
Sesamzaad, zonnebloempitten en patentbloem worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over maanzaad. Want wat is maanzaad en wat kun je ermee?
Lees verder na de advertentie
Wat is maanzaad?
Je kent maanzaad vast van de harde broodjes van de bakker, maar wat is maanzaad eigenlijk? Je kunt het ook onder de naam blauwmaanzaad tegenkomen. Het is de informele naam voor het zaad van de slaapbol (papaver somniferum). De bol vormt zich na de bloei uit het vruchtbeginsel van de bloem. Als het zaad rijp is krijgt het openingen onder een soort hoedje. Als de steel flink beweegt wordt het zaad uit de bol geslingerd. Maanzaad bevat sporen van de actieve stoffen in opiaten maar kan veilig gegeten worden (mits met mate natuurlijk).
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Lees verder na de advertentie
Waar koop je het?
Tegenwoordig koop je maanzaad gewoon in de supermarkt. Bij de potjes met kruiden en specerijen vind je vaak ook diverse potjes met deze fijne zaadjes. Online is het ook goed en makkelijk te verkrijgen.
Hoe smaakt maanzaad?
Lees verder na de advertentie
Nu we de vraag ‘wat is maanzaad?’ beantwoord hebben ben je vast ook benieuwd naar de smaak van maanzaad. Het smaakt vooral een beetje nootachtig en zoet. Door de subtiele smaak zijn ze een goede toevoeging aan diverse baksels. In Nederland en België gebruiken we de zaadjes vooral op brood en broodjes. Voorafgaand aan het bakken wordt het deeg in een bak met zaad geduwd, of strooit men er zaad overheen.
Hoe kan je het vervangen?
Dit hangt er vanaf waar je het voor wilt gebruiken. Je kunt (gemalen) maanzaad namelijk ook gebruiken als verdikkingsmiddel voor bijvoorbeeld sauzen. Hiervoor kun je ook maïsmeel of bloem gebruiken. Gaat het door of over je baksels? Vervang het dan eens door sesamzaadjes of diverse pitten. De smaak zal natuurlijk wel iets anders zijn.
Lees verder na de advertentie
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Over het algemeen is het erg lang houdbaar. Zeker in een afgesloten pot. Bewaar het op een donkere plek, buiten de koelkast. Kijk voor de juiste houdbaarheidsdatum altijd op de verpakking zelf.
Wat kun je er allemaal mee?
Tegenwoordig wordt maanzaad allang niet meer alleen gebruikt als topping op je brood. Het smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk in een smeuïge cake of taart en combineert goed met citrusvruchten. Daarnaast wordt gemalen maanzaad ook wel gebruikt als verdikkingsmiddel voor diverse sauzen.
Recepten met maanzaad:
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Duik snel de keuken in met één van onderstaande recepten met maanzaad!

Citroenharten
Ze zien er niet alleen erg schattig uit, ze smaken ook nog eens heerlijk. Citroen en maanzaad zijn een match made in heaven. En dat proef je terug in deze kleine gebakjes. Probeer maar eens uit!

Kwark-maanzaadcake met blauwe bessen
Maanzaad smaakt heerlijk in een goede cake. En dat is deze zeker. Door de combinatie van blauwe bessen, kwark en de zaadjes is dit misschien wel één van onze favoriete recepten voor cake!

Miniplaattaartjes met tomaat
Avondeten met taart? Dat kan! Deze hartige plaattaartjes met alles erop en eraan zet je in een handomdraai op tafel. Daarnaast doet de oven ook nog eens het meeste werk.
Lees ook:
Onze tips

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Wat is paneer en wat kun je ermee?

Harissa: wat is het en waar gebruik je het voor?

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Wat is sriracha en wat kun je ermee?

Wat zijn raapstelen en wat kun je ermee?

Wat is tofu en wat kun je ermee?

Wat is hoisinsaus en wat kun je ermee?

Wat is miso en wat kun je ermee?

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.


