Wat is tahin?

Misschien ben je het wel eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst van een Midden-Oosters recept of heb je deze smaakmaker ongemerkt gegeten omdat hij verwerkt is in je favoriete dip. Maar wat is tahin precies? Het is een smeuïge pasta die gemaakt is van geroosterde sesamzaadjes. Je kunt het product ook tegenkomen onder de naam tahini of simpelweg sesampasta. In het Midden-Oosten wordt dit lekkers veel gebruikt in diverse gerechten. Daar smeren ze het overigens ook gewoon op een boterham, net zoals wij dat bijvoorbeeld met pindakaas doen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Waar koop je het?

Tahin is te koop bij de grotere supermarkten, en steeds vaker ook bij kleinere supermarkten. Bij de toko zit je sowieso goed. Vraag altijd naar een goede kwaliteit tahin, niet elk merk is hetzelfde.

Hoe smaakt het?

Nu we je vraag ‘wat is tahin?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Je hebt er maar weinig van nodig want de smaak is sterk, soepel en nootachtig. Je proeft de geroosterde sesam uiteraard duidelijk terug.

Hoe kan je tahin vervangen?

Is je sesampasta op en heb je geen zin om naar de supermarkt te fietsen? Je kunt het vervangen door een beetje pindakaas, al is het resultaat dan natuurlijk wel iets anders.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Tahin koop je in een potje. Je kunt het lang bewaren, mits je deze smaakmaker op een koele, donkere en droge plaats zet. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Roer voor gebruik even door de tahin zodat alles goed mengt.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met tahin? Deze sesampasta is ideaal voor het maken van bijvoorbeeld sauzen, dips en dressings. Het bekendste voorbeeld hiervan is hummus, maar je kunt nog veel meer met deze Midden-Oosterse favoriet. Zin om de keuken in te gaan en zelf de smaak van tahin te proberen? Maak dan een van deze heerlijke recepten

Bloemkool met kikkererwten & splijtkool

Een heerlijk gerecht waarbij de oven het meeste werk voor je doet. Boordevol groenten én natuurlijk met smaakvolle tahin!

> naar het recept: bloemkool met kikkererwten & splijtkool

Bloemkool met kikkererwten & splijtkool

Hummus met speltplatbrood

Je kent vast wel hummus om te dippen, gemaakt van kikkererwten. Perfect om dus je zelfgemaakte platbrood in te dippen. Lekker voor bij de borrel of als bijgerecht, al kun je het natuurlijk ook als voorgerecht serveren.

> naar het recept: hummus met speltplatbrood

Hummus met speltplatbrood

Chocolade-tahintulband

Wist je dat je tahin niet alleen kan gebruiken in hartige gerechten, maar ook in zoete gerechten? Dat bewijst dit recept voor een chocolade-tahintulband wel. Om je vingers bij af te likken, zo lekker is deze taart!

> naar het recept: chocolade-tahintulband

tahintulband chocolade

Broodje falafel

Hoewel falafel tot de populairste gerechten van de Israëlische keuken behoort, wordt de uitvinding van de gefrituurde kikkererwtenballetjes door verschillende nationale keukens geclaimd. Volgens het meest waarschijnlijke scenario is falafel in de 19e eeuw in Egypte ontstaan. De eerste falafel werd in plaats van kikkererwten van tuinbonen gemaakt, een gangbaar ingrediënt in de regio. De naam ‘falafel’ is dan waarschijnlijk ook ontleend aan ‘fava’ of ‘faba’ – dit is hoe tuinbonen in verschillende talen heten. Maar geef ons maar die met kikkererwten, uiteraard met tahin!

> naar het recept: broodje falafel

Broodje falafel valle del sol