Kruiden en specerijen zijn dé basis van ieders kookkunsten. Als je een beetje foodie bent, is jouw kastje met kruidenpotjes dan ook hét middelpunt van jouw keuken. Als je geen zin hebt om zelf te mixen, kun je altijd gebruikmaken van de beproefde recepturen die in verschillende hoeken van de wereld door de eeuwen heen zijn ontwikkeld en geperfectioneerd. Vandaag laten we je de lekkerste kruidenmengsels van over de hele wereld zien die in jouw verzameling zeker niet mogen ontbreken.

Vijfkruidenpoeder

We beginnen onze spicy wereldreis in China. Steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, szechuanpeper en venkelzaad zijn de vijf ingrediënten van het beroemde Chinese five-spice powder. Je proeft in het mengsel ook exact vijf smaken: zoet, bitter, zuur, hartig en umami. Deze mix met een unieke Aziatische smaak wordt meestal gebruikt als smaakmaker voor vlees en gevogelte in marinades en rubs. Five-spice pork en five-spice duck zijn twee voorbeelden van een hele rij populaire klassiekers. Haal het poeder bij een Chinese supermarkt en maak bijvoorbeeld het five-spice buikspek met sriracha.

Five-spice buikspek met sriracha

Za’atar

Za’atar is een groen specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. De basis vormt het gelijknamige groene kruid dat het meest op marjolein en oregano lijkt.  Verder zit er meestal nog sesamzaad, sumak en zout in. Deze melange is één van de ‘Ottolenghi’s ingredients’, de 10 ingrediënten waar de bekende Brits-Israëlische culinaire goeroe bij zweert. Wij sluiten ons helemaal bij hem aan en willen je op het hart drukken om met dit mengsel dat je bij de Turkse supermarkt vindt, gauw aan de slag te gaan. Maak bijvoorbeeld kruidenolie van olijfolie en za’atar en bestrijk groenten, vlees en vis ermee. Of strooi het direct over je gerechten voor de finishing touch. Ontdek de smaak van za’atar met ons recept voor platbrood met muhammara.

muhammara

Ras el hanout

Ras el hanout is een Noord-Afrikaans specerijenmengsel van wel 20 of meer specerijen, waaronder kaneel, kardemom, kruidnagel en piment. Elke kruidenhandelaar maakt zijn eigen samenstelling van het mengsel, ras el hanout betekent dan ook eigenlijk ‘het beste van de winkel’, wat wil zeggen dat de kruidenier het beste van het beste in zijn ras el hanout heeft verwerkt. Ras el hanout is lekker als smaakmaker bij lamsvlees, wild, couscous en rijst. Waan je in Marokko met de zomerse tabouleh met tuinboontjes. Maak het feest compleet en serveer er de gestoofde vis met venkel en kikkererwten bij.

Garam masala

Voor het volgende specerijenmengsel gaan we even naar Zuid-Azië. Garam masala komt uit India waar het de basis vormt van heel veel gerechten. Het mag onder andere niet ontbreken in de beroemde kip tikka masala maar het wordt toegevoegd aan vrijwel elke curry. Deze heerlijke mix is ongetwijfeld één van de redenen waarom we allemaal zo gek zijn op de Indiase keuken.  De specerijen worden eerst geroosterd om de smaken beter naar voren te laten komen en vervolgens vermalen tot poeder. Meestal zit er onder andere koriander, kaneel, komijn, zwarte peper, kardemom en kruidnagel in. Soms wordt er ook laurier, venkelzaad, gember of anijs toegevoegd. Aangezien India een reusachtig land is, verschilt daar de receptuur van streek tot streek. Je kunt garam masala tegenwoordig bij de supermarkt halen maar een groter aanbod vind je bij de Turkse supermarkt of bij de toko. Maak bijvoorbeeld de klassieker tikka masala, maar dan deze vegetarische versie met tofu in plaats van kip!

Togarashi

Onze culinaire reis zou niet compleet zijn zonder een bijdrage uit Japan, het walhalla voor elke foodie. Togarashi, ook bekend als shichimi togarashi of gewoon shichimi, is een Japanse kruidenmix. De basis vormen chilipeper en szechuanpeper waardoor het mengsel vrij pittig is, dus gebruik niet teveel! Togarashi wordt vaak gebruikt als rub voor vlees maar een vleugje over je vis, groente of bijvoorbeeld een gepocheerd ei tilt het resultaat naar een next level. De biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes heeft alles waar je over droomt op één bord: een mals stukje vlees en knapperige frietjes maar dan met de onweerstaanbare Japanse umami-smaak. Je kunt togarashi online of bij de toko kopen. Zelf maken? Meng in gelijke delen chilivlokken, zwart en wit sesamzaad, gemalen szechuanpeper, gemberpoeder en gemalen nori.

biefstuk