
Kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zijn voor de meeste foodies geen onbekend terrein, maar er zijn ook heerlijke kruiden die minder bekend zijn. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over steranijs. Want wat is steranijs en wat maak je ermee?
Lees verder na de advertentie
Wat is steranijs?
Als je het ons vraagt, behoort steranijs net als kaneel en nootmuskaat tot de kruiden die perfect passen bij de herfst en winter. Maar wat is steranijs precies? Het is de gedroogde vrucht van de Illicium verum boom, een boom die oorspronkelijk uit China komt. Verwar het overigens niet met het bekendere anijszaad. Hoewel de overeenkomst in de naam anders doet vermoeden, zijn de twee geen familie van elkaar. Anijszaad is namelijk het zaad van een plant en niet de vrucht van een boom. Nog voor steranijs rijp is, wordt ze geplukt en gedroogd. Iedere vrucht bevat tussen de zes en acht zaadjes. Het is ook een van de basisingrediënten voor het Chinese fivespicepoeder (vijfkruidenpoeder).
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Waar koop je het?
Je vindt het gewoon in het kruidenschap in de supermarkt. Ook kun je het online kopen. Vaak kun je kiezen tussen hele steranijs of de gemalen variant. Als je het kruid wil laten meekoken in je gerecht, kies je het best voor de gehele variant. Pas op dat je van de gemalen versie niet te veel gebruikt: de smaak overheerst al snel.
Hoe smaakt steranijs?
Nu we je vraag ‘wat is steranijs?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Dit heerlijke kruid wordt vooral veel gebruikt in Indonesische en Chinese gerechten. De smaak is warm en een beetje dropachtig. Het lijkt een beetje op anijszaad, maar dan krachtiger en iets pittiger. Dit kruid komt ook goed tot zijn recht in recepten voor de feestdagen.
Wat kun je met steranijs maken?
Wat kun je allemaal maken met steranijs? Heel veel! Laat het kruid eens meekoken in je curry, soep, stoofschotel, saus of bij je stoofpeertjes of appelmoes en verwijder hem voor het serveren. Je kunt er ook een winters drankje mee maken. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten eens:

Curry van geroosterde bloemkool met kardemom
Kardemom ken je misschien wel uit je bun, maar deze specerij smaakt misschien nog wel beter in een zelfgemaakte curry. Lekker met bloemkool en haricots verts.

Noedelsoep met steranijs en steak
Dat is weer even een keer wat anders: noedels met steranijs. Maar echt een onwijs lekkere toevoeging in dit gerecht. Het komt subtiel naar voren, maar overheerst niet. Hier maak je gegarandeerd een chique noedelsoep mee!

In rosé gestoofde peren met morbier
Notenbrood, Franse kaas en in rosé gestoofde peren, dan weet je zeker dat het goed zit.
Onze tips

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.




