Wat is kombu?

In China en Japan wordt het al superlang gegeten, maar ook in Europa wint dit megagezonde ingrediënt steeds meer terrein. Maar wat is kombu precies? Het is een eetbaar zeewier dat in Japan bij bijna elk eetstalletje te vinden is. Hij wordt namelijk gebruikt om (dashi)bouillon mee te maken. Dat is, jawel, de basis voor de welbekende misosoep. In Nederland vind je kombu echter alleen in de gedroogde vorm. De vellen zijn groot en hebben een bruine kleur. Deze smaakmaker is ook fantastisch als je vegan eet: het is voedzaam, heel smaakvol en zit bomvol jodium.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Waar koop je het?

Kombu vind je helaas nog niet bij de supermarkt, maar bij de toko val je met je neus in de boter… eh, kombu. Kun je gelijk je mandje volstoppen met andere heerlijke Japanse ingrediënten zoals panko, miso en nori.

Hoe smaakt kombu?

Nu we je vraag ‘wat is kombu?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze zeewiersoort is een perfecte smaakversterker, vandaar dat hij ook zo gebruikt wordt voor bouillons. Het wier bevat die typische umamismaak waar Japanners (en wij!) zo gek op zijn!

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Kombu bewaar je op een koele, droge plek buiten de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met kombu? We verklapten het al even, maar dit ingrediënt is de basis voor dashibouillon en daarmee ook voor misosoep. Zelf proberen? Ga dan aan de slag met een van deze heerlijke recepten:

Udonnoedels met soja-eieren

Dit recept is onweerstaanbaar lekker. Hou je van umami? Dan is dit misschien wel je nieuwe favoriet! Vooral de soja-eieren zijn ontzettend smaakvol.

udon noedels2 cover

Dashibouillon met shimeji en gebrande makreel

De basis van een goede dashibouillon is kombu. Daar maak je vervolgens bijvoorbeeld weer misosoep mee. Of dit heerlijke recept met gebrande makreel!