Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Bakken met kerst: speculaascakerol met Baileysroom

Bakken met kerst: maak indruk met deze feestelijke recepten 

Wat het weer ook doet dit jaar, met deze feestelijke zoete traktaties beleef je gegarandeerd een witte kerst. We gaan bakken met kerst met deze heerlijke recepten!

Lees verder na de advertentie

Bakken met kerst

Met deze bakrecepten is het helemaal niet erg als het niet sneeuwt tijdens de feestdagen. We bakken met kerst gewoon zelf de mooiste creaties die zo wit als sneeuwvlokken zijn. De kerstrecepten zijn net even anders dan je gewend bent van de klassiekers. Wat dacht je bijvoorbeeld van slagroomsoesjes met kokos, of chocoladetruffels met Baileys? We gaan bakken met kerst!

Wil je de beste kerstrecepten om te bakken in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten om te bakken met kerst

Klaar om te bakken met kerst? Deze recepten zijn zalig en zo wit als sneeuw:

Bakken met kerst: speculaascakerol met Baileysroom

Speculaascakerol met Baileysroom

Nog nooit kregen we zoveel reacties op één recept uit ons magazine. Dit recept is favoriet onder onze lezers om te bakken met kerst. Daarnaast kregen we ook veelvuldig de vraag waarom er géén Baileys zit in de Baileysroom. Een goede vraag natuurlijk. Het antwoord is simpel: door de overige ingrediënten krijgt de room een lichte Baileyssmaak. Zo is deze cakerol geschikt voor iedereen én alle leeftijden. Liever toch een scheutje Baileys? Geen probleem, voeg dit toe aan de room voor je deze opklopt.

Naar het recept
Rendier hazelnoot brownies

Rendier hazelnoot brownies

Laura: “Zijn ze niet ontzettend leuk, deze rendiertjes? Ik ben dol op dit soort baksels. Een heerlijke brownie die je met een paar simpele decoraties omtovert tot gezellige rendieren. Je ziet het, decoreren hoeft echt niet moeilijk en ingewikkeld te zijn.”

Naar het recept
meringue pavlova met cranberrycoulis

Pavlova met cranberrycoulis

Niets mooier dan een stralende pavlova op tafel tijdens de feestdagen. Met dit makkelijke recept gooi je altijd hoge ogen door de prachtige topping van cranberrycouilis, gesuikerde cranberry’s en munt. Al is dit dessert erg eenvoudig te bereiden, trek er voldoende tijd voor uit. Voor het beste resultaat bak je de pavlova namelijk ca. drie uur in de oven.

Naar het recept
Witte-chocoladeblondies met cranberry’s en cheesecakeswirl

Witte-chocoladeblondies met cranberry’s en cheesecakeswirl

Hier hoeven we weinig over te vertellen. Je kent vast brownies, gemaakt van chocolade. Onweerstaanbaar lekker natuurlijk. Blondies zijn gemaakt van witte chocolade en misschien wel net zo lekker. Zeker als je dit recept maakt, de cranberry’s en cheesecakeswirl maken het bijzonder. Heerlijk voor bij de koffie tijdens de feestdagen, al snappen we het volledig als je de blondies niet wilt delen. Ga jij ze bakken met kerst?

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Bakken met kerst: meringue-slagroomtruffels met Baileys en witte chocolade

Meringue-slagroomtruffels met Baileys en witte chocolade

In tegenstelling tot de speculaascakerol zit er in dit recept wel Baileys. Wil je het recept toegankelijk houden voor iedereen? Dan laat je de Baileys gewoon achterwege.

Naar het recept
Rudolph het rendier-boterkoeken

Rudolph het rendier-boterkoeken

Deze rudolph het rendier-boterkoeken zijn leuke traktaties om met de kinderen te maken om alvast in de kerstsfeer te komen.

Naar het recept
Kokossoesjes

Kokossoesjes

Dit is misschien wel onze favoriet om te bakken met kerst: kokossoesjes. Je maakt eigenlijk gewoon klassieke slagroomsoesjes, maar dan nét wat lekkerder. Je voegt namelijk kokosmelk en vanillepasta toe aan de vulling. De glazuur maak je van onder andere poedersuiker, melk en kokossnippers. Dit maakt dat deze soesjes niet alleen heerlijk smaken, maar er ook nog eens leuk uitzien op tafel!

Naar het recept
Red Velvet cake

Red velvet taart

Een echte showstopper op elk feestje: de red velvet cake. Met dit recept creëer je een prachtige, fluweelzachte taart die niet alleen lekker is, maar ook iedereens aandacht trekt. Zeker wanneer je ‘m open snijdt. Niemand zal verwachten dat die witte taart zo’n felgekleurde binnenkant heeft!

Naar het recept
Champagnetulband

Champagnetulband

Laura: “Er is bij mij meer champagne in baksels verdwenen dan dat ik het uit glazen heb gedronken, volgens mij. Ik ben dól op gebak met champagnesmaak. Deze tulband was een groot succes en is schoon opgegaan.”

Naar het recept

De beste bakrecepten met kerst

De feestdagen staan in het teken van warmte, gezelligheid en eten. Niets is leuker dan met vrienden of familie de keuken induiken en de lekkerste gerechten op tafel zetten. Het Grote Kerstnummer van Foodies staat natuurlijk boordevol inspiratie, maar ook online delen we de beste recepten voor kerst. Niet alleen hartige hoofdgerechten, juist ook het beste kerstgebak. Ideaal als dessert om het kerstdiner mee af te sluiten, of gewoon voor bij de koffie. Dus waar wacht je nog op, naast het bakken met kerst?

Dit wil je bakken met kerst

Kun je niet kiezen uit al die heerlijke recepten om te bakken met kerst? Als je er maar eentje maakt, laat het dan deze zijn:

Foodies favoriet
Bakken met kerst: speculaascakerol met Baileysroom

Speculaascakerol met Baileysroom

Wat een gouden combinatie Baileys en room. Zeker als je het combineert met een heerlijke speculaascake…

Bekijk volledige recept

Voor de cake

  • 3 eieren (gesplitst)
  • 80 g kristalsuiker (+ extra)
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 50 ml melk
  • 30 g bloem
  • 30 g maizena
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 1/4 tl wijnsteenbakpoeder

Voor de vulling

  • 85 g speculoospasta (bijv. Lotus Biscoff)
  • 450 ml slagroom
  • 100 g lemoncurd
  • 1/2 tl vanillepasta
  • een scheutje Baileys (optioneel)

Benodigdheden

  • bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bekleed een bakplaat (33×22 cm) met bakpapier. Doe voor de cake de eidooiers met 40 g suiker in een kom en klop met een elektrische mixer in 3 minuten licht en luchtig. Voeg de olie en de melk toe en klop erdoorheen. Meng in een andere kom de bloem met de maizena, het zout en de specerijen. Klop het droge mengsel kort door het eimengsel. Maak de gardes van de elektrische mixer schoon. Klop de eiwitten en het wijnsteenbakpoeder in een schone kom luchtig. Voeg de overige suiker toe en klop verder tot er een stevig schuim ontstaat. Spatel het eiwitschuim in 3 porties voorzichtig door het beslag. Schep het beslag op de bakplaat en strijk het gelijkmatig uit.

  2. Bak 12-14 minuten in de oven tot de cake lichtbruin is en terugveert als je hem licht indrukt. Haal de bakplaat uit de oven en snijd met een mes langs de randen van de cake om hem los te maken. Stort de cake op een met suiker bestrooide schone theedoek en pel het originele vel bakpapier eraf. Rol de warme cake met behulp van de theedoek losjes op. Laat opgerold helemaal afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de cake straks minder snel scheurt.

  3. Rol de cake voorzichtig uit en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de speculoospasta kort in de pan of magnetron zodat hij wat dunner wordt en bestrijk de cake ermee. Klop de overige ingrediënten voor de vulling tot zachte pieken. Verdeel een laagje room over de speculoospasta en rol de cake strak op. Leg de cakerol op een serveerschaal en bestrijk met de rest van de room. Je kunt de cakerol tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Edd Kimber Foto’s: Ant Duncan & Karen Thomas Styling: Alexander Breeze Illustraties: George Bletsis

Elke week de beste bakrecepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!