
Vergeet sushi en ceviche: de poké bowl is hét rauwe visgerecht dat je hart zal veroveren. Poké – Hawaïaans voor snijden – is op Hawaï razend populair en inmiddels zijn we hier ook dol op poké bowls. Wij delen de lekkerste recepten om je eigen poké bowl te maken!
Poké bowl
Stel je even voor… Je voeten in het witte zand, de ruisende zee in beeld. En dan een kommetje met zilte gemarineerde vis in de ene hand en een heerlijke cocktail in de andere hand. Denken we aan poké bowl, dan is het eilandgevoel van Hawaï niet ver weg!
Het strand is precies de plek waar de poké bowls ooit ontstonden. Vissers verkochten de kleine afsnijdsels van hun vers gevangen vis als snack. Hawaï kent Aziatische invloeden vanuit Japan en smaakmakers als sojasaus, lente-uitjes en sesamolie werden al snel ingezet om de blokjes rauwe vis op smaak te brengen. Inmiddels kennen we heel veel soorten poké bowls en wordt ook andere proteïne gebruikt als basis, zoals tofu en tempeh.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Poké bowl recepten
Met zo veel verschillende soorten poké bowls zijn er natuurlijk ook een hele hoop recepten:

Poké bowl met zalm
We maakten ook een heerlijke bowl met zalm en rijst. De verse avocado en smaakvolle sesamolie passen goed bij verse vis. Zorg ervoor dat je zalm van goede kwaliteit gebruikt, haal niet zomaar een stukje bij de supermarkt. Ga op de dag zelf naar de visboer, je proeft gegarandeerd het verschil!

Vegan poké bowl
Deze vegan variant bevat lekker veel groenten, tofu, rijst én een plantaardige dressing. Zeg maar aloha tegen deze poké bowl!

Ponzu-tofu-pokébowl
Ponzu is een typisch Japanse saus gemaakt van sojasaus, azijn en citrusvruchten. Een heerlijke toevoeging aan je Aziatische gerechten, zoals in dit recept.

Pokébowl met gerookte tempeh
Hou je niet zo van vis of eet je liever vegetarisch? Niet getreurd, ook dan hebben we de lekkerste recepten voor je. Wat dacht je van deze variant met gerookte tempeh? Je kunt de tempeh zelf roken, of kant-en-klaar kopen bij een biologische supermarkt. Lekker met een beetje wasabimayonaise voor wat extra pit!

Poké bowl met tofu
De perfecte poké bowl is niet alleen mooi kleurrijk, maar ook rijk aan smaken en structuren. Deze poké bowl is helemaal vegan, makkelijk te maken en zit bomvol smaak.
Poké bowl variaties
De klassieke bowl met Japanse marinade is nog steeds erg populair. Je komt hem dan ook veel tegen geserveerd met rijst, zeewier en edamame (groene sojaboontjes). Vaak wordt geelvintonijn gebruikt, maar ook inktvis, zalm en sint-jakobsschelpen doen het goed als basis.
Inmiddels is het visgerecht overgewaaid naar de VS, waar het op elke plek weer een ander smaakje krijgt. Zo is er bijvoorbeeld de Mexicaanse variant met ingemaakte jalapeño’s en tortillachips, krijgt de poké bowl in Californië een marinade met mayonaise en belandt de poké bowl op andere plaatsen regelmatig op een broodje, in een salade of op een tortilla.
In Nederland kun je tegenwoordig in elk stad je hart ophalen voor een heerlijk gevuld kommetje, maar wie nieuwsgierig is duikt natuurlijk zelf de keuken in. Je hebt niet veel nodig, slechts de meest verse vis die je kunt krijgen.
Nieuwsbrief
Wat is een poké bowl eigenlijk?
Een poké bowl wordt weleens vergeleken met het Zuid-Amerikaanse visgerecht ceviche. Daar waar ceviche fris is door gebruik van citroen- en limoensap en goed is voor het garen van de vis, is een poké bowl meer hartig van smaak en wordt de vis hier vaak rauw gegeten.
Zoals eerder benoemd komt deze bowl uit Hawaï. Voor een snelle snack of fijne maaltijd is daar dan ook altijd wel een poké bowl voorhanden. In restaurants of op de hoek van de straat, een kommetje met blokjes rauwe vis, subtiel op smaak gebracht met een marinade, is zo besteld.

Poké bowl met zalm
Deze vegan poké bowl bevat lekker veel groenten, tofu, rijst én een plantaardige dressing.
Ingrediënten
- 125 g witte rijst
- zout
- 500 g verse zalm (sashimi-kwaliteit)
- 1 avocado
- 1 el sesamzaad
- 4 lente-uitjes
- 1 rode peper
- 1 sjalotje
- 115 ml sojasaus
- 2 el sesamolie
- 1 el suiker
- 1/2 tl gemberpoeder
- 150 g zeewiersalade
Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met wat zout. Snijd de zalm in blokjes. Halveer de avocado en verwijder de pit. Schil de avocado en snijd hem in blokjes.
Rooster het sesamzaad in een droge pan goudbruin. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringen. Snijd de rode peper in de lengte in en verwijder eventueel de zaadlijsten. Was de rode peper en snijd hem schuin in ringen. Pel de sjalot en snijd hem in dunne ringen.
Meng de sojasaus met de sesamolie, de suiker, het gemberpoeder, het sesamzaad en de rode peper. Meng er de zalm en de avocado doorheen. Serveer de poké in kommen met de rijst en de zeewiersalade.
Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: eigen collectie
Onze tips

Sushi maken: de lekkerste ideeën voor de vulling

Wat zijn edamame en wat kun je ermee?

Deze Aziatische smaakmakers zitten boordevol umami

Ponzu: wat is het + heerlijke recepten

No waste: dit is hoelang je verschillende soorten gebak kunt bewaren

Zo kan je het beste jouw vieze gourmetstel schoonmaken

Foodies testen: deze producten raden wij aan

9x de lekkerste gourmet recepten

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.



