Wat is venkel?

Als drop een groente was, zou het venkel zijn. Deze plant behoort tot de schermbloemenfamilie en is het hele jaar te koop bij vrijwel iedere supermarkt. Maar wat is venkel precies? Deze Aziatische groente is een echte smaakmaker in de keuken en is te herkennen aan zijn witte kleur en groene uitschieters. Ook de zaadjes van de venkel zijn populair, daar kun je bijvoorbeeld lekkere kniepertjes mee maken.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Venkel ligt vrijwel altijd in de schappen. Koop deze lekkere groente het liefst zo vers mogelijk, want anders lever je in op smaak. Controleer ook of de witte knol geen bruine vlekken bevat en of het groene loof er fris uitziet.

Hoe smaakt venkel?

Nu we je vraag ‘Wat is venkel?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Venkel heeft een uitgesproken, anijsachtige smaak. De opvallende verschijning is een beetje zoet, maar ook wat pittig als je hem rauw eet. Als je venkel kookt, wordt de smaak zachter.

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

• Airfryer, pastamachines & blenders
• Ontdek uitgeprobeerde recepten
• Alles wat je nodig hebt voor in de keuken

Hoe kan je venkel vervangen?

Toch niet zo’n fan van venkel of gooit de supermarkt roet in het eten door hem niet op voorraad te hebben? Je kunt venkel vervangen door bleekselderij of witlof. De groente heeft echter zo’n specifieke smaak, dat het lastig is om hem écht goed te vervangen.

Welk deel is eetbaar?

Welk deel van venkel kun je eten? Voor de bereiding snijd je de stronk en groene stelen af. Gooi het groen vooral niet weg, want dit is een geweldige garnering voor je gerecht. Als je de groente rauw gebruikt, verwijder je ook de kern van de venkel.

Hoe moet je venkel bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

We benoemden het al even: maar hoe verser de venkel, des te lekkerder hij is. Als je hem pas later wil gebruiken, kun je hem het beste in vershoudfolie wikkelen en in de koelkast. Dan blijft hij ongeveer een week goed. Als je hem langer wil bewaren, kun je de venkel enkele minuten blanceren en vervolgens invriezen. Dan is de groente ongeveer zes maanden houdbaar.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal met venkel? De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven, gebruiken in salades, soepen, sausjes en ga zo maar door. Je kunt er zelfs ijs van maken! Hoe je dat doet? Dat vertelt Emil je in foodies januari. Ren dus snel naar de winkel om jouw exemplaar te bemachtigen.

Heb je al zin gekregen om aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met venkel uit, doe je schort om en tover iets verrassends op tafel!

1. Venkelrisotto met garnalen

2. Gesmoorde venkel met lamsfilet

3. Gestoofde vis met venkel en kikkererwten