Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
ei

Eidooiers of eigeel over? Dit maak je ermee

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Wij laten zien dat je echt nooit eten weg hoeft te gooien. Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken.

Eigeel over

Eigeel over? Het is iets wat in de beste keukens voorkomt. In veel recepten wordt er gevraagd om eieren te splitsen; je scheidt hiervoor het eiwit van de eidooier. Dit is bijvoorbeeld het geval bij meringue. Wanneer je dit dessert maakt, gebruik je alleen de eiwitten. Het eigeel houdt je in principe over. Maar wat doe je hier vervolgens mee? Gooi deze eidooiers vooral niet weg en maak er wat anders lekkers mee. Wij helpen je met inspiratie! Zodat je nooit meer overgebleven eigeel hoeft weg te gooien.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Eidooiers bewaren

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het eigeel niet gelijk wilt of kunt gebruiken. In dat geval kun je de eidooiers ook gewoon bewaren om later te verwerken. Het Voedingscentrum raad aan om de eidooiers onder water of olie te bewaren in de koelkast. Bewaar ze niet langer dan 1 dag, rauwe eidooiers drogen namelijk snel uit. Wil je ze wat langer bewaren? Klop het eigeel dan los en vries het in een afgesloten bakje in. Zo blijft het tot wel drie maanden goed.

gekookte eieren water planten

Recepten met eigeel of eidooiers

Je kunt de overgebleven eidooiers ook prima in de keuken gebruiken. Er zijn namelijk ook heel veel gerechten waarin juist alleen het eigeel verwerkt wordt. Zowel zoet of hartig, met eigeel kun je alle kanten op. Zo kun je haast alle deegwaren bestrijken met eigeel zodat het een prachtige glans krijgt tijdens het afbakken. Ter inspiratie verzamelden wij onze favoriete recepten. Welke ga jij maken?

Desserts

In veel desserts gebruik je juist alleen het eigeel omdat het zorgt voor een mooie binding en romige textuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van banketbakkersroom? Dit is eigenlijk geen echte room maar een gekookte, puddingachtige crème op basis van melk, vanille, suiker en eidooiers. Met deze room maak je vervolgens de heerlijkste desserts zoals de tompouce en het puddingbroodje, maar ook taarten, eclairs, vlaaien en soezen worden ermee gevuld. Met dezelfde ingrediënten maak je ook eenvoudig zelf vanillevla of crème brûlée.

Banketbakkersroom eigeel over

Advocaat

Romig, zoet en met een tik. In de jaren zestig was een glaasje advocaat lepelen nog helemaal bon ton. Maar uiteindelijk wordt alles weer retro, ook advocaat. En stiekem is de romige eierlikeur erg lekker. Met ons recept maak je het eenvoudig zelf met je overgebleven eidooiers. Puur oplepelen uit een glaasje mag, of gebruik hem in een advocaattaart, ijs of bonbons.

zelf advocaat maken eigeel over

Sauzen

Met overgebleven eidooiers maak je de meest bekende sauzen zoals mayonaise en hollandaisesaus. Door de toevoeging van eigeel kan vet zich goed met azijn verbinden, waardoor er zijdezachte sauzen ontstaan.

citroen mayonaise

Eigeel over? Maak zelf pasta!

Verse pasta maak je van bloem en eieren. Je gebruikt zowel hele eieren als extra eidooiers. Zelf pasta maken is dus de perfect om je overgebleven eidooiers mee op te maken. Door de toevoeging van het eigeel wordt het deeg van de pasta gebonden en krijgt het zijn kenmerkende prachtige gouden kleur. Zelf pasta maken lijkt soms een hele opgave, maar niets is minder waar. Probeer het gewoon eens!

Heb je nog daarna steeds eigeel over? Maak dan gelijk de klassieke pasta carbonara. We maken hem het liefste zoals de Italianen het maar al te graag zien: met veel eieren en zonder room. De romige saus ontstaat doordat je de eieren (of eidooiers) met geraspte pecorino en peper mengt door de pasta, die net gaar is. Door de pan van het vuur te halen en het mengsel door de pasta te roeren ontstaat een geweldige saus.

zelf pasta maken - eigeel over
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!