Wat is sumak?

Als je kookboeken van Ottolenghi in de kast hebt staan, ben je sumak vast wel eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst. Maar wat is sumak eigenlijk? Het is Midden-Oosterse smaakmaker die gemaakt wordt van de dieprode besjes van de sumakplant. Na het oogsten worden de besjes gedroogd en vermalen tot een specerij. Vooral in de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken is sumak populair. Je vindt hem trouwens ook terug in za’atar, een kruidenmengsel dat ook nog wilde oregano en sesamzaad als hoofdbestandsdelen heeft.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Waar koop je het?

Sumak wint steeds meer aan populariteit, dus tegenwoordig ligt de smaakmaker gewoon bij de supermarkt in de schappen. Kun je hem daar toch niet vinden? Dan is online bestellen uiteraard ook een optie. Dat kan bijvoorbeeld hier.

Hoe smaakt sumak?

Nu we je vraag ‘Wat is sumak?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Het heeft een kruidige, friszure smaak die doet denken aan citrus. Daarom is het enorm veelzijdig te gebruiken. De specerij komt overigens het beste tot zijn recht als je hem niet verhit, maar vlak voor het serveren toevoegt aan je gerecht.

Hoe kan je het vervangen?

Kun je geen sumak vinden? Gebruik dan een kneepje citroensap om je gerecht op smaak te brengen. Houd er uiteraard wel rekening mee dat het resultaat anders zal zijn.

Wat kun je er allemaal mee?

Sumak is heerlijk in Midden-Oosterse gerechten, maar strooi het ook eens over kip, gegrild vlees of vis om een simpel diner naar een hoger niveau te tillen. Ook lekker: voeg een klein beetje toe aan je dip of hummus of strooi het over tomaten, ui, pompoen, ei of mozzarella. Krijg je al zin om aan de slag te gaan? Maak dan een van deze heerlijke recepten:

1. Perzische aubergineschotel

2. Tuinbonen met eieren (Baghala ghatogh)

Tuinbonen met eieren (Baghala ghatogh)

3. Veggiewraps met pompoen en hazelnoten

veggie wraps