
Wist je dat peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bonen een uitstekende vleesvervanger zijn? Daarom hebben we onze beste vegetarische recepten met peulvruchten in de hoofdrol voor je op een rijtje gezet!
Lees verder na de advertentie
Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?
Misschien vraag je je af of peulvruchten een goede vleesvervanger zijn. Peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten zijn rijk aan eiwit, ijzer en vitamine B12. Peulvruchten bevatten dus van nature alle belangrijke voedingsstoffen die je ook in vlees aantreft. Hiermee zijn ze een uitstekende vleesvervanger. Daarnaast zijn peulvruchten een stuk goedkoper dan kant-en-klare vleesvervangers en met de juiste bereiding net zo lekker. Met onze vegetarische recepten met peulvruchten zet je steeds een heerlijke maaltijd zonder vlees op tafel. Gezond, voedzaam en gemaakt helemaal from scratch.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Peulvruchten zijn gezond
In tegenstelling tot vlees bevatten peulvruchten veel vezels en mineralen, en bijna geen vet. Het eten van peulvruchten verlaagt zelfs het LDL-cholesterol oftewel het ‘slechte’ cholesterol. Peulvruchten zijn dus super voedzaam en in alle opzichten hartstikke gezond. Bovendien zijn peulvruchten een duurzamere keuze dan vlees. Met onze vegetarische recepten met peulvruchten hopen we je dan ook te inspireren om ze wat vaker op het menu te zetten.
Recepten met peulvruchten
Kun je niet wachten om met peulvruchten aan de slag te gaan? We hebben de beste vegetarische recepten met peulvruchten in de hoofdrol voor je op een rijtje gezet!

Gekonfijte tandoorikikkererwten
Dit recept van niemand minder dan Yotam Ottolenghi is een echt feestje voor je smaakpapillen. Je maakt het met verschillende specerijen, verse gember, chilipeper en maar liefst 11 (!) tenen knoflook. Dit wordt allesbehalve saai of flauw van smaak!

Gebakken feta met linzen, chili en groene kruiden
Dit gerecht bevat maar liefst 34 gram eiwit per portie en barst dankzij de chilipeper en verse kruiden van de smaak. Wil je de maaltijd helemaal vegetarisch houden, let er dan op dat je feta koopt gemaakt met microbieel stremsel.

Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing
De kruidige curry-bloemkool serveer je met zachte linzen en een fris sausje van kokosmelk en limoen.

Ultieme vegaburger
De ultieme vegaburger maak je met zwarte bonen in plaats van gehakt, net zo lekker!

Traybake met balletjes, bimi, witte reuzenbonen en sinaasappel
Zin in lekker en snel? Dit vegetarische recept heb je in een handomdraai op tafel staan. Ideaal om te maken na een drukke (werk)dag.

Tortilla’s met zoete aardappel en zwarte bonen
Lekker tortilla’s vullen aan tafel is altijd een feest. Deze versie met geroosterde zoete aardappel en zwarte bonen is onze vega favoriet. De salsa die je erbij serveert maak je ook lekker zelf – van avocado, jalapeño, verse koriander en limoen.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Tortilla met tofu en hummus van witte bonen
Een lekkere vegetarische en veganistische lunch, brunch of snack: een tortilla met tofu en hummus van witte bonen. Ook lekker met andere groenten.

Gepofte aubergine met rodelinzencurry, feta en geroosterd venkelzaad
Ben je fan van Indiase curry’s? Dan moet je eens deze rodelinzencurry proberen. Heerlijk met de romige feta en gepofte aubergine!

Vegan jackfruitstoof met bloemkool en kikkererwten
Wat past er beter bij de herfst dan een lekkere stoofpot in de kleuren van het seizoen? Dit maaltje zit boordevol groenten en peulvruchten; perfect om je weerstand op peil te houden!

Groene minestrone met cannellini-bonen en ricotta-dumplings
Waan je in Italië met deze goedgevulde maaltijdsoep. Deze groene versie met doperwten en spinazie is perfect voor de maanden zonder ‘r’ in de naam. De ricotta-dumplings maken de soep vullend, maar zijn een stuk lichter dan gekookte pasta.

Risotto met peulvruchten en krokant broodkruim
We kunnen niet vaak genoeg zeggen hoeveel wij van peulvruchten houden. Daarom vinden wij deze eiwitrijke risotto met een lekker krokantje ook een heerlijk recept. Probeer hem zelf!

Flatbreadpizza met bimi
Deze pizza’s van platbrood staan binnen een halfuur op tafel. Dit is jouw nieuwe favoriete maaltijd voor doordeweekse dagen!

Bulgursalade met kikkererwten en feta
We houden van kleurrijke salades vol smaak. Deze salade van bulgur met kikkererwten, feta, rozijnen en verse kruiden is onze favoriet. De restjes zijn de volgende dag perfect bij de lunch.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Cowboy beans
Ken jij cowboy beans al? Met dit recept maak je de bekende bonenschotel uit Amerika thuis! Razend populair in het zuidwesten van de Verenigde Staten, maar binnenkort vast ook in ons eigen kikkerlandje. Wij begrijpen waarom! Traditioneel wordt er ook rundergehakt gebruikt in dit gerecht. Wij doen het uiteraard net even anders.
Ingrediënten
Bereiding
1. Week de bonen apart van elkaar 8-12 uur in ruim koud water. Giet het weekvocht af. Doe de kidneybonen in een pan met ruim water en breng aan de kook. Voeg na 10 minuten de witte bonen toe en kook ca. 40 minuten rustig verder tot alle bonen beetgaar zij n. Giet de bonen af.
2. Verhit een scheut olie in een grote pan met dikke bodem en bak er het vegetarisch gehakt en de vegetarische spekjes in ca. 5 minuten goudbruin in. Voeg de ui en de groene peper toe en bak ca. 5 minuten verder. Voeg de overige ingrediënten inclusief de gekookte bonen toe, roer alles goed door elkaar en laat ca. 30 minuten rustig koken op laag vuur. Lekker met knapperig stokbrood.
Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter fotografie: Sander Damen Styling: Alexstyling
Onze tips

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Wat eten we met Sinterklaas? 5x recepten voor pakjesavond

Sinterklaas toetje: dit zijn de lekkerste recepten

Sinterklaas snacks: 11x de lekkerste hapjes

Van romig tot pittig: heerlijke recepten voor zoete aardappelsoep

Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.



