
Overgebleven restjes feta
Lees verder na de advertentie
Grieks gekookt? Dan heb je vast wat feta aan je gerechten toegevoegd. De witte kaas is een echte smaakmaker maar je hebt niet altijd gelijk een heel blok nodig. Aangebroken moet je de kaas wel binnen een paar dagen opeten, anders wordt ‘ie zuur. Maar wat maak je met deze restjes feta? Wij vertellen het je en delen de lekkerste recepten. Lees maar snel verder!
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Feta bewaren
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Helaas blijven restjes feta maar een paar dagen goed. Volgens het Voedingscentrum kun je een blok feta tot vier dagen in de koelkast bewaren. Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. De kaas is niet meer goed wanneer het is verzuurd, beschimmeld of vreemd ruikt. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Lees verder na de advertentie
Hapjes
Overgebleven kaas is perfect om borrelhapjes mee te maken. In veel Midden-Oosterse landen doen ze niet anders. Je hebt namelijk vaak maar een klein beetje nodig. Niet alleen omdat hapjes klein van stuk zijn maar ook omdat een een klein beetje kaas al veel smaak geeft. Probeer bijvoorbeeld de volgende recepten bij de borrel: vijgen gevuld met schapenkaas, pasteitjes met feta en halloumi of olijven, Turkse filodeeg flapjes met feta, peterselie en munt en courgettebeignets.
Lees verder na de advertentie
Sauzen en smeersels
Een feestje met vrienden of gewoon zin om uitgebreid te aperitieven met het gezin? Dan doe je er goed aan om brood met dips en smeersels op tafel te zetten. Kun je gelijk je restjes feta opmaken. In zelfgemaakte muhammara bijvoorbeeld. Dit is een Midden-Oosterse dip die je maakt van feta, geroosterde paprika’s en walnoten. Ook altijd goed: pesto. Doe hiervoor 50 g geroosterde cashewnoten, 1 gepeld teentje knoflook, 1 bosje peterselie, 50 g feta en 200 ml olijfolie in een kleine blender en pureer tot een dikke pesto. Lekker met broccoli en een gepocheerd ei!

Platbrood met muhammara
Met de nieuwe KENWOOD Chef Titanium haal je de ultieme keukenmachine in huis. Of je hem nu gebruikt voor het maken van patisserie, voor je verse pastadeeg of als foodprocessor, of als blender voor deze smaakvolle muhammara: deze chef zal je in al zijn functies verrassen.
Lees verder na de advertentie
Kaasfondue
Kaasfondue is het ultieme no waste-recept. Ideaal om alle restjes kaas in je koelkast in één keer op te maken. Zo ook feta. Het is misschien de meest voor de hand liggende kaas om te gebruiken maar het kan zeker een smakelijke toevoeging zijn. Voor een heerlijke kaasfondue kun je namelijk verschillende soorten kaas gebruiken, het is maar net wat je zelf lekker vindt. Wel is het belangrijk om de restjes feta aan te vullen met andere kazen met een goede smeltcapaciteit zoals emmentaler en gruyère.
Lees verder na de advertentie
Lees ook:
Onze tips

Dé kerstdessert-hack: cheesecake uit de snelkookpan

Met deze simpele trucjes proef jij wijn zoals een sommelier

Zo maak jij je gerechten slim van tevoren en ga je stressvrij de feestdagen in

Zo overleef je kerst zónder stress: 5 tips die echt werken

Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.






