Wat is aardpeer?

Aardpeer is een echte wintergroente en in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en februari, maar in december zijn ze op hun best. Dit is dus dé maand om met deze groente aan de slag te gaan. Maar wat is aardpeer eigenlijk? Deze knol wordt vaak vergeleken met de artisjok. Stiekem vinden we de naam aardpeer dan ook een beetje jammer, want in het Engels noemen ze hem Jerusalem artichoke en dat klinkt natuurlijk een stuk lekkerder. Vroeger hoorde je de vraag ‘Wat is aardpeer?’ vrijwel nooit, want toen werd deze knol volop gekweekt en gegeten. In de loop der moest hij echter plaats maken voor de aardappel. Deze groente kon je immers makkelijker bewaren en klaarmaken.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Je bent nieuwsgierig geworden naar deze groente, staat in de supermarkt en eh…waar is hij eigenlijk? Helaas, de meeste reguliere supermarkten verkopen ze niet. Je kunt het beste even kijken bij biologische supermarkten of op de markt als je een exemplaar wilt bemachtigen. Hier hebben ze de lekkere knol vaak wél op voorraad. Voor je uit enthousiasme direct een aardpeer in je winkelmandje stopt, is het slim om te controleren of hij stevig is. Kan je de groente indrukken of voelt hij zacht aan? Dan is hij helaas niet vers meer en kun je dat exemplaar beter laten liggen.

Hoe smaakt aardpeer?

De smaak van aardpeer doet denken aan die van een artisjok en is het best te omschrijven als zoet, aards en een beetje notig. Zeker als je hem kookt, komt de zoete smaak naar voren.

Wat is de beste vervanger voor aardpeer?

Vind je de smaak van aardpeer toch niet zo lekker of is hij niet verkrijgbaar? Geen probleem, je kunt aardpeer vervangen door pastinaak, aardappel of knolselderij.

Welk deel is eetbaar?

Je kunt alles van deze knol eten, maar maak ze wel even schoon, snijd ze eventueel bij en verwijder het wortelhaar. Als je een jong exemplaar hebt, kun je zelfs de schil laten zitten. Bij een oudere aardpeer is het wel verstandig om even met je dunschiller of schilmesje aan de slag te gaan. Door de vorm van de aardpeer is het soms wat lastig om hem te schillen. In dat geval kun je de groente ook even tussen de vijf en tien minuten koken en daarna de schil eraf trekken. Het is overigens ook mogelijk om de aardpeer rauw te eten. Lekker in combinatie met een zuurtje.

Hoe bewaar je aardpeer en hoe lang is de groente houdbaar?

Als je ze zelf kweekt, is het slim om de groente zo lang mogelijk in de grond te laten zitten voor je ermee gaat koken. Als ze ze bij de (super)markt haalt en er niet direct mee aan de slag gaat, is het slim om de aardpeer te bewaren in de koelkast. Daar blijft hij slechts enkele dagen goed, dus koop deze knol niet te lang van tevoren.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal met aardpeer? Heel veel! Je kunt hem bakken, stomen, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om chips of puree van te maken. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met aardpeer uit, doe je schort om en maak een van deze foodies favorieten. Hier ga je vast en zeker van genieten.

1. Aardpeersoep met dilleroom en zuurdesem-knoflooksoldaatjes

aardpeer aardpeersoep

2. Gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek

3. Gebakken aardperen met hazelnoten, witlof, bladpeterselie en zure appeltjes

aardpeer gebakken aardpeer