het kan haast niet anders dan dat je deze bladerdeegbroodjes al eens hebt geprobeerd, maar haal ze zeker ook eens bij de bakker op vakantie. In het land van oorsprong smaken ze toch nét wat beter dan thuis.
> naar het recept: croissants
Bouillabaisse
De bekende Franse vissoep bestaat eigenlijk uit twee gerechten: de vijf soorten vis en de soep/saus waarin ze gestoofd zijn. In Nederland zijn de officieel vastgelegde vissoorten erg duur en lastig te verkrijgen. Zie je het dus bij een bistro de soep op het menu staan? Zeker bestellen!
> naar het recept: bouillabaisse
Salade niçoise
Met bonen of zonder bonen? Of zelfs aardappel? Tonijn, ansjovis of allebei? Hoewel er puristen zijn die alleen tomaat, ansjovis en olijfolie in een salade niçoise willen zien, zijn de boontjes en ei tegenwoordig wel gemeengoed. Laat je dus verrassen door de salade niçoise en ontdek hoe jij ‘m lekker vindt.
> naar het recept: salade niçoise
Quiche lorraine
Het is de klassieker der klassiekers: een quiche lorraine. Een hartige taart met knapperig korstdeeg en romige vulling van crème fraîche, gruyère en spek. Oh là là! We hoeven je vast niet uit te leggen dat je dat wil.
> naar het recept: klassieke quiche lorraine met korstdeeg
Boeuf Bourguignon
Of de boeuf bourguignon nu echt uit de Bourgogne komt is niet zeker te zeggen. Wat wel zeker is, is dat dit stoofvlees profiteert van goede wijn, dus een lekkere Pinot Noir uit de Bourgogne is een goede keuze. Neem twee flessen, want je moet er ook wat bij drinken natuurlijk.
> naar het recept: boeuf bourguignon
Baguette
In je tas of onder je arm; het lijkt wel of de Fransen altijd een baguette mee hebben. Jaarlijks worden er dan ook zo’n zes miljard stokbroden verkocht. Doe jij mee? Eet het dan bij voorkeur als het net nog een beetje warm is en met een lik gezouten boter.
> naar het recept: baguette
Ratatouille
Het lijkt een simpel groentegerecht, maar er gaat meer schuil achter ratatouille dan je zou denken. Het draait om structuur en het laten samensmelten van smaken. Er zit geen boter of room in, maar toch is het een ontzettend romig gerecht door de lang gestoofde aubergine en de royale hoeveelheid olijfolie. De courgette en tomaat bereid je apart en zorgen voor wat structuur en frisheid.
> naar het recept: ratatouille
Eclairs met gezouten karamel en chocolade
Het is de trots van menig patissier: eclairs. Je hebt de gevulde soezen in alle vormen en maten. Meestal met een chocoladelaagje en een vulling van banketbakkersroom. Al is deze versie met gezouten karamel minstens net zo lekker.
> naar het recept: eclairs met gezouten karamel en chocolade
Madeleines
Een zacht cakeje met knapperige korst in de vorm van een schelp. Dat is de madeleine. Goed gelukte madeleines herken je aan de ‘buikjes’ die ontstaan wanneer het beslag uit de oven omhoog komt. Lekker om zo te eten of te dippen in custard.
> naar het recept: madeleines met vanillecustard