Wat is fenegriek?

Fenegriek wordt ook wel foenegriek of Grieks hooi genoemd en is een plant van ongeveer een halve meter hoog met lange, groene bladeren. Oorspronkelijk werd fenegriek voor het eerst in Zuidwest-Azië gecultiveerd. In de keuken gebruiken we alleen het blad en de zaden van de fenegriekplant. Hoewel het kruid hier nog niet zo populair is, is het in de Iraanse, Indiase, Pakistaanse, Arabische en ook Noord-Afrikaanse keuken erg geliefd. In Nederland kennen we fenegriekzaad meer als een voedingsbodem voor kiemgroente dan als een culinair ingrediënt. Fenegriekblad is groen, terwijl de zaadjes eruitzien als goudgele en ook onregelmatige korreltjes.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je fenegriek?

Fenegriekblad en gemalen fenegriekzaad worden zowel vers als ook gedroogd verkocht. De gedroogde vorm is bij veel supermarkten goed verkrijgbaar, maar de verse variant is een stuk lastiger te krijgen. Met veel geluk vind je verse fenegriek bij een grote toko of ook op de markt. Maar niet getreurd: voor veruit de meeste recepten gebruik je gedroogde fenegriek.

Hoe smaakt fenegriek?

Het blad en de zaadjes van fenegriek hebben beide een andere smaak. Waar de zaadjes een sterke, redelijk bittere smaak hebben die een beetje doen denken aan kerrie, lijkt het zoetige aroma van het blad meer op selderie en ook venkel. Volgens sommigen lijkt het zelfs op gras.

Wat kun je er allemaal mee?

In India, Pakistan en Iran wordt fenegriek veelal gebruikt om curry’s mee op smaak te brengen; in vadouvan, een kruidenmix die vaak wordt toegevoegd aan curry’s, zit ook fenegriek. In de Arabische keuken is het een populaire specerij voor cakes, koekjes en brood. In de Noord-Afrikaanse keuken krijgen vlees en vis meer smaak dankzij dit kruid. In Nederland wordt fenegriek ook wel eens toegevoegd aan kaas, waardoor de kaas een kruidige en ook pittige smaak krijgt.

Hoe vervang je fenegriek?

Als de (super)markt toch geen fenegriek heeft, zijn er gelukkig een aantal goede alternatieven. De meest verrassende is wellicht een vervanger voor fenegriekblad: ahornsiroop. Zowel het kruid als ook de siroop hebben namelijk een zoetige smaak met bittere ondertonen, waardoor je gerecht toch een vergelijkbare smaak krijgt. In plaats van fenegriekzaadjes kun je ook mosterdzaadjes gebruiken. Ze smaken wellicht niet helemaal hetzelfde, maar de nasmaak van fenegriekzaad doet een beetje denken aan mosterdzaad.

Recepten met fenegriek

Zoals beloofd: onze favoriete recepten met fenegriek. Hoewel het kruid meestal niet het hoofdingrediënt van een maaltijd is, voegt het zeker iets extra’s toe aan al deze gerechten. Kies jou favoriete recept en duik snel de keuken in!

Pittige aardappelrösti

Deze zelfgemaakte rösti is lekker pittig én bevat naast fenegriek ook nog eens mosterdzaad en verse bieslook. Supersmaakvol dus! Met zachtgekookte eitjes erbij is dit een topontbijtje.

> naar het recept: pittige aardappelrösti

Pittige aardappelrösti

Ontbijtburger met spiegelei

Af en toe een burger als ontbijt mag best, zeker als ‘ie dan ook nog eens zo lekker is als deze. Ook in dit recept speelt ons favoriete kruid een belangrijke rol als smaakmaker.

> naar het recept: ontbijtburger met spiegelei

Ontbijtburger met spiegelei

Paneer butter masala

De klassieke butter chicken masala, maar dan helemaal vegetarisch. Dit gerecht zit bomvol smaak, waardoor je ervan wil blijven eten. Paulami Joshi vertelt over haar recept: “In restaurants wordt dit gerecht paneer butter masala genoemd en wordt er veel boter gebruikt om het romig te maken. In de volkskeuken noemen we het paneer makhani en is de romigheid vaker afkomstig van gepureerde noten in combinatie met een beetje boter of ook room. Lekker met platbrood met knoflook en boter, maar ook lekker met komijnrijst.”

> naar het recept: paneer butter masala

Paneer butter masala

Lees ook: