Wat is panzanella?

Panzanella is een Italiaanse salade op basis van brood, rode ui en tomaten. Van origine werd het gerecht gemaakt om oude restjes brood op te maken. Het gerecht is al eeuwen oud en vindt zijn oorsprong in Toscane en Umbrië, maar is tegenwoordig populair in heel midden-Italië. Panzanella is onder de Italianen zelfs zó geliefd dat de dichter Bronzino er in de 16e eeuw een gedicht over schreef. De naam ‘panzanella’ komt waarschijnlijk van de Italiaanse woorden ‘pane’, wat ‘brood’ betekent, en ‘zanella’, wat een diep bord is waar je de salade in kunt serveren.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe maak je panzanella?

Panzanella maak je traditioneel met oud brood en rode ui en serveer je met een dressing van olijfolie, azijn, zout en peper. Sinds de 20e eeuw zijn tomaten echter niet meer weg te denken uit deze Italiaanse klassieker. Gebruik altijd goede, dieprode tomaten voor de lekkerste smaak, of gebruik een mix van verschillende kleuren voor een zomers effect. Tegenwoordig worden ook vaak komkommer en basilicum toegevoegd, wat bij de meeste Italianen nog wel door de beugel kan. Andere toevoegingen, zoals olijven, mozzarella, ansjovis, knoflook, sla, tonijn, eieren en paprika, worden wel gebruikt, maar zijn volgens echte kenners uit den boze. Wij vinden vooral dat deze Italiaanse salade lekker moet zijn en dan kun je best wat experimenteren met verschillende smaken, toch?

Wat kun je er allemaal mee?

Deze Italiaanse broodsalade is het lekkerst op een warme zomerdag: vullend en toch verfrissend. Serveer hem als hoofdmaaltijd of als kleiner bijgerecht bij een stukje vis van de barbecue. In de zomer zijn tomaten op hun lekkerst, dus des te meer reden om deze salade dan een keer te proberen.

Recepten voor panzanella:

Al trek gekregen? Gelukkig delen we hieronder een paar van onze favoriete recepten voor panzanella.

Klassieke panzanella

Voor deze Italiaanse salade maak je het brood zelf! Wel zo lekker toch?!

> naar het recept: klassieke panzanella

panzanella

Salade met perzik en kappertjes

Geef je Italiaanse salade een fruitige twist met deze variant met verse perziken.

> naar het recept: panzanella met perzik en kappertjes

Panzanella met perzik en kappertjes

Broodsalade met geroosterde kip en asperges

Voor dit recept gebruik je pita in plaats van Italiaans brood – een aanrader wat ons betreft!

> naar het recept: panzanella met geroosterde kip en asperges

Panzanella met geroosterde kip en asperges

Lees ook: