Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
gekookte eieren water planten

Deze recepten maak je met overgebleven eiwit

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag vertellen we je wat je nog allemaal kunt maken met overgebleven eiwit.

Eiwit over?

Het is een bekend probleem bij thuisbakkers: overgebleven eiwit.  Je splitst de eieren omdat je of het eiwit of het eigeel nodig hebt. Het andere deel houdt je automatisch over. Maar wat doe je hier vervolgens mee? Gooi overgebleven eiwit vooral niet weg en maak er wat anders lekkers mee. Wij helpen je met inspiratie! Zo belandt overgebleven eiwit nooit meer in de prullenbak.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Overgebleven eiwit bewaren

Heb je eiwit over en wil je dat niet gelijk gebruiken? Geen probleem! Volgens het Voedingscentrum kun je het ook bewaren. In een afgesloten bakje blijft het tot één dag houdbaar in de koelkast. Liever langer? Dan kun je de eiwitten ook invriezen. Zo blijven ze tot wel drie maanden goed. Een handige truc: schenk de eiwitten in een ijsblokjesvorm en vries deze in. Is het eiwit bevroren? Haal ze dan uit de ijsblokjesvorm en bewaar ze in een zakje. Zo heb je ze altijd bij de hand.

ei

Meringue

De ultieme manier om eiwit te verwerken is meringues maken. En dat is zeker geen straf. Want als het om een feestelijke uitstraling gaat, zijn desserts met meringue niet te overtreffen. En de smaak? Met vullingen en toppings kun je alle kanten op. Er zijn alleen wel een aantal punten waarmee je even rekening moet houden om deze mooie toefjes te krijgen. Allereerst zorg je ervoor dat de eieren niet uit de koelkast komen, dan kloppen de eiwitten minder mooi op. Bewaar ze dus op kamertemperatuur. Verder is het heel belangrijk dat je de kom en garde goed ontvet, anders kan je heel lang kloppen zonder dat de eiwitten stijf worden.

meringues maken overgebleven eiwit

> naar het recept voor frambozenmeringue met lavendel en honing

Pavlova

Heb je de smaak te pakken? Maak dan eens een luchtige meringue-taart. Oftewel: een pavlova. Omdat er zelfs geen eigeel aan te pas komt is dit het perfecte nagerecht om je overgebleven eiwit mee op te maken. Met de topping van vers fruit kun je naar wens variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een citroenpavlova met bramenpavlova met bloedsinaasappels of eentje met gegrilde perzik en mascarponeroom? Jij kiest jouw favoriet!

pavlova's bakken Frambozen-sinaasappel-pavlova met amandel

> naar het recept voor frambozen-sinaasappel-pavlova met amandel

Eiwit over? Maak macarons

Wat veel mensen niet weten, is dat je voor het maken van macarons alleen eiwit nodig hebt. Het eigeel heb je niet nodig. De juiste verhoudingen zijn belangrijk bij het maken van macarons. Weeg daarom alles, ook de eiwitten en het water, af. Alleen zo krijg je van die mega mooie macarons waar een Parijse patissier jaloers op kan zijn.

recept voor de beste macarons

> naar het recept voor macarons

Schuimpjes

Schuimpjes zijn een heerlijke zoete lekkernij. En het beste? Je maakt ze hartstikke eenvoudig thuis! Het enige wat je hoeft te doen is suiker met eiwit stijf te kloppen. Eventjes de oven in en smullen maar!

meringue Kleurenschuimpjes

> naar het recept voor kleurenschuimpjes

Cocktails & mocktails

Eiwit in je cocktail? Jazeker! Zo’n mooi schuimlaagje krijgt je drankje niet zomaar. Die creëer je door eiwitten mee te shaken. Kijk maar bij dit recept voor een Golden Sour.

Golden Sour

Lees meer over eieren:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!