
Tajines, couscous, lamsvlees, fruit en heel veel kruiden. Een paar onderdelen van de typische Marokkaanse keuken. Zin om deze smaken zelf te proeven? Maak dan deze heerlijke Marokkaanse gerechten thuis!
Lees verder na de advertentie
Marokkaanse gerechten
De Marokkaanse keuken staat bekend om haar rijke smaken, geurige specerijen en kleurrijke presentaties. En daar houden wij ontzettend van! Van tajines tot vullende maaltijdsoepen en van b’stilla tot zoete lekkernijen, Marokkaanse gerechten zijn ontzettend veelzijdig. Ontdek de keuken van Marokko aan de hand van de door ons daarop geïnspireerde recepten.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Marokkaans eten
In Marokko maken ze heel veel tajines. Dit zijn stoofgerechten die worden bereid in een klassieke, vaak mooi beschilderde, aardwerken pot. Dit zijn voornamelijk stoofgerechten met lamsvlees, kip en groenten, en bereid met veel kruiden en specerijen. Wat ze hier vaak bij serveren is couscous en brood, zoals batbout, harcha en bahgrir.
Wat ook niet mag ontbreken in de Marokkaanse keuken zijn b’stilla (gevulde hartige pasteitjes) en rfissa (kip met linzen). Ook soepen als harira en bissara zijn erg populair. De eerste wordt gemaakt van linzen en is rijkgevuld, de ander is een romige soep gemaakt van tuinbonen of spliterwten.
En natuurlijk niet te vergeten, de zoete lekkernijen uit Marokko. Denk hierbij aan chebakia (gefrituurd sesamgebak), sellou (nootachtige lekkernij) en kaab el ghazal (“gazellenhoorntjes” van amandelpasta en oranjebloesemwater).
Marokkaanse recepten
Er zijn dus genoeg Marokkaanse recepten om thuis te maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Harira soep
Harira is het nationale gerecht van Marokko. Al wordt de soep het hele jaar door gegeten, de soep staat tijdens de ramadan steevast op tafel.

Kipbastilla
Mounir Toub: “Bastilla is een typisch Marokkaans gerecht dat men vroeger bereidde met duif in plaats van kip. Beide lekker! Eet deze kipbastilla bij voorkeur met je handen, zodat je optimaal kunt genieten van dit koningsmaal.”

Griesmeelkoekjes
Ilham: “Veel Marokkaanse koekjes, ghriyba be smeeda, zijn heel bewerkelijk en daardoor lastig om te maken, maar deze lekkere koekjes kunnen niet mislukken!”

Couscous met gehaktballetjes
Abdel Alaoui: “Dit gerecht is eigenlijk een tajine met gehaktballetjes, maar ik serveer het graag met couscous.”

Groentetajine met homemade flatbread
In een stoof, als basis voor de hummus of in een salade: kikkererwten kunnen overla bij. Deze heerlijke en voedzame peulvrucht is een echte alleskunner. Dat proef je in dit recept…
Foodies favoriet

Kies jij voor extra véél of extra veelzijdig? Nu -15% korting op de XXL of Dual Zone airfryer.
Kortingscode: FOODIES15

Chebekia
Deze traditionele Marokkaanse koek is een typische ramadanlekkernij. Het maken vraagt wat tijd en vaardigheid, maar is zeker de moeite waard!

Falafelmacaron
Mounir Toub: “Tijdens Eid neemt iedereen wat mee en staat de tafel binnen de kortste keren vol met koekjes. Tussen al dat zoete geweld is iets hartigs een welkome verrassing, zoals deze macaron met als basis falafel.”

Arabische chocoladeletters
Chocoladeletters kennen we in Nederland natuurlijk van Sinterklaas, maar Arabische chocoladeletters maken voor eid el fitr is ook ontzettend lekker en leuk, bijvoorbeeld om samen met je kinderen te maken of om cadeau te geven.

Lamsschouder met knoflook en boter
Ilham: “Deze del’aa faran is lekker gegarneerd met pruimen, knapperig gebakken amandelen of ingemaakte olijven.”

Kadaifitoetje
Kadaif ken je misschien wel van kunefe, een traditioneel gerecht van kadaif dat in veel landen in het Midden-Oosten wordt gegeten, meestal gebakken met een witte kaasvulling en siroop. Maar je kunt er ook veel andere lekkere dingen mee maken, zoals deze toetjes met karamelroom en pistache.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Onze tips

Koken met couscous: 13 heerlijke recepten

Spicy cornbread muffins: Mexicaans, Marokkaans of Limburgs?

Hoe gebruik je een tajine?

5x de lekkerste recepten met kikkererwten

9x recepten met aubergine die je meteen wil maken

Paashapjes: met deze recepten organiseer jij de borrel

Zalmwraps maken? Dit zijn de lekkerste recepten

Dit zijn de beste recepten voor het Paasdiner
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.