Wat is parelgort?

Terwijl tarwe de basis is van ons brood, pasta, noedels en zelfs couscous, behoort gerst tot de categorie van vergeten granen. Parelgort is dan ook een product dat niet zoveel wordt gebruikt, wat onterecht blijkt als je eenmaal weet hoe lekker, gezond en veelzijdig dit graan is. Maar wat is parelgort precies? Het is een graanproduct dat ontstaat door gerstkorrels van hun vliesje te ontdoen. De ronde, zachte korrels kun je koken en op dezelfde manier gebruiken als bijvoorbeeld rijst. Het wordt vaak verward met parelgerst, maar er is wel een belangrijk verschil tussen die twee. Zo is parelgerst de ongepelde variant, wat hem nog een stuk gezonder en voedzamer maakt dan parelgort. Beide varianten zijn overigens een bron van eiwitten en vezels, dus kun je ze gerust regelmatig op je menu zetten. Zoek je een glutenvrij alternatief voor tarwe? Dat moeten we je helaas teleurstellen, want gerst is niet glutenvrij.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je parelgort?

Zowel parelgort als parelgerst kun je kopen in grote supermarkten. Je vindt het product vlakbij de rijst en couscous of in het schap met biologische producten en gezonde voeding. In een biologische supermarkt zit je sowieso goed als je ernaar op zoek bent.

Hoe smaakt parelgort?

Nu we je vraag ‘Wat is parelgort?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit ingrediënt eigenlijk smaakt. Deze koolhydraatbron heeft een neutrale, zachte smaak net als bijvoorbeeld rijst. Parelgerst is dan vooral bijzonder door zijn textuur die lekker stevig en een beetje chewy is.

Hoe kan je het vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is parelgort in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Hoe je parelgort het beste kunt vervangen, hangt ervan af wat je gaat maken. In een risotto, pap of soep kun je dit ingrediënt het beste door (risotto)rijst vervangen. In een salade komen parelgerst en parelcouscous met hun stevige, grote korrels het meest in de buurt, maar ook quinoa of bulgur kun je hier prima voor gebruiken. Ben je nog niet zo bekend met deze ingrediënten? Lees hier meer over parelcouscous, quinoa en bulgur.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Parelgort is ca. 1 jaar houdbaar op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je er allemaal mee maken? Heel veel! Uit de geslepen korrels van parelgort komt tijdens het koken zetmeel vrij. Hierdoor is het ideaal voor het maken van risotto’s, pap of voor het binden van soepen. Parelgerst blijft na het koken juist lekker stevig en is daarom perfect om lekker voedzame salades mee te maken of te gebruiken als bijgerecht bij stoofschotels en tajines. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan een van deze lekkere recepten met parelgort.

Parelgort met sumak en amandelen

week zonder vlees parelgort

Pilaf van parelgort & groenten met komijndressing

januari recepten

Lees ook: