
Sojasaus, sesamzaad en tofu zijn voor de meeste foodies bekende ingrediënten, maar er zijn ook Japanse smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over kombu. Want wat is kombu en wat maak je ermee?
Lees verder na de advertentie
Wat is kombu?
In China en Japan wordt het al superlang gegeten, maar ook in Europa wint dit megagezonde ingrediënt steeds meer terrein. Maar wat is kombu precies? Het is een eetbaar zeewier dat in Japan bij bijna elk eetstalletje te vinden is. Hij wordt namelijk gebruikt om (dashi)bouillon mee te maken. Dat is, jawel, de basis voor de welbekende misosoep. In Nederland vind je kombu echter alleen in de gedroogde vorm. De vellen zijn groot en hebben een bruine kleur. Deze smaakmaker is ook fantastisch als je vegan eet: het is voedzaam, heel smaakvol en zit bomvol jodium.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je het?
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Kombu vind je helaas nog niet bij de supermarkt, maar bij de toko val je met je neus in de boter… eh, kombu. Kun je gelijk je mandje volstoppen met andere heerlijke Japanse ingrediënten zoals panko, miso en nori.
Lees verder na de advertentie
Hoe smaakt kombu?
Nu we je vraag ‘wat is kombu?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze zeewiersoort is een perfecte smaakversterker, vandaar dat hij ook zo gebruikt wordt voor bouillons. Het wier bevat die typische umamismaak waar Japanners (en wij) zo gek op zijn!
Lees verder na de advertentie
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Kombu bewaar je op een koele, droge plek buiten de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.
Lees verder na de advertentie
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met kombu? We verklapten het al even, maar dit ingrediënt is de basis voor dashibouillon en daarmee ook voor misosoep. Zelf proberen? Ga dan aan de slag met een van deze heerlijke recepten:

Udonnoedels met soja-eieren
Dit recept is onweerstaanbaar lekker. Hou je van umami? Dan is dit misschien wel je nieuwe favoriet! Vooral de soja-eieren zijn ontzettend smaakvol.

Dashibouillon met shimeji en gebrande makreel
De basis van een goede dashibouillon is kombu. Daar maak je vervolgens bijvoorbeeld weer misosoep mee. Of dit heerlijke recept met gebrande makreel!
Lees verder na de advertentie
Lees ook:
Onze tips

Wat is port en wat kun je ermee?

Je hebt het al gegeten, maar kent het niet: dit is koji

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.



