Wat is zwarte knoflook?

Misschien heb je het al weleens voorbij zien komen in een potje of op de ingrediëntenlijst zien staan bij een recept van Yotam Ottolenghi. Maar wat is zwarte knoflook eigenlijk, en wat kun je ermee? Eigenlijk is het antwoord vrij simpel. Het is gewone knoflook, alleen dan gefermenteerd. Witte knoflook wordt wekenlang in een oven geplaatst en gecontroleerd op lage temperatuur gefermenteerd. Door het fermentatieproces vormen de suikers en aminozuren samen melanoidine. Hierdoor worden de teentjes zwart en zacht. Daarnaast verdwijnt de welbekende geur en bevat het meer antioxidanten dan gewone knoflook.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Tot een paar jaar geleden vond je het bijna nergens in Nederland. Door de populariteit van chefs zoals Yotam Ottolenghi is het tegenwoordig vrij makkelijk te verkrijgen. Niet alleen toko’s of online winkels verkopen zwarte knoflook, je vindt het ook bij de meeste (wat grotere) supermarkten. Het product is gefermenteerd, dus zoek niet bij de verse groenten. Vaak vind je het in een gangpad met meerdere smaakmakers en kruiden, in een klein potje.

Hoe smaakt zwarte knoflook?

Daar waar gewone knoflook een scherpe smaak (en geur) heeft, is dat bij de zwarte variant heel anders. Door het fermentatieproces komen er hele andere smaken naar boven. Na het fermenteren verandert de structuur naar zacht en geleiachtig. De smaak is rijk en intens. Totaal niet scherp zoals bij verse knoflook, eerder zacht en zoet. De smaak doet ook wel denken aan soja en rozijnen.

wat is zwarte knoflook?

Hoe kan je het vervangen?

Eigenlijk kun je het niet vervangen. Misschien geeft een wat zoetige sojasaus een vergelijkbaar effect, maar echt vervangen zal niet lukken. De verrassende smaak van zwarte knoflook is zo typisch, dat het nauwelijks te vergelijken is met andere ingrediënten.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Je bewaart het in het potje waarin je het koopt. Het liefst op een donkere en koele plek. Na opening kun je het misschien wel het beste in de koelkast bewaren. Vaak heeft zwarte knoflook door het fermenteren een lange houdbaarheid. Let goed op de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking. Kijk ook goed of deze verandert na opening.

Wat kun je allemaal met zwarte knoflook?

Het is een typische smaakmaker, veel gebruikt in Aziatische recepten. Al komt het ook regelmatig voor in recepten uit het Midden-Oosten. Yotam Ottolenghi is fan van zwarte knoflook. Kook je graag uit zijn boeken? Dan is het geen overbodige luxe om dit ingrediënt standaard in huis te hebben. Naast dat zwarte knoflook een smaakmaker in veel gerechten is, kun je het ook al snack eten. Gewoon zo uit het vuistje.

Recepten met zwarte knoflook:

Benieuwd wat je allemaal met zwarte knoflook kunt maken? Wij verzamelden alvast onze favoriete recepten.

Tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot met zwarte-knoflookvinaigrette

Je kent vast de klassieke steak tartare wel. Maak ook eens kennis met deze heerlijke vegan variant gemaakt van zoete aardappel, appel en sjalot. Met een vinaigrette van zwarte knoflook, waarin zoet en zuur perfect samenkomen qua smaak. Eet smakelijk!

> naar het recept: tartaar van zoete aardappel, appel en sjalot met zwarte-knoflookvinaigrette

Wat is zwarte knoflook? Tartaar van zoete aardappel

Coquille met merg, macadamianoten en knolselderij

Dit recept is misschien wat pittiger om te maken, maar dat mag de pret niet drukken. De smaken zijn namelijk onweerstaanbaar lekker. Organiseer je een etentje voor gasten? Dan is dit gerecht ideaal om te serveren. Gegarandeerd succes!

> naar het recept: coquille met merg, macadamianoten en knolselderij

coquille merg macademianoten

Lees ook: