Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Paella

Klassieke gerechten uit Europa

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Europa heeft veel verschillende keukens en telt dan ook ontelbaar veel klassiekers. Van Italiaanse ragù en Franse entrecôte tot Griekse moussaka. Wij hebben de lekkerste klassieke gerechten uit Europa voor je verzameld.

Bestel Foodies 50 klassiekers

Klassieke gerechten uit Europa

We konden onmogelijk álle landen in Europa aandoen, maar Nederland, Italië, Griekenland en ook Spanje krijgen in ieder geval een bezoekje. Bereid je een van deze recepten voor dé klassieke gerechten uit Europa voor je gasten? Dan zullen er ongetwijfeld oh’s en ah’s aan tafel klinken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten Europese klassiekers:

Hachee

Denk je aan Hollandse kost, dan denk je vast aan hachee. Dit traditionele stoofgerecht op basis van rundvlees, uien, meel, bouillon en ook zuur is kenmerkend voor de Nederlandse keuken, waarin de specerijen kruidnagel en foelie mogen niet ontbreken.

> naar het recept: hachee

Hachee

Moussaka

Dit gerecht is afkomstig van de Griekse kok Tselementes, die alle gerechten uit het Ottomaanse rijk in de Griekse keuken wilde verbannen. Hij schreef in het begin van de twintigste eeuw een kookboek met onder andere dit recept voor moussaka.

> naar het recept: moussaka

Moussaka

Paella

Paella is van oorsprong Valenciaans en komt uit de lagunes van Albufera. Inmiddels heeft iedere Spaanse regio zijn eigen variant, met als wisselende hoofdingrediënten zeevruchten, vis en schaaldieren, kip en konijn. De saffraan geeft de paella zijn mooie kleur. Bas & Willem gingen eerder al op zoek naar échte paella, lees hier het hele verhaal.

> naar het recept: paella

Paella

Potage Parmentier

Er was eens een tijd dat men aardappels zag als ‘voedsel van de duivel’. Tot de achttiende-eeuwse econoom Antoine Augustin Parmentier de mensen in Frankrijk bekeerde tot het eten van de aardappel, en zo ontstond ook deze soep.

> naar het recept: potage Parmentier

Potage Parmentier

Entrecote met beurre café de Paris

Het maken van deze kruidenboter is écht de moeite waard. Het originele recept stamt uit 1930 en is van Monsieur Boubier, de schoonvader van ‘Freddy’ Dumont. Meneer Dumont was de oprichter van het beroemde Café de Paris in Génève, waar de boter nog steeds op het menu staat.

> naar het recept: entrecote met beurre café de Paris

Entrecote met beurre café de Paris

Ragù bolognese

Bolognesesaus is een traditionele saus, afkomstig uit de regio Emilia Romagna in Italië. Het oorspronkelijke recept stamt uit de vijftiende eeuw. Ragù is een verzamelnaam voor een stoofsaus op basis van vlees, groenten en sofrito. Ragù alla bolognese is een variatie op de ragù en tevens de populairste.

> naar het recept: ragù bolognese

Ragù bolognese

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!