
Wie ze niet van Sinterklaas krijgt, moet de kruidnoten zelf bakken. Gelukkig is dat geen straf. Zelf kruidnoten (of pepernoten) bakken is hartstikke leuk en verrassend eenvoudig. Dus steek je handen snel uit de mouwen en ga gelijk aan de bak met dit heerlijke recept voor kruidnoten!
Lees verder na de advertentie
Kruidnoten bakken
Het begint eigenlijk elk jaar weer te vroeg, maar de pepernoten en kruidnoten liggen al vanaf de zomer in de supermarkten. Dat is natuurlijk makkelijk, maar leuker en nog lekkerder is het om ze zelf te maken. Zelf kruidnoten bakken is namelijk zo gepiept!
De ingrediënten om zelf kruidnoten te maken zijn erg eenvoudig. Je hebt namelijk enkel boter, bakmeel, basterdsuiker, zout, melk en speculaaskruiden nodig. Heb je de specerijenmix niet in huis? Geen zorgen, de losse specerijen staan waarschijnlijk wel in je keukenkastje en je kunt de speculaaskruiden heel eenvoudig zelf mengen. Lees snel verder om erachter te komen hoe..
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?

Kruidnoten (pepernoten)
Wie ze niet van Sint krijgt, moet zijn kruidnoten zelf bakken. Met dit recept kun je thuis lekkere kruidnoten bakken!
Ingrediënten speculaaskruiden
Je kunt een potje koek- en speculaaskruiden kopen in de supermarkt, maar deze kun je ook heel gemakkelijk zelf speculaaskruiden maken. Je hebt de volgende specerijen hiervoor nodig:
- Kaneel
- Nootmuskaat
- Kruidnagel
- Gember
- Korianderzaad
- Foelie
- Kardemom
Heb je alle ingrediënten verzameld? Dan hoef je ze alleen nog maar fijn te vijzelen. Vervolgens zeef je het mengsel door een fijn zeefje en klaar is Kees! Je kunt deze mix bewaren in lucht- en lichtdicht potje en tot een jaar bewaren.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Zelf kruidnoten bakken: hoe doe je dat?
Nu je de juiste kruidenmix in huis hebt, zelfgemaakt of niet, is het tijd om ermee aan de slag te gaan! We delen hier het stappenplan voor zelf kruidnoten bakken:

Kruidnoten (pepernoten)
Wie ze niet van Sint krijgt, moet zijn kruidnoten zelf bakken. Met dit recept kun je thuis lekkere kruidnoten bakken!
Ingrediënten
- 100 g boter
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g bruine basterdsuiker
- 50 ml melk
- een beetje zout
- 1 1/2 el speculaaskruiden
- een beetje zout
Benodigdheden
- vershoudfolie
- bakpapier
Bereiding
Klop de boter met een handmixer wit en romig. Voeg het bakmeel, de basterdsuiker, de melk, de speculaaskruiden en een snufje zout samen in een grote kom en meng goed.
Kneed vervolgens het geheel tot een soepel deeg. Dit kun je met behulp van een handmixer doen of door het met je handen te kneden. Dit laatste is stiekem wel het leukste. Een beetje knoeien mag natuurlijk!
Wanneer het een soepel deeg is, draai je er een grote bal van en verpak je deze in vershoudfolie. Laat hem 20 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3).
Na de 20 minuten kun je kleine stukjes deeg tot balletjes rollen van gelijke grootte. Leg ze stuk voor stuk op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat.
Bak de kruidnoten af in de oven voor 15 minuten.
Foto: Stephan van Raay
Onze tips

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Sinterklaas snacks: 11x de lekkerste hapjes

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.




