Wat is spitskool?
Je hebt het vast weleens voorbij zien komen in een recept, of misschien stop je het zelfs al regelmatig in je mandje met boodschappen doen. Maar wat is spitskool eigenlijk, en wat kun je ermee? Spitskool is familie van de witte kool of savooiekool. Zoals de naam je al doet vermoeden heeft de kool een spitse vorm. Het is een veelzijdige kool waar je veel mee kunt. Stoven, koken, smoren, roerbakken of roosteren; het kan allemaal. De kool is wat zachter en sappiger dan ronde koolsoorten en zit boordevol vitamine C. Genoeg redenen om deze kool eens wat vaker op je boodschappenlijstje te zetten.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt spitskool?
De smaak van spitskool is wat zachter en sappiger dan van de meeste andere kolen. Dat neemt niet weg dat de smaak (net als bij de meeste kolen) soms wat pittig en bitter kan zijn, zeker als je de kool rauw verwerkt in gerechten. Op het moment dat je de kool verwarmt (koken, stoven, bakken of grillen bijvoorbeeld) krijgt deze een zoete en sappige smaak die goed combineert bij diverse gerechten. Daarnaast heeft spitskool de eigenschap om andere smaken goed om te nemen. Je kunt ‘m prima eerst marineren om de kool een bepaalde smaak te geven.
Waar koop je het?
De kool is in principe bij elke supermarkt goed te verkrijgen. Vaak vind je de groente het hele jaar door, al is ‘ie het lekkerste van eind juni tot en met oktober. Het is zeker de moeite waard om in die periode eens langs de groenteboer te gaan voor verse spitskool.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
In principe kun je spitskool tot een aantal weken bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast kan ook, al is de groente dan vaak maar een paar dagen houdbaar voordat deze slap wordt. Heb je een spitskool klein gesneden en hou je wat over? Bewaar het dan in een afgedekt bakje in de koelkast, het is zeker nog een paar dagen houdbaar. Dit geldt ook voor voorgesneden spitskool die je in de supermarkt koopt. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Hoe vervang je het?
Over het algemeen kun je spitskool in de meeste gerechten prima vervangen door witte kool of savooiekool. Wil je de spitskool echter grillen? Dan is spitskool toch echt de beste optie door de zachte en zoete smaak die ontstaat bij het garen. Bij andere kolen zal de smaak wat pittiger en bitterder blijven.
Spitskool kweken
Zelf spitskool kweken is zeer de moeite waard, want als je hem op het juiste moment zaait en uitplant, kun je de eerste oogst binnenhalen op het moment dat er vrijwel niets anders in je moestuin oogstklaar is. Onze collega’s van Gardeners’ World schreven er een artikel over met alle tips & tricks.
Wat kun je er allemaal mee?
Zoals eerder gezegd, spitskool is een groente die ontzettend veelzijdig is. Deze kool is dan ook favoriet bij ons op de redactie. Gebruik ‘m voor een frisse coleslaw, gril de kool op de BBQ of in een pan, verwerk ‘m in stoof- of ovenschotels of maak er een stamppot mee. De mogelijkheden zijn eindeloos. Om je een beetje inspiratie te geven verzamelden we alvast onze favoriete recepten met spitskool voor je.
Recepten met spitskool:
Wraps met sticky mosterdtempeh
De pittige smaak van mosterd gaat er goed samen met de zachte smaak van de kool. Zeker in combinatie met de sticky tempeh die je voor deze wraps maakt.
> naar het recept: wraps met sticky mosterdtempeh en spitskool
Gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten
Dit recept uit het boek “TLV Vegan” van Jigal krant is onweerstaanbaar lekker. Niet alleen door het grillen van de kool, de zelfgemaakte zoetzure chilisaus zorgt voor een waar feestje op je bord. Onze tip? Maak extra chilisaus zodat je altijd een potje in de koelkast hebt staan.
> naar het recept: gegrilde spitskool met zoetzure chilisaus en cashewnoten
Broodje ham met spitskoolsalade
Een klassiek broodje beenham ken je vast, maar probeer ook eens deze variant met spitskoolsalade. Haal dikke plakken ham bij de slager en volkorenpistolets bij de bakker om de hoek. Zo maak je gemakkelijk luxe broodjes als je eens wilt uitpakken met de lunch.
> naar het recept: broodje ham met spitskoolsalade
Geroerbakte spitskool
Dit is een makkelijk en toegankelijk gerecht dat net iets minder zuur en pittig is dan je van de Chinese Sichuankeuken gewend bent. Vind je de uitgesproken smaken nog een beetje spannend? Dan is dit een goed gerecht om mee te starten.
> naar het recept: geroerbakte spitskool