Wat zijn kappertjes?

Kappertjes zijn de ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant, die vanaf de maand mei tot en met augustus geoogst worden. Je kunt ze dan nog niet eten, want ze moeten eerst geconserveerd worden in pekelwater, azijn en soms in olie. De smaakmakers worden vooral veel gebruikt in de Italiaanse keuken, maar in de Franse keuken zie ze steeds vaker. Een bijzondere soort is de kapperappel. Dit is een grotere variant die veel wordt gebruikt in de Spaanse keuken. In de blog ‘wat zijn kapperappeltjes en wat kun je ermee?‘ vertellen we je alles over deze soort!

De kappertjesplant houdt van een warm klimaat en kom je vooral tegen in het Middellandse Zeegebied. Hier een kappertjesplant houden is geen optie, maar niet getreurd: je kunt ook Oost-Indische waterkers gebruiken. Bij de waterkers pluk je het zaadbolletje dat overblijft als ze nog vers zijn (in tegenstelling tot de bloemknoppen zoals bij de kappertjesplant). Deze zaadbolletjes leg je vervolgens in zout of azijn en tada, je hebt je eigen kappertjes.

De smaak

Alle soorten kappertjes hebben een lichtgroene kleur als ze geplukt worden. De kleur wordt donker door de azijn en het zout. Kappertjes hebben over het algemeen een frisse, peperige en pikante smaak, die nog wordt beïnvloedt door het soort water waar ze in zitten. Varianten die in olijfolie zitten hebben een wat minder heftige smaak dan de kappertjes die in zout of azijn zitten.

Hoe kies je de juiste kappertjes?

Als je kappertjes gaat kopen is het raadzaam om te kijken naar de kleur van het zoute water. Het water moet namelijk doorzichtig zijn in plaats van troebel. Als het zoute water troebel is geworden betekent dit dat je kappertjes oud zijn en niet meer lekker zullen smaken.

Koken met kappertjes

Kappertjes worden vaak gebruikt ter garnering, maar ze zijn ook erg lekker in salades. Combineer deze zure bommetjes dan met een frisse, zoete salade als tegenhanger. Als je vitello tonnato gaat maken kunnen de kappertjes niet missen. Dit is één van de basis ingrediënten van de saus, maar ook hier gebruik je ze als garnering. Kappertjes kun je verder goed combineren met vis zoals deze zwaardvis met krokant gebakken kappertjes  of met vlees zoals dit zomerse lamsvlees met tomaten kappertjessalsa. De mogelijkheden zijn eindeloos!