Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
wat is venkel

Wat is venkel en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Sperziebonen, bloemkool en wortels zijn voor de meeste foodies wekelijkse kost, maar er zijn ook heerlijke groenten die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over venkel. Want wat is venkel, welk deel kun je gebruiken en wat maak je ermee?

Wat is venkel?

Als drop een groente was, zou het absoluut deze groente zijn. Maar wat is venkel eigenlijk? Deze plant behoort tot de schermbloemenfamilie en is het hele jaar te koop bij vrijwel iedere supermarkt. Deze Aziatische groente is een echte smaakmaker in de keuken en is te herkennen aan zijn witte kleur en groene uitschieters. Ook de zaadjes van de venkel zijn populair, daar kun je bijvoorbeeld lekkere kniepertjes mee maken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Venkel ligt vrijwel altijd in de schappen van de supermarkt of bij de groenteboer. Koop deze lekkere groente het liefst zo vers mogelijk, want anders lever je in op smaak. Controleer ook of de witte knol geen bruine vlekken bevat en of het groene loof er fris uitziet.

Hoe smaakt venkel?

Nu we je vraag ‘wat is venkel?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. De groente heeft een uitgesproken, anijsachtige smaak. De opvallende verschijning is een beetje zoet, maar ook wat pittig als je hem rauw eet. Als je de groente kookt, wordt de smaak zachter.

Hoe kan je het vervangen?

Toch niet zo’n fan of gooit de supermarkt roet in het eten door hem niet op voorraad te hebben? Je kunt venkel vervangen door bleekselderij of witlof. De groente heeft echter zo’n specifieke smaak, dat het lastig is om hem écht goed te vervangen.

Welk deel is eetbaar?

Welk deel kun je eten? Voor de bereiding snijd je de stronk en groene stelen af. Gooi het groen vooral niet weg, want dit is een geweldige garnering voor je gerecht. Als je de groente rauw gebruikt, verwijder je ook de kern van de venkel.

Hoe moet je ‘m bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

We benoemden het al even: maar hoe verser de venkel, des te lekkerder hij is. Als je hem pas later wil gebruiken, kun je hem het beste in vershoudfolie wikkelen en in de koelkast. Dan blijft hij ongeveer een week goed. Als je hem langer wil bewaren, kun je ‘m enkele minuten blancheren en vervolgens invriezen. Dan is de groente ongeveer zes maanden houdbaar in de vriezer.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal met deze groente? De mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven, gebruiken in salades, soepen, sausjes en ga zo maar door. Zelf ijs behoort tot de mogelijkheden. Heb je al zin gekregen om aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met venkel uit, doe je schort om en tover iets verrassends op tafel!

Cover voor

Venkelrisotto met garnalen

Risotto is altijd goed, en zeker als je deze heerlijke variant met garnalen maakt. Veel mensen denken dat risotto moeilijk is om te maken, maar dit recept bewijst absoluut het tegendeel!

Naar het recept
Cover voor

Gesmoorde venkel met lamsfilet

Gesmoorde groente behoudt een bite en zit boordevol smaak. Precies het resultaat wat je krijgt als je aan de slag gaat met dit onweerstaanbare recept met lamsfilet.

Naar het recept
Cover voor

Gestoofde vis met venkel en kikkererwten

Eigenlijk zouden we voor de afwisseling wel eens wat vaker vis mogen eten. Dit recept is wat ons betreft een goed idee, door de vis te stoven behoudt je de vitamines en mineralen. Daarnaast is dit recept ook gewoon heel erg lekker!

Naar het recept
Broodje gegrilde venkel met ingemaakte pepers en amandelen

Broodje gegrilde venkel met ingemaakte pepers en amandelen

Venkel bij de lunch? Jazeker! Venkel is heel lekker gegrild op een broodje, zoals in dit recept.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!