Wat is oranjebloesemwater?

Oranjebloesemwater is een extract dat vrijkomt bij het destilleren van bloemblaadjes van een sinaasappel. Het is vergelijkbaar met rozenwater, waarbij rozenblaadjes worden getrokken, en het wordt ook gebruikt in parfum.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Je vindt het vaak bij Turkse of Marokkaanse winkels, bij de Aziatische toko, in bakspeciaalzaken, bij de Dille & Kamille of in de grotere supermarkten.

Hoe smaakt het?

Oranjebloesemwater heeft een hele sterke, sinaasappelachtige en bloemige smaak. Het kan snel overheersen, dus wees voorzichtig wanneer je het in een gerecht verwerkt.

Hoe vervang je het?

Ben je niet zo’n fan van die bloemige smaak? Dan kun je in plaats van oranjebloesemwater ook sinaasappelsap gebruiken. Voor een zachtere smaak kun je ook voor vanille-extract gaan. Houd je wel van bloemig, maar heb je geen oranjebloesemwater in huis? Dan kun je ook rozenwater gebruiken. Daarvoor geldt echter hetzelfde: de smaak hiervan kan gauw overheersen, dus gebruik niet teveel.

Wat kun je er allemaal mee?

Oranjebloesemwater wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten. Vaak zie je het in baklava recepten of andere zoete baksels terug, maar ook romige desserts, drankjes of in hartige gerechten als couscous of in een tajine.

Recepten met oranjebloesemwater

Oranjebloesemwater wordt veel gebruikt in de Arabische, Indiase en Turkse keuken. Zowel in zoete als hartige gerechten. Om de veelzijdigheid van deze aromatische smaakmaker te laten zien delen een aantal verschillende recepten.

Sinaasappel-amandeltaart met oranjebloesem

Janneke: “De oranjebloesem in dit recept is bedoeld om dat sinaasappelige aroma nog wat te versterken. Wees er zuinig mee, want zodra het gaat overheersen is de charme ervan weg. Als je er sowieso niet van houdt, of als je het niet in huis hebt, kun je het ook weglaten.”

> naar het recept: sinaasappel-amandeltaart met oranjebloesem

Gevulde meloen met oranjebloesemwater

Heerlijk voor een warme zomerdag, deze fruitsalade met oranjebloesemwater. Serveer ‘m in een uitgeholde meloen, dat ziet er ook nog eens hartstikke gezellig uit.

> naar het recept: gevulde meloen met oranjebloesemwater

Gevulde meloen met oranjebloesemwater

Baklava met pistache en oranjebloesem

In baklava recepten kom je vaak oranjebloesem tegen, zo ook in deze variant met pistachenootjes. Lekker zoet en plakkerig, om (letterlijk!) je vingers bij af te likken.

> naar het recept: baklava met pistache en oranjebloesem

Baklava met pistache en oranjebloesem

B’stilla met scharrelkip

Ook in hartige gerechten wordt het extract regelmatig gebruikt, zie bijvoorbeeld deze Marokkaanse b’stilla gevuld met kip.

> naar het recept: b’stilla met scharrelkip

Bstilla met scharrelkip

Lees ook: