Foodies 02/2025: Aziƫ
Aziƫ
cover Azie
Bakken met kerst: speculaascakerol met Baileysroom

Kerst bakken: maak indruk met deze feestelijke recepten

Wat het weer ook doet dit jaar, met deze feestelijke zoete traktaties beleef je gegarandeerd een witte kerst. We gaan bakken met kerst met deze heerlijke recepten!

Bakken met kerst

Lees verder na de advertentie

De feestdagen staan in het teken van warmte, gezelligheid en eten. Niets is leuker dan met vrienden of familie de keuken induiken en de lekkerste gerechten op tafel zetten. Het Grote Kerstnummer van Foodies staat natuurlijk boordevol inspiratie, maar ook online delen we de beste recepten voor kerst. Niet alleen hartige gerechten, juist ook de lekkerste zoete baksels. Ideaal als dessert om het kerstdiner mee af te sluiten, of gewoon voor bij de koffie. Kortom; we gaan bakken met kerst!

Bakrecepten voor een magische witte kerst

Tip!

Met deze vier recepten is het helemaal niet erg dat het niet sneeuwt tijdens de feestdagen. We bakken met kerst gewoon zelf de mooiste creaties die zo wit als sneeuwvlokken zijn. De recepten zijn net even anders dan je gewend bent van de klassiekers. Wat dacht je bijvoorbeeld van slagroomsoesjes met kokos, of chocoladetruffels met Baileys?

Bakken met kerst: speculaascakerol met Baileysroom

Speculaascakerol met Baileysroom

Nog nooit kregen we zoveel reacties op ƩƩn recept uit ons magazine. Dit recept is favoriet onder onze lezers om te bakken met kerst. Daarnaast kregen we ook veelvuldig de vraag waarom er gƩƩn Baileys zit in de Baileysroom. Een goede vraag natuurlijk. Het antwoord is simpel: door de overige ingrediƫnten krijgt de room een lichte Baileyssmaak. Zo is deze cakerol geschikt voor iedereen Ʃn alle leeftijden. Liever toch een scheutje Baileys? Geen probleem, voeg dit toe aan de room voor je deze opklopt.

Naar het recept
Witte-chocoladeblondies met cranberryā€™s en cheesecakeswirl

Witte-chocoladeblondies met cranberryā€™s en cheesecakeswirl

Hier hoeven we weinig over te vertellen. Je kent vast brownies, gemaakt van chocolade. Onweerstaanbaar lekker natuurlijk. Blondies zijn gemaakt van witte chocolade en misschien wel net zo lekker. Zeker als je dit recept maakt, de cranberry’s en cheesecakeswirl maken het bijzonder. Heerlijk voor bij de koffie tijdens de feestdagen, al snappen we het volledig als je de blondies niet wilt delen. Ga jij ze bakken met kerst?

Naar het recept
Bakken met kerst: meringue-slagroomtruffels met Baileys en witte chocolade

Meringue-slagroomtruffels met Baileys en witte chocolade

In tegenstelling tot de speculaascakerol zit er in dit recept wel Baileys. Wil je het recept toegankelijk houden voor iedereen? Dan laat je de Baileys gewoon achterwege.

Naar het recept
Kokossoesjes

Kokossoesjes

Dit is misschien wel onze favoriet om te bakken met kerst: kokossoesjes. Je maakt eigenlijk gewoon klassieke slagroomsoesjes, maar dan nƩt wat lekkerder. Je voegt namelijk kokosmelk en vanillepasta toe aan de vulling. De glazuur maak je van onder andere poedersuiker, melk en kokossnippers. Dit maakt dat deze soesjes niet alleen heerlijk smaken, maar er ook nog eens leuk uitzien op tafel!

Naar het recept

Lees ook:

Uitgelicht recept
Bakken met kerst: speculaascakerol met Baileysroom

Speculaascakerol met Baileysroom

Over geen enkel recept kregen we zoveel reacties als deze! In het originele recept in Foodies Magazine staat geen Baileys bij de ingrediƫnten. Dat klopt, door de overige ingrediƫnten krijgt de room een lichte Baileyssmaak. Zo is deze cakerol geschikt voor iedereen en alle leeftijden. Liever toch een scheutje Baileys? Geen probleem, voeg dit toe aan de room voor je deze opklopt.

Bekijk volledige recept

Voor de cake

3 eieren (gesplitst)
80 g + extra kristalsuiker
50 ml zonnebloemolie
50 ml melk
30 g bloem
30 g maizena
Ā¼ tl zout
1 tl gemberpoeder
1 tl kaneelpoeder
Ā½ tl speculaaskruiden
Ā¼ tl wijnsteenbakpoeder
bakpapier

Voor de vulling

85 g speculoospasta (bijv. Lotus Biscoff)
450 ml slagroom
100 g lemon curd
Ā½ tl vanillepasta
eventueel een scheutje Baileys

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180Ā°C / hetelucht: 160Ā°C). Bekleed een bakplaat (33×22 cm) met bakpapier. Doe voor de cake de eidooiers met 40 g suiker in een kom en klop met een elektrische mixer in 3 minuten licht en luchtig. Voeg de olie en de melk toe en klop erdoorheen. Meng in een andere kom de bloem met de maizena, het zout en de specerijen. Klop het droge mengsel kort door het eimengsel. Maak de gardes van de elektrische mixer schoon. Klop de eiwitten en het wijnsteenbakpoeder in een schone kom luchtig. Voeg de overige suiker toe en klop verder tot er een stevig schuim ontstaat. Spatel het eiwitschuim in 3 porties voorzichtig door het beslag. Schep het beslag op de bakplaat en strijk het gelijkmatig uit.

  2. Bak 12-14 minuten in de oven tot de cake lichtbruin is en terugveert als je hem licht indrukt. Haal de bakplaat uit de oven en snijd met een mes langs de randen van de cake om hem los te maken. Stort de cake op een met suiker bestrooide schone theedoek en pel het originele vel bakpapier eraf. Rol de warme cake met behulp van de theedoek losjes op. Laat opgerold helemaal afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de cake straks minder snel scheurt.

  3. Rol de cake voorzichtig uit en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de speculoospasta kort in de pan of magnetron zodat hij wat dunner wordt en bestrijk de cake ermee. Klop de overige ingrediƫnten voor de vulling tot zachte pieken. Verdeel een laagje room over de speculoospasta en rol de cake strak op. Leg de cakerol op een serveerschaal en bestrijk met de rest van de room. Je kunt de cakerol tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.

Ā© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Edd Kimber Fotoā€™s: Ant Duncan & Karen Thomas Styling: Alexander Breeze Illustraties: George Bletsis

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!