
Eiwit over?
Lees verder na de advertentie
Het is een bekend probleem bij thuisbakkers: overgebleven eiwit. Je splitst de eieren omdat je of het eiwit of het eigeel nodig hebt. Het andere deel houdt je automatisch over. Maar wat doe je hier vervolgens mee? Gooi overgebleven eiwit vooral niet weg en maak er wat anders lekkers mee. Wij helpen je met inspiratie! Zo belandt overgebleven eiwit nooit meer in de prullenbak.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Overgebleven eiwit bewaren
Heb je eiwit over en wil je dat niet gelijk gebruiken? Geen probleem! Volgens het Voedingscentrum kun je het ook bewaren. In een afgesloten bakje blijft het tot één dag houdbaar in de koelkast. Liever langer? Dan kun je de eiwitten ook invriezen. Zo blijven ze tot wel drie maanden goed. Een handige truc: schenk de eiwitten in een ijsblokjesvorm en vries deze in. Is het eiwit bevroren? Haal ze dan uit de ijsblokjesvorm en bewaar ze in een zakje. Zo heb je ze altijd bij de hand.
Meringue
De ultieme manier om eiwit te verwerken is meringues maken. En dat is zeker geen straf. Want als het om een feestelijke uitstraling gaat, zijn desserts met meringue niet te overtreffen. En de smaak? Met vullingen en toppings kun je alle kanten op. Er zijn alleen wel een aantal punten waarmee je even rekening moet houden om deze mooie toefjes te krijgen. Allereerst zorg je ervoor dat de eieren niet uit de koelkast komen, dan kloppen de eiwitten minder mooi op. Bewaar ze dus op kamertemperatuur. Verder is het heel belangrijk dat je de kom en garde goed ontvet, anders kan je heel lang kloppen zonder dat de eiwitten stijf worden.
> naar het recept voor frambozenmeringue met lavendel en honing
Pavlova
Heb je de smaak te pakken? Maak dan eens een luchtige meringue-taart. Oftewel: een pavlova. Omdat er zelfs geen eigeel aan te pas komt is dit het perfecte nagerecht om je overgebleven eiwit mee op te maken. Met de topping van vers fruit kun je naar wens variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een citroenpavlova met bramen, pavlova met bloedsinaasappels of eentje met gegrilde perzik en mascarponeroom? Jij kiest jouw favoriet!
> naar het recept voor frambozen-sinaasappel-pavlova met amandel
Eiwit over? Maak macarons
Wat veel mensen niet weten, is dat je voor het maken van macarons alleen eiwit nodig hebt. Het eigeel heb je niet nodig. De juiste verhoudingen zijn belangrijk bij het maken van macarons. Weeg daarom alles, ook de eiwitten en het water, af. Alleen zo krijg je van die mega mooie macarons waar een Parijse patissier jaloers op kan zijn.
> naar het recept voor macarons
Schuimpjes
Schuimpjes zijn een heerlijke zoete lekkernij. En het beste? Je maakt ze hartstikke eenvoudig thuis! Het enige wat je hoeft te doen is suiker met eiwit stijf te kloppen. Eventjes de oven in en smullen maar!
> naar het recept voor kleurenschuimpjes
Cocktails & mocktails
Eiwit in je cocktail? Jazeker! Zo’n mooi schuimlaagje krijgt je drankje niet zomaar. Die creëer je door eiwitten mee te shaken. Kijk maar bij dit recept voor een Golden Sour.
Lees meer over eieren:
Eidooiers of eigeel over? Dit maak je ermee!
Feitjes over eitjes: verschillende soorten eieren
Shocking! Dit is het verschil tussen witte en bruine eieren
Onze tips

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.