
De keuze aan kruidenpotjes in de supermarkt is ontzettend groot. Van huismerk tot A-merk en van gedroogd tot vers, de schappen staan er vol mee. Maar welke kruiden kun je nu het beste kopen in de supermarkt? En misschien wel nog belangrijker: welke vooral niet?!
Lees verder na de advertentie
Of je nu op zoek bent naar gerookte paprikapoeder, fenegriek, tijm, za’atar of een complete kruidenmix voor je gerecht, je kunt het tegenwoordig allemaal in de supermarkt vinden. Maar waarom zijn er eigenlijk zoveel potjes en wat zijn nu de verschillen? Wij leggen het uit én delen de grootste redenen waarom je beter niet je kruiden bij de supermarkt kunt kopen:
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Kruiden uit de supermarkt
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Prijs vs. hoeveelheid:
De verpakkingen in de supermarkt zijn vaak klein en kosten relatief veel. Deze goedkope specerijen – vaak huismerken – zijn vaak een stuk minder vers of van hoge kwaliteit dan je bij andere winkels kunt kopen. Bij gespecialiseerde winkels, toko’s of online kruidenwinkels betaal je vaak veel minder per gram én krijg je ook nog eens grotere hoeveelheden van betere kwaliteit.
Verse kruiden zijn in kleine verpakkingen vaak een stuk duurder. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zakjes basilicum, munt, tijm, koriander, bieslook of andere groene kruiden die je vaak in het koelschap zuiet liggen. Deze prijzen stijgen helaas nog steeds en de bosjes worden er niet groter op…


Versheid
Wist je dat sommige potjes pas in de schappen liggen twee jaar (!) nadat de specerijen geplukt worden van het land en vermalen zijn? De specerijen zijn dan natuurlijk allang niet meer vers. Soms halen deze potjes het schap niet eens en worden ze vernietigd.
Kijk je naar de verse kruiden in een zakje, zoals basilicum of munt, dan kun je ze vaak na het openen maar zo’n twee dagen bewaren. Hierna beginnen ze al bruin te worden of gaan ze stinken. Mocht je het wel hier kopen, koop dan liever een plantje.
Smaak
Daaropvolgend is de smaak natuurlijk ook al grotendeels verloren gegaan als je het zo lang bewaart. Want hoe verser de kruiden, hoe meer smaak ze hebben. Denk hierbij aan kaneel of kardemom, dit is veel sterker van smaak en geur wanneer het net van het land komt.
Onnodige toevoegingen
Helaas, maar waar. Heel veel specerijen- en kruidenpotjes bevatten onnodige toevoegingen als suiker, zout en e-nummers. Dit doen ze om de kleur en houdbaarheid te behouden. Op deze manier kunnen de potjes na zo’n lange tijd van twee jaar, nog steeds verkocht worden.
Beperkt assortiment
De grotere supermarkten hebben tegenwoordig veel keuze, maar de kleinere hebben vaak alleen nog de standaard kruiden en specerijen liggen. Denk hierbij aan Italiaanse kruiden, oregano of kerriepoeder. Wanneer je naar een toko of speciaalzaak gaat, vind je niet alleen een groter assortiment, maar ook veel versere kruiden.
Waar koop je de beste kruiden?
Kortom: voor echt verse kruiden kun je het beste naar de markt of de toko gaan. Hier liggen vaak grote bossen voor een goede prijs. Je ruikt het eigenlijk al meteen als je binnenkomt: er komt veel geur vanaf. Ook kun je naar een biologische winkel gaan, maar hier zal de prijs wel iets hoger liggen.
Voor goede gedroogde kruiden kun je ook nog terecht bij een kruidenier. Vraag hier altijd even hoe oud de bakjes of potjes zijn, zodat je zeker weet dat je de meest verse mee naar huis neemt. Tot slot kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met je eigen moestuintje en hier je kruiden kweken!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

Zo maak je zelf verse thee van fruit en kruiden

Zoet & lekker fris: 4x zoete recepten met verse kruiden

Alles over vijfkruidenpoeder: wat zit erin en wat maak je ermee?

Dit zijn de lekkerste kruidenmixen van over de hele wereld

Zo kun je ook de steeltjes van verse kruiden gebruiken

Cajunkruiden: wat is het en waar gebruik je het voor?

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.