Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
drie borden met orecchiette salade met garnalen en feta

Koude pastasalade: de lekkerste recepten voor warme dagen

Een koude pastasalade, daar zeggen wij nooit nee tegen. Het is makkelijk, snel klaar en altijd lekker. Maar hoe maak je nou een salade om van te smullen? Wij delen tips en recepten ter inspiratie!

Lees verder na de advertentie

Pastasalade

Een warme dag waarop je liever in de tuin zit dan in de keuken staat? Dan is een goede koude pastasalade je partner in crime. Terwijl de pasta kookt, maak je de rest van de ingrediënten klaar. Vervolgens meng je alles door elkaar en je bent klaar om naar buiten te gaan!

Of je nu gaat voor een klassieke variant, eentje met orzo of volkoren pasta, je kunt er alle kanten mee op. Kun je naast recepten ook wat tips gebruiken? Lees dan snel verder!

Meer pasta-recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Koude pastasalade maken

Een koude pastasalade maken is niet moeilijk. Zo kun je ervoor kiezen om de onderstaande recepten stap-voor-stap op te volgen. Maar nog leuker is om je eigen salade samen te stellen. Houd hierbij ongeveer 75 gram pasta per persoon aan en een dubbele hoeveelheid opvulling met je andere ingrediënten. Zo maak je de salade geheel naar eigen smaak!

Je mengt de ingrediënten met de pasta zodra deze is afgekoeld. Hoe langer je de salade vervolgens laat staan, hoe smaakvoller het wordt. Je kunt deze dus ook perfect een dag van tevoren klaarmaken. Al kent de houdbaarheid natuurlijk zijn grenzen…

Koude pastasalade recepten

Laat je inspireren door deze koude pastasalade recepten:

Orecchiette-salade met garnalen en feta

Orecchiette-salade met garnalen en feta

Voor garnalen mag je ons altijd wakker maken, maar al helemaal in combinatie met orecchiette, feta en een dressing van zongedroogde tomaat. Een feestje op je bord, snel én ook nog eens erg lekker!

Naar het recept
snelle vegetarische recepten Pastasalade met mozzarella, kappertjes en tomaten

Pastasalade met mozzarella, kappertjes en tomaten

Een geribbelde pasta als radiatori is perfect om een pastasalade mee te maken. Je zult zien dat de dressing goed in de ribbels blijft kleven. Een smaaksensatie is gegarandeerd!

Naar het recept
Orzosalade met sperziebonen en tonijn

Orzosalade met sperziebonen en tonijn

Bij het maken van een pastasalade, denk je misschien niet gelijk aan het gebruik van orzo. Zonde, want dit is een pastasoort die je heel goed kunt gebruiken in maaltijdsalades. De korrels zijn namelijk klein en door hun stevige bite ook koud heel lekker.

Naar het recept
Lekker makkelijk: Griekse tortellinisalade

Griekse tortellinisalade

Maak eens een Griekse salade met een twist. De toegevoegde tortellini maakt deze salade een echte maaltijd. Geloof ons maar, zodra je dit recept eenmaal geprobeerd hebt wil je ‘m meerdere keren per week maken.

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Orzosalade met artisjok

Orzosalade met artisjok

Ben je overtuigd? Dan moet je eigenlijk ook dit recept met artisjok eens proberen. Door de orzo vult de salade goed, de artisjokken, uien en olijven geven de salade diepte en smaak.

Naar het recept
Cover voor

Garnalen-pastasalade met dille

Wil je een snelle salade op tafel zetten? Dan is dit hét recept voor jou. Dit recept staat met een kwartier op tafel en is super fris. Deze kun je ook perfect met volkoren pasta maken.

Naar het recept
Pastasalade met knalgroene pestodressing

Pastasalade met knalgroene pestodressing

Met de groene kleur ziet hij er niet alleen goed uit, maar smaakt hij ook nog eens heerlijk. De pesto doet wonderen in deze koude pastasalade. Maak deze een dag van tevoren, zodat de smaken er extra goed intrekken.

Naar het recept
Pastasalade met tonijn en kappertjes

Pastasalade met tonijn en kappertjes

Een warme dag waarop je liever in de tuin zit dan in de keuken staat? Dan is een goede pastasalade is je partner in crime. Deze frisse pastasalade met tonijn en kappertjes is op de redactie favoriet.

Naar het recept
Pastasalade met za’atar en groene olijven

Pastasalade van Ottolenghi met za’atar en groene olijven

Za’atar is een groen specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. Deze melange is één van de ‘Ottolenghi’s ingredients’, de 10 ingrediënten waar de bekende Brits-Israëlische culinaire goeroe Yotam Ottolenghi bij zweert. Wij sluiten ons helemaal bij hem aan en maken er maar wat graag deze heerlijke pasta mee.

Naar het recept

Meer pasta recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Welke pasta in pastasalade?

Bij het maken van een pastasalade kun je het beste kiezen voor een pasta met ribbels of bochten, zoals fusilli of penne, omdat deze vormen ervoor zorgen dat de dressing aan de pasta blijft kleven. Wil je er zeker van zijn dat dressing goed blijft plakken? Meng deze dan met de pasta wanneer die nog warm is. Dan absorbeert de pasta de dressing beter en trekken de smaken er goed in.

Tip

Kies altijd voor gedroogde in plaats van verse pasta. Gedroogde pasta blijft namelijk een stuk langer stevig en dat is handig wanneer je de salade even wil bewaren.

foodies favoriet
Orecchiette-salade met garnalen en feta

Orecchiette-salade met garnalen en feta

Een geribbelde pasta als radiatori is perfect om een pastasalade mee te maken. Je zult zien dat de dressing goed in de ribbels blijft kleven. Een smaaksensatie is gegarandeerd!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

300 g orecchiette
zout en peper
300 g cocktailgarnalen – gaar
150 g feta – verkruimeld
blaadjes van 1 bosje basilicum
2 handjes rucola

Voor de dressing

4 partjes zongedroogde tomaat
2 tl kappertjes
½ teentje knoflook
3 el rodewijnazijn
5 el olijfolie

Bereiding

  1. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de pasta af en spoel hem af met koud water. Laat goed uitlekken.

  2. Doe de ingrediënten voor de dressing in een kleine foodprocessor en draai tot een glad geheel. Giet de dressing in een grote kom. Voeg de pasta, de garnalen en veel zout en peper toe. Meng het geheel goed door elkaar.

  3. Voeg de feta, de basilicum en de rucola toe en serveer direct.

© Olive Magazine / Immediate Media  Receptuur: Janine Ratcliffe  Foto’s: Ant Duncan  Styling: Katja Harding-Irmer  Foodstyling: Amy Kinnear

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!