
Bakken met kerst
Lees verder na de advertentie
De feestdagen staan in het teken van warmte, gezelligheid en eten. Niets is leuker dan met vrienden of familie de keuken induiken en de lekkerste gerechten op tafel zetten. Het Grote Kerstnummer van Foodies staat natuurlijk boordevol inspiratie, maar ook online delen we de beste recepten voor kerst. Niet alleen hartige gerechten, juist ook de lekkerste zoete baksels. Ideaal als dessert om het kerstdiner mee af te sluiten, of gewoon voor bij de koffie. Kortom; we gaan bakken met kerst!
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2024ā¬ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Inclusief Jamie Oliver recepten

Bakrecepten voor een magische witte kerst
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Met deze vier recepten is het helemaal niet erg dat het niet sneeuwt tijdens de feestdagen. We bakken met kerst gewoon zelf de mooiste creaties die zo wit als sneeuwvlokken zijn. De recepten zijn net even anders dan je gewend bent van de klassiekers. Wat dacht je bijvoorbeeld van slagroomsoesjes met kokos, of chocoladetruffels met Baileys?

Speculaascakerol met Baileysroom
Nog nooit kregen we zoveel reacties op ƩƩn recept uit ons magazine. Dit recept is favoriet onder onze lezers om te bakken met kerst. Daarnaast kregen we ook veelvuldig de vraag waarom er gƩƩn Baileys zit in de Baileysroom. Een goede vraag natuurlijk. Het antwoord is simpel: door de overige ingrediƫnten krijgt de room een lichte Baileyssmaak. Zo is deze cakerol geschikt voor iedereen Ʃn alle leeftijden. Liever toch een scheutje Baileys? Geen probleem, voeg dit toe aan de room voor je deze opklopt.

Witte-chocoladeblondies met cranberryās en cheesecakeswirl
Hier hoeven we weinig over te vertellen. Je kent vast brownies, gemaakt van chocolade. Onweerstaanbaar lekker natuurlijk. Blondies zijn gemaakt van witte chocolade en misschien wel net zo lekker. Zeker als je dit recept maakt, de cranberry’s en cheesecakeswirl maken het bijzonder. Heerlijk voor bij de koffie tijdens de feestdagen, al snappen we het volledig als je de blondies niet wilt delen. Ga jij ze bakken met kerst?

Meringue-slagroomtruffels met Baileys en witte chocolade
In tegenstelling tot de speculaascakerol zit er in dit recept wel Baileys. Wil je het recept toegankelijk houden voor iedereen? Dan laat je de Baileys gewoon achterwege.

Kokossoesjes
Dit is misschien wel onze favoriet om te bakken met kerst: kokossoesjes. Je maakt eigenlijk gewoon klassieke slagroomsoesjes, maar dan nƩt wat lekkerder. Je voegt namelijk kokosmelk en vanillepasta toe aan de vulling. De glazuur maak je van onder andere poedersuiker, melk en kokossnippers. Dit maakt dat deze soesjes niet alleen heerlijk smaken, maar er ook nog eens leuk uitzien op tafel!
Lees ook:

Speculaascakerol met Baileysroom
Over geen enkel recept kregen we zoveel reacties als deze! In het originele recept in Foodies Magazine staat geen Baileys bij de ingrediƫnten. Dat klopt, door de overige ingrediƫnten krijgt de room een lichte Baileyssmaak. Zo is deze cakerol geschikt voor iedereen en alle leeftijden. Liever toch een scheutje Baileys? Geen probleem, voeg dit toe aan de room voor je deze opklopt.
Voor de cake
Voor de vulling
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180Ā°C / hetelucht: 160Ā°C). Bekleed een bakplaat (33×22 cm) met bakpapier. Doe voor de cake de eidooiers met 40 g suiker in een kom en klop met een elektrische mixer in 3 minuten licht en luchtig. Voeg de olie en de melk toe en klop erdoorheen. Meng in een andere kom de bloem met de maizena, het zout en de specerijen. Klop het droge mengsel kort door het eimengsel. Maak de gardes van de elektrische mixer schoon. Klop de eiwitten en het wijnsteenbakpoeder in een schone kom luchtig. Voeg de overige suiker toe en klop verder tot er een stevig schuim ontstaat. Spatel het eiwitschuim in 3 porties voorzichtig door het beslag. Schep het beslag op de bakplaat en strijk het gelijkmatig uit.
Bak 12-14 minuten in de oven tot de cake lichtbruin is en terugveert als je hem licht indrukt. Haal de bakplaat uit de oven en snijd met een mes langs de randen van de cake om hem los te maken. Stort de cake op een met suiker bestrooide schone theedoek en pel het originele vel bakpapier eraf. Rol de warme cake met behulp van de theedoek losjes op. Laat opgerold helemaal afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de cake straks minder snel scheurt.
Rol de cake voorzichtig uit en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de speculoospasta kort in de pan of magnetron zodat hij wat dunner wordt en bestrijk de cake ermee. Klop de overige ingrediƫnten voor de vulling tot zachte pieken. Verdeel een laagje room over de speculoospasta en rol de cake strak op. Leg de cakerol op een serveerschaal en bestrijk met de rest van de room. Je kunt de cakerol tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
Ā© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Edd Kimber Fotoās: Ant Duncan & Karen Thomas Styling: Alexander Breeze Illustraties: George Bletsis
Onze tips

Valentijnsdag redden? Haal deze valentijnsproducten uit de supermarkt

Smaken van de liefde: maak indruk met dit valentijnsmenu

Vegetarische recepten met peulvruchten: 13x lekkere ideeƫn

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten

13x recepten met eieren: van omelet tot quiche

Zo bak je de ultieme moelleux au chocolat

Marokkaanse gerechten: deze recepten wil je proberen

Vier Wereld Nutella Dag met de lekkerste recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.