Foodies 03/2025: Airfryer
Crispy comfort
Airfryer cover
groentetajine-vegabond-scaled.

Marokkaanse gerechten: deze recepten wil je proberen

Tajines, couscous, lamsvlees, fruit en heel veel kruiden. Een paar onderdelen van de typische Marokkaanse keuken. Zin om deze smaken zelf te proeven? Maak dan deze heerlijke Marokkaanse gerechten thuis!

Lees verder na de advertentie

Marokkaanse gerechten

De Marokkaanse keuken staat bekend om haar rijke smaken, geurige specerijen en kleurrijke presentaties. En daar houden wij ontzettend van! Van tajines tot vullende maaltijdsoepen en van b’stilla tot zoete lekkernijen, Marokkaanse gerechten zijn ontzettend veelzijdig. Ontdek de keuken van Marokko aan de hand van de door ons daarop geïnspireerde recepten.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Marokkaans eten

In Marokko maken ze heel veel tajines. Dit zijn stoofgerechten die worden bereid in een klassieke, vaak mooi beschilderde, aardwerken pot. Dit zijn voornamelijk stoofgerechten met lamsvlees, kip en groenten, en bereid met veel kruiden en specerijen. Wat ze hier vaak bij serveren is couscous en brood, zoals batbout, harcha en bahgrir.

Wat ook niet mag ontbreken in de Marokkaanse keuken zijn b’stilla (gevulde hartige pasteitjes) en rfissa (kip met linzen). Ook soepen als harira en bissara zijn erg populair. De eerste wordt gemaakt van linzen en is rijkgevuld, de ander is een romige soep gemaakt van tuinbonen of spliterwten.

En natuurlijk niet te vergeten, de zoete lekkernijen uit Marokko. Denk hierbij aan chebakia (gefrituurd sesamgebak), sellou (nootachtige lekkernij) en kaab el ghazal (“gazellenhoorntjes” van amandelpasta en oranjebloesemwater).

Marokkaanse recepten

Er zijn dus genoeg Marokkaanse recepten om thuis te maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Harira

Harira soep

Harira is het nationale gerecht van Marokko. Al wordt de soep het hele jaar door gegeten, de soep staat tijdens de ramadan steevast op tafel.

Naar het recept
Kipbastilla

Kipbastilla

Mounir Toub: “Bastilla is een typisch Marokkaans gerecht dat men vroeger bereidde met duif in plaats van kip. Beide lekker! Eet deze kipbastilla bij voorkeur met je handen, zodat je optimaal kunt genieten van dit koningsmaal.”

Naar het recept
griesmeelkoekjes

Griesmeelkoekjes

Ilham: “Veel Marokkaanse koekjes, ghriyba be smeeda, zijn heel bewerkelijk en daardoor lastig om te maken, maar deze lekkere koekjes kunnen niet mislukken!”

Naar het recept
Couscous met gehaktballetjes

Couscous met gehaktballetjes

Abdel Alaoui: “Dit gerecht is eigenlijk een tajine met gehaktballetjes, maar ik serveer het graag met couscous.”

Naar het recept
Groentetajine met homemade flatbread

Groentetajine met homemade flatbread

In een stoof, als basis voor de hummus of in een salade: kikkererwten kunnen overla bij. Deze heerlijke en voedzame peulvrucht is een echte alleskunner. Dat proef je in dit recept…

Naar het recept

Foodies favoriet

Airfry PFAS-VRIJ met GreenPan
Airfry PFAS-VRIJ met GreenPan

Kies jij voor extra véél of extra veelzijdig? Nu -15% korting op de XXL of Dual Zone airfryer.
Kortingscode: FOODIES15

Chebakia koekjes

Chebekia

Deze traditionele Marokkaanse koek is een typische ramadanlekkernij. Het maken vraagt wat tijd en vaardigheid, maar is zeker de moeite waard!

Naar het recept
Falafelmacaron

Falafelmacaron

Mounir Toub: “Tijdens Eid neemt iedereen wat mee en staat de tafel binnen de kortste keren vol met koekjes. Tussen al dat zoete geweld is iets hartigs een welkome verrassing, zoals deze macaron met als basis falafel.”

Naar het recept
Arabische chocoladeletters

Arabische chocoladeletters

Chocoladeletters kennen we in Nederland natuurlijk van Sinterklaas, maar Arabische chocoladeletters maken voor eid el fitr is ook ontzettend lekker en leuk, bijvoorbeeld om samen met je kinderen te maken of om cadeau te geven.

Naar het recept
Lamsschouder met knoflook en boter

Lamsschouder met knoflook en boter

Ilham: “Deze del’aa faran is lekker gegarneerd met pruimen, knapperig gebakken amandelen of ingemaakte olijven.”

Naar het recept
Kadaifitoetje

Kadaifitoetje

Kadaif ken je misschien wel van kunefe, een traditioneel gerecht van kadaif dat in veel landen in het Midden-Oosten wordt gegeten, meestal gebakken met een witte kaasvulling en siroop. Maar je kunt er ook veel andere lekkere dingen mee maken, zoals deze toetjes met karamelroom en pistache.

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!