Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
anne maakt baklava bij aanrecht

Van baklava tot kebab: deze Turkse recepten wil je maken

Profielfoto van
JulieJulie van den Berg

De Turkse keuken staat bekend om zijn smaakvolle rijstgerechten met kip of lamsvlees, zoete baklava en natuurlijk het klassieke broodje döner kebab. Maar er is zo veel meer… Daarom delen we meer over deze heerlijke keuken, de lokale eetgewoontes en onze favoriete Turkse recepten!

Lees verder na de advertentie

Turkse gerechten

Turkije is een groot land met veel verschillende regio’s. De invloeden uit Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië zorgen voor een hele gevarieerde keuken. Toch is er een gemene delen: de gebruikte Turkse ingrediënten zijn altijd supervers. Zo komen alle smaken goed tot zijn recht.

En dit moet ook, want Turks eten bestaat vaak uit heel veel verschillende ingrediënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pilav, waar rijst met vlees, groenten, fruit en verse kruiden wordt gemaakt en wordt geserveerd met een bijpassende saus.

Turks eten

Loopt het water je al in de mond? Check dan snel ons themanummer of lees online verder want onderaan dit artikel delen we onze favoriete Turkse gerechten!

Eten delen met mezze

Naast goedgevulde hoofdgerechten houden ze er in Turkije ook van om eten te delen. Ze zetten dan allemaal kleine gerechtjes op tafel, ook wel mezze genoemd. Denk hierbij aan filodeeghapjes met verschillende vullingen, Turks brood, gevulde aubergines, of Yaprak Dolma: wijnbladeren gevuld met een graansoort. Hiernaast serveren ze ook graag een linzensoep. Om de avond goed af te sluiten drinken ze samen thee onder het genot van een zoete lekkernij, bijvoorbeeld baklava of Turks Fruit.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Turkse recepten

Wij zetten de lekkerste Turkse recepten voor je op een rijtje. Voor het maken van een uitgebreid Turks ontbijt tot het omtoveren van je doorsnee diner tot een Turks feestmaal.

Lahmacun weekmenu

Lahmacun (Turkse pizza)

Dit recept voor lahmacun – misschien ken je het als Turkse pizza – is onweerstaanbaar lekker én ook nog eens gemakkelijk om te maken. En het leuke is dat je natuurlijk eindeloos kunt variëren met je favoriete toppings.

Naar het recept
Full Turkish breakfast op tafel

Turks ontbijt

Wil jij wel eens wat anders dan je Hollandse ontbijt met een bammetje met kaas? Ga voor een uitgebreid Turks ontbijt! Een Turks ontbijt is een feestje voor je smaakpapillen doordat het bestaat uit verschillende kleine gerechtjes. Denk bijvoorbeeld aan roerei, salade en platbrood.

Naar het recept

Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement

Turkse linzensoep

Turkse linzensoep

Turkse linzensoep alias mercimek çorbasi, een heerlijke, eenvoudige Turkse soep op basis van rode linzen. En ja, er bestaat ook een pakjesversie van, alleen niet in Nederland. Maar die heb je gelukkig ook helemaal niet nodig.

Naar het recept
Turkse eieren

Turkse eieren (Çilbir)

Dit recept voor Turkse eieren is snel en makkelijk voor de brunch. Traditioneel gebruik je er pul biber bij, gedroogde rodepepervlokken, maar gerookte paprikapoeder is ook lekker en geeft een mooie rode kleur.

Naar het recept
Tomatenorzo met köfte yoghurt en pul-biberboter

Tomatenorzo met köfte, yoghurt en pul-biberboter

De Turkse invloeden maken dit gerecht helemaal compleet. De romige yoghurt, pikante pul-biber en hartige köfte gaan ontzettend goed samen. Combineer dat allemaal met tomatenorzo en je hebt het eenpansgerecht van je dromen!

Naar het recept
turks fruit_turksfruit

Turks fruit

Een zoete Turkse lekkernij die eigenlijk op elk moment van de dag kunt eten. Wist je dat je deze in elke vorm en kleur kunt maken die je wilt? Een leuke traktatie of gewoon als lekker treat momentje tussendoor!

Naar het recept
FAVORIET VAN JULIE
Tomatenorzo met köfte yoghurt en pul-biberboter

Tomatenorzo met köfte, yoghurt en pul-biberboter

Köfte en yoghurt zijn een heerlijke combinatie. Samen met alle kruiden die door dit gerecht gaan, zorgt het voor een heerlijk feestmaal. Super makkelijk te maken en een plaatje op je bord.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • zout en peper
  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui (fijngesnipperd)
  • 6 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 volle el gedroogde oregano
  • 2 el tomatenpuree
  • 800 g tomatenblokjes (blik)
  • 1 el suiker
  • 300 g orzo
  • 50 g boter
  • 1 volle tl pul biber (Turkse chilivlokken)
  • 150 g Griekse yoghurt (om te serveren)

Bereiding

  1. Doe het gehakt in een grote kom, bestrooi met zout en peper en kneed het met je handen door. Vorm ca. 40 enigszins langwerpige balletjes van ca. 13 g per stuk van het gehakt en houd apart.

  2. Verhit de olie in een grote koekenpan met deksel op middelhoog vuur en fruit de ui er 5-6 minuten in tot hij zachter en goudkleurig is. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten tot hij zachter, maar niet verkleurd is.

  3. Voeg de köfte toe aan de pan en bak 6-7 minuten tot ze rondom bruin zijn. Roer niet te veel in de pan – dan kunnen de köfte kapotgaan. Schud in plaats daarvan met de pan om ze om te draaien.

  4. Voeg het paprikapoeder, de oregano, de tomatenpuree, de tomatenblokjes en de suiker toe. Breng op smaak met zout en peper. Schud met de pan om alles te mengen en laat 5-6 minuten koken. Roer de köfte er voorzichtig doorheen (als het goed is zijn ze daar nu stevig genoeg voor). Leg het deksel op de pan en laat ca. 10 minuten koken.

  5. Neem het deksel van de pan, strooi de orzo over de saus en schenk er 500 ml water bij. Roer goed door. Kook ca. 20 minuten tot de orzo gaar is en het vocht heeft opgenomen.

  6. Smelt de boter in een klein pannetje op middellaag vuur, voeg de pul biber toe en neem van het vuur. Laat even trekken. Wentel de pan tussendoor een paar keer. Serveer de orzo en de köfte, lepel de Griekse yoghurt erop en besprenkel met de pul-biberboter.

Receptuur: Sabrina Ghayour Fotografie: Craig Robertson Styling & foodstyling: Angela Boggiano

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!