Lees verder onder de advertentie
Een prachtige panettone prijkt op de cover van Het Grote Kerstnummer, maar wat is het eigenlijk? Wij vertellen je alles over dit Italiaanse kerstbrood, inclusief recepten om zelf panettone te maken!
Lees verder onder de advertentie
Een panettone is een zoet en luchtig brood afkomstig uit Italië. Hoewel het wereldwijd aan populariteit wint, komt het oorspronkelijk uit de regio van Milaan waar het wordt gegeten tijdens de feestdagen.
De legende gaat dat de jonge bakkersknecht Toni het brood van de bakkerij verbeterde door er gedroogd fruit aan toe te voegen. Het resultaat was een heerlijk zoet brood dat bekend werd onder de naam ‘Pan de Toni’, oftewel het brood van Toni. Die naam verbasterde tot panettone.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Wat is panettone?
Maar wat is het dan precies? Het is een zoet en luchtig brood gemaakt van gistdeeg en gevuld met rozijnen, gekonfijt fruit en noten. Het is eigenlijk het beste te vergelijken met onze kerststol, al doet het door de zachte structuur en zoete smaak ook wat denken aan cake.
Je herkent het brood direct aan zijn typische vorm, het is heel hoog en rond. Voor een traditionele panettone heb je dan ook een speciale bakvorm nodig, maar met ons recept kun je ook deze panettonetulband maken. Leuk om zelf op te eten, of cadeau te geven. Het is een populair geschenk tijdens de feestdagen en wordt vaak verpakt in feestelijke en kleurrijke blikken.
Wanneer eet je het?
Veel Italianen eten het tijdens de kerstdagen en drinken daar graag een glas zoete wijn bij zoals Moscato. Het brood wordt meestal in plakken gegeten, net als cake. Lekker voor tussendoor, bij het ontbijt of met een bolletje ijs als ultiem kerstdessert. Eigenlijk kan een panettone altijd!
Waar koop je panettone?
De panettone wint aan populariteit en is tegenwoordig rond de feestdagen in de meeste delicatessenzaak wel te koop. Sommige bakkerijen bakken het brood ook zelf, zoals Edwin Klaassen en zijn team van Broodheeren. Daarnaast is het Italiaanse brood ook online verkrijgbaar, op kerstmarkten of bij winkels als Dille & Kamille.
Panettone bewaren
Wees niet bang om er op tijd bij te zijn, een panettone die je in de winkel of bij een bakkerij koopt zijn meestal enkele maanden houdbaar. Daarbij is het kerstbrood ook heel geschikt om in te vriezen. Handig voor als ‘ie tijdens de feestdagen niet helemaal op komt!
Zelf panettone maken: recepten
Kopen kan natuurlijk altijd, maar nog leuker is om het kerstbrood zelf te maken! Maar verkijk je niet: het basisrecept is best pittig. Maar wie niet waagt, wie niet wint… Ter inspiratie delen wij onze favoriete recepten om zelf panettone te maken:
Basisrecept panettone
Zin en tijd om de handen uit de mouwen te steken? Maak dan de panettone helemaal zelf. Neem de tijd, je hebt namelijk even nodig voor dit recept. Maar geloof ons; het is meer dan de moeite waard!
> naar het recept: panettone
Panettone met chocolade
Naast gekonfijt fruit is chocolade een bekende smaakmaker. Een heerlijk gebak voor na het kerstdiner én bij het kerstontbijt… Tip: dit chocoladebrood smaakt nóg lekkerder met een lik roomboter.
> naar het recept: panettone met chocolade
Kerstpanettone met sinaasappelroom en cranberry’s
Geef het basisrecept een upgrade door het te vullen met frisse room en zoete gekonfijte sinaasappels. Dit is hét kerstgebak van je dromen en wij vertellen je precies hoe je ’m maakt!
Lees het hele verhaal
Benieuwd naar onze ervaringen met het bakken van het kerstbrood? Je leest het in Het Grote Kerstnummer van Foodies. Bestel ‘m gemakkelijk online of koop ‘m in de winkel.
Onze tips
Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!
Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen
Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Bakpapier in de airfryer: kan dat?
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Wat te doen met overgebleven oliebollen?
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Rauwe aardappel eten? Dit is waarom je deze ingrediënten moet koken
Zo maak je de perfecte havermoutpap
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
Gezonde gembershot maken zonder slowjuicer
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.
Lees verder onder de advertentie