Advertentie
Alleen al door de fantastische keuken is Frankrijk het bezoeken waard. Van knapperige quiches tot extravagante eclairs; dit typisch Frans eten wil je proberen tijdens je vakantie in Frankrijk!
Typisch Frans eten
Een knapperig stokbrood met heerlijke roomboter, een lauwwarme salade niçoise of een luchtige madeleine; wie houdt er niet van? Reden genoeg om een vakantie naar het zuiden te boeken. Dit typisch Frans eten zijn zeker het proberen waard!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Typisch Frans eten om zelf te maken:
Zo maak je de perfecte croissants
Weinig is meer Frans dan een echte croissant. Het kan haast niet anders dan dat je deze bladerdeegbroodjes al eens hebt geprobeerd, maar haal ze zeker ook eens bij de bakker op vakantie. In het land van oorsprong smaken ze toch nét wat beter dan thuis.
Bouillabaisse
De bekende Franse vissoep bestaat eigenlijk uit twee gerechten: de vijf soorten vis en de soep/saus waarin ze gestoofd zijn. In Nederland zijn de officieel vastgelegde vissoorten erg duur en lastig te verkrijgen. Zie je het dus bij een bistro de soep op het menu staan? Zeker bestellen!
Salade Niçoise
Met bonen of zonder bonen? Of zelfs aardappel? Tonijn, ansjovis of allebei? Hoewel er puristen zijn die alleen tomaat, ansjovis en olijfolie in een salade niçoise willen zien, zijn de boontjes en ei tegenwoordig wel gemeengoed. Laat je dus verrassen door de salade niçoise en ontdek hoe jij ‘m lekker vindt.
Klassieke quiche lorraine
Het is de klassieker der klassiekers: een quiche lorraine. Een hartige taart met knapperig korstdeeg en romige vulling van crème fraîche, gruyère en spek. Oh là là! We hoeven je vast niet uit te leggen dat je dat wil.
Boeuf Bourguignon
Of de boeuf bourguignon nu echt uit de Bourgogne komt is niet zeker te zeggen. Wat wel zeker is, is dat dit stoofvlees profiteert van goede wijn, dus een lekkere Pinot Noir uit de Bourgogne is een goede keuze. Neem twee flessen, want je moet er ook wat bij drinken natuurlijk.
Stokbrood
In je tas of onder je arm; het lijkt wel of de Fransen altijd een baguette mee hebben. Jaarlijks worden er dan ook zo’n zes miljard stokbroden verkocht. Doe jij mee? Eet het dan bij voorkeur als het net nog een beetje warm is en met een lik gezouten boter.
Franse klassieker: beste recept voor ratatouille
Het lijkt een simpel groentegerecht, maar er gaat meer schuil achter ratatouille dan je zou denken. Het draait om structuur en het laten samensmelten van smaken. Er zit geen boter of room in, maar toch is het een ontzettend romig gerecht door de lang gestoofde aubergine en de royale hoeveelheid olijfolie. De courgette en tomaat bereid je apart en zorgen voor wat structuur en frisheid.
Eclairs met gezouten karamel en chocolade
Het is de trots van menig patissier: eclairs. Je hebt de gevulde soezen in alle vormen en maten. Meestal met een chocoladelaagje en een vulling van banketbakkersroom. Al is deze versie met gezouten karamel minstens net zo lekker.
Madeleines met vanillecustard
Een zacht cakeje met knapperige korst in de vorm van een schelp. Dat is de madeleine. Goed gelukte madeleines herken je aan de ‘buikjes’ die ontstaan wanneer het beslag uit de oven omhoog komt. Lekker om zo te eten of te dippen in custard.
Meer inspiratie? Lees ook:
Meer weten over typisch Frans eten? Lees ook:
Onze tips
Halloweenhapjes: 5x griezelig genieten
Griezelige recepten voor Halloween
De beste recepten met artisjok
Knolselderij recepten: 7x koken met deze veelzijdige groente
Dit zijn de lekkerste recepten met spinazie
9x heerlijke prei recepten
7x de lekkerste recepten met wortel
9x de beste recepten met courgette
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.